Kawa do French Pressa

Kawa do French Pressa

Kawa do French Pressa zawsze powinna być odpowiednio dobrana, aby jak najlepiej wykorzystać możliwości tego popularnego i prostego w obsłudze przyrządu do parzenia. Urządzenie to działa jako zaparzacz tłokowy, nazywany również prasą francuską. Jego zaletą jest duża uniwersalność, ponieważ pozwala na łatwe parzenie ziaren o praktycznie każdym profilu wypalenia - jasnym, średnim czy ciemnym.

Spis treści:
Czym się wyróżnia?
Zastosowanie zaparzacza tłokowego
Zasada działania
Jakość prasy francuskiej
Jaki produkt będzie odpowiedni?
Bogaty wybór

Czym wyróżnia się kawa do French Pressa?

Kawa do French Pressa zawsze powinna być najlepszej jakości, ponieważ znacząco wpływa to na proces parzenia i pozwala na uzyskanie naparu o odpowiednim smaku i aromacie. W naszej palarni JAVA Coffee Roasters szczególnie polecamy produkty speciality 100% Arabica, których bogatą ofertę posiada nasz sklep internetowy. French Press jest wyjątkowo popularnym urządzeniem, którego historia sięga początków XX wieku. Przyrząd ten pochodzi z Francji, jednak szczególnym powodzeniem cieszy się w Wielkiej Brytanii i krajach skandynawskich.

Zastosowanie zaparzacza tłokowego

French Press nie przypadkiem stał się bardzo popularną metodą przygotowywania kawy, zwłaszcza w warunkach domowych. Prasy francuskie działają w oparciu o prosty mechanizm, a jednocześnie dają wyjątkowo ciekawe rezultaty. Przyrząd ten ma postać metalowego lub szklanego cylindra, którego ważnym elementem jest tłok z sitkiem odpowiednio przylegającym do ścianek. Z reguły French Press posiada na wyposażeniu również pokrywkę, która znajduje się na tej samej osi co tłok. Ze względu na prostą konstrukcję, ten zaparzacz tłokowy jest wyjątkowo łatwy w użytkowaniu. Poza świeżo filtrowaną gorącą wodą w temperaturze około 90 stopni Celsjusza oraz kawą dobrej jakości, w procesie przygotowywania naparu za pomocą French Pressa przydatny będzie też młynek, stoper czy waga. Wiele akcesoriów do parzenia pysznej i aromatycznej kawy znajdziesz w naszej ofercie.

Zasada działania

Parzenie kawy za pomocą zaparzacza tłokowego wymaga uważnego doboru proporcji. Na początek najlepiej zastosować standardowe 60 g kawy na 1 litr wody, zależnie od możliwości samego urządzenia. Kawa powinna być grubo zmielona, ponieważ zbyt drobne mielenie zwiększa ryzyko przytkania sitka i negatywnego wpływu na smak naparu. Po wsypaniu ziaren do naczynia i zalaniu gorącą wodą, napar należy przykryć. Po zamieszaniu i pozostawieniu na około pół minuty, należy wlać pozostałą część wody i ponownie zamieszać. Na tym etapie nie powinno się jeszcze przeciskać tłoka, tylko odczekać na zaparzenie około 3-4 minut. Po tym czasie pokrywkę można zdjąć, a z wierzchu zebrać łyżką kawowy osad. Na koniec można już przecisnąć tłok do dna, najlepiej spokojnym i jednostajnym ruchem. Kawa jest wtedy gotowa - wystarczy przelać ją do filiżanek i cieszyć się aromatycznym smakiem naparu.

Jakość prasy francuskiej

Dobrze dobrana kawa speciality to już połowa sukcesu, jednak samo urządzenie do jej zaparzania również powinno odznaczać się wysoką jakością. Kluczowe znaczenie mają materiały wykorzystane do produkcji. Modele wykonane z tworzyw sztucznych mogą nadawać nieprzyjemny posmak gotowej kawie, zwłaszcza w przypadku zastosowania do produkcji niskiej jakości plastiku. W takim przypadku nieefektywne okazuje się nawet wielokrotne mycie naczynia czy przelewanie go wrzątkiem. Problem może też występować w przypadku zaparzaczy metalowych, narażonych dodatkowo na powstawanie osadu. Aby uniknąć takich niedogodności, warto wybierać certyfikowane produkty sprawdzonych marek. Należy również zwrócić uwagę na jakość samej konstrukcji. Krawędzie sitka na końcu tłoka powinny dokładnie przylegać do ścianek, aby zapewnić szczelność i ochronę przed przeciskaniem się drobinek ziaren do gotowego naparu.
French Press Bialetti Preziosa 1l

 

Jaka kawa do French Pressa będzie odpowiednia?

Kawa do French Pressa może być dobierana na podstawie różnych parametrów, takich jak stopień wypalenia, profil sensoryczny czy źródło pochodzenia. W naszym sklepie internetowym JAVA Coffee oferujemy pod tym względem bardzo zróżnicowane produkty, które pochodzą z zaufanych i pewnych upraw. Sprzedajemy kawy speciality z Rwandy, Gwatemali, Kolumbii, Kostaryki, Brazylii, Hondurasu, Tanzanii, Nikaragui, Meksyku, Panamy, Salwadoru, Etiopii, Nowej Gwinei, Indii, Peru czy Konga. Ziarna te w większości pozyskujemy od niewielkich sprzedawców lokalnych. Oferujemy zarówno kawy mielone, jak i ziarniste, które poddajemy kompleksowej obróbce. Masz pewność, że zakupione u nas ziarna otrzymasz zawsze świeże – maksymalnie 7 dni po wypaleniu.

Bogaty wybór

Kawy dostępne w ofercie JAVA Coffee idealnie nadają się do parzenia z wykorzystaniem zaparzacza tłokowego. Ziarna sprzedawane w naszym sklepie nie posiadają ukrytych wad, co wynika z licznych badań i testów. Produkty zawsze pakujemy bardzo szczelnie, dzięki czemu gwarantujemy zachowanie pełnego profilu sensorycznego przez nawet kilka tygodni od procesu wypalania. Nasze kawy zachwycają aromatem i smakiem, a także obfitują w unikalne i niepowtarzalne nuty. Ze względu na produkcję niewielkich partii na bieżąco, zawsze możesz liczyć na wyjątkową świeżość ziaren. Nasz sklep internetowy posiada w ofercie także szereg akcesoriów pomocnych na etapie parzenia kawy, włącznie z niezbędnymi kawiarkami, filtrami czy młynkami. Oprócz tego oferujemy również dodatki do kawy, m.in. napoje roślinne, syropy Bacanha, czekoladę czy koncentrat z Cascary. Zachęcamy do sprawdzenia asortymentu JAVA Coffee, a w razie jakichkolwiek pytań, do kontaktu z naszymi baristami.
Powrót do blogu