Kawa do French Pressa zawsze powinna być odpowiednio dobrana, aby jak najlepiej wykorzystać możliwości tego popularnego i prostego w obsłudze przyrządu do parzenia. Urządzenie to działa jako zaparzacz tłokowy, nazywany również prasą francuską. Jego zaletą jest duża uniwersalność, ponieważ pozwala na łatwe parzenie ziaren o praktycznie każdym profilu wypalenia - jasnym, średnim czy ciemnym.
Spis treści:
Czym się wyróżnia?
Zastosowanie zaparzacza tłokowego
Zasada działania
Jakość prasy francuskiej
Jaki produkt będzie odpowiedni?
Bogaty wybór
Czym wyróżnia się kawa do French Pressa?
Kawa do French Pressa zawsze powinna być najlepszej jakości, ponieważ znacząco wpływa to na proces parzenia i pozwala na uzyskanie naparu o odpowiednim smaku i aromacie. W naszej palarni JAVA Coffee Roasters szczególnie polecamy produkty speciality 100% Arabica, których bogatą ofertę posiada nasz sklep internetowy. French Press jest wyjątkowo popularnym urządzeniem, którego historia sięga początków XX wieku. Przyrząd ten pochodzi z Francji, jednak szczególnym powodzeniem cieszy się w Wielkiej Brytanii i krajach skandynawskich.Zastosowanie zaparzacza tłokowego
French Press nie przypadkiem stał się bardzo popularną metodą przygotowywania kawy, zwłaszcza w warunkach domowych. Prasy francuskie działają w oparciu o prosty mechanizm, a jednocześnie dają wyjątkowo ciekawe rezultaty. Przyrząd ten ma postać metalowego lub szklanego cylindra, którego ważnym elementem jest tłok z sitkiem odpowiednio przylegającym do ścianek. Z reguły French Press posiada na wyposażeniu również pokrywkę, która znajduje się na tej samej osi co tłok. Ze względu na prostą konstrukcję, ten zaparzacz tłokowy jest wyjątkowo łatwy w użytkowaniu. Poza świeżo filtrowaną gorącą wodą w temperaturze około 90 stopni Celsjusza oraz kawą dobrej jakości, w procesie przygotowywania naparu za pomocą French Pressa przydatny będzie też młynek, stoper czy waga. Wiele akcesoriów do parzenia pysznej i aromatycznej kawy znajdziesz w naszej ofercie.Zasada działania
Parzenie kawy za pomocą zaparzacza tłokowego wymaga uważnego doboru proporcji. Na początek najlepiej zastosować standardowe 60 g kawy na 1 litr wody, zależnie od możliwości samego urządzenia. Kawa powinna być grubo zmielona, ponieważ zbyt drobne mielenie zwiększa ryzyko przytkania sitka i negatywnego wpływu na smak naparu. Po wsypaniu ziaren do naczynia i zalaniu gorącą wodą, napar należy przykryć. Po zamieszaniu i pozostawieniu na około pół minuty, należy wlać pozostałą część wody i ponownie zamieszać. Na tym etapie nie powinno się jeszcze przeciskać tłoka, tylko odczekać na zaparzenie około 3-4 minut. Po tym czasie pokrywkę można zdjąć, a z wierzchu zebrać łyżką kawowy osad. Na koniec można już przecisnąć tłok do dna, najlepiej spokojnym i jednostajnym ruchem. Kawa jest wtedy gotowa - wystarczy przelać ją do filiżanek i cieszyć się aromatycznym smakiem naparu.Jakość prasy francuskiej
Dobrze dobrana kawa speciality to już połowa sukcesu, jednak samo urządzenie do jej zaparzania również powinno odznaczać się wysoką jakością. Kluczowe znaczenie mają materiały wykorzystane do produkcji. Modele wykonane z tworzyw sztucznych mogą nadawać nieprzyjemny posmak gotowej kawie, zwłaszcza w przypadku zastosowania do produkcji niskiej jakości plastiku. W takim przypadku nieefektywne okazuje się nawet wielokrotne mycie naczynia czy przelewanie go wrzątkiem. Problem może też występować w przypadku zaparzaczy metalowych, narażonych dodatkowo na powstawanie osadu. Aby uniknąć takich niedogodności, warto wybierać certyfikowane produkty sprawdzonych marek. Należy również zwrócić uwagę na jakość samej konstrukcji. Krawędzie sitka na końcu tłoka powinny dokładnie przylegać do ścianek, aby zapewnić szczelność i ochronę przed przeciskaniem się drobinek ziaren do gotowego naparu.