Kawa z Brazylii

Kawa z Brazylii

Kawa z Brazylii nie przypadkiem należy do tych najpopularniejszych na całym świecie. Jest to bowiem miejsce idealne do uprawy kawowców, co w dużej mierze wynika ze specyficznego położenia geograficznego tego kraju oraz jego klimatu. Odpowiednie warunki sprawiają, że w Brazylii występuje wiele upraw najlepszej kawy. Za najważniejsze rejony pod tym względem uznaje się okręgi Santos, Minas Gerais oraz São Paulo. W Brazylii uprawia się zarówno Arabikę, jak i Robustę.

Spis treści:
Czym się wyróżnia?
Cechy i właściwości
Jaka będzie najlepsza?
Brazylia Maracana
Brazylia Cerrado 003

Czym wyróżnia się kawa z Brazylii?

Kawa z Brazylii odznacza się dość charakterystycznym smakiem i aromatem, a zarazem dużym zróżnicowaniem profili sensorycznych. Ziarna pochodzące z tego kraju znajdziesz zarówno w stałej ofercie naszej palarni JAVA Coffee Roasters, jak i w formie pojawiających się sezonowo propozycji pod filtr. Działamy przede wszystkim w segmencie kaw speciality, co daje gwarancję najwyższej jakości ziaren 100% Arabiki. Na terenie Brazylii znajdują się ogromne plantacje, położone na wysokościach od 600 do nawet 1200 m n.p.m. Zależnie od warunków uprawowych, kawy brazylijskie mogą różnić się mocą czy stopniem kwasowości.

Cechy i właściwości

Kawy brazylijskie słyną ze stosunkowo łagodnego smaku, pozbawionego przesadnej intensywności i kwaśności. Wiele z nich charakteryzuje się delikatnym posmakiem naturalnej słodyczy, przywołującej na myśl nuty orzechowe, czekoladowe, karmelowe czy owocowe. Kawy pochodzące z tego kraju zwracają również uwagę niską kwasowością. Właściwość ta sprawia, że odmiany brazylijskie są odpowiednie dla osób preferujących neutralne cechy naparu. Sam aromat może być natomiast nadzwyczaj bogaty i pełny unikalnych nut. Z reguły owoce kawowców z Brazylii są przetwarzane na sucho, czyli suszone na słońcu razem z miąższem. Ziarna najczęściej poddawane są obróbce ze średnim lub ciemnym stopniem wypalenia, co pozwala na najlepsze wydobycie pełni ich smaku.

Jaka kawa ziarnista z Brazylii będzie najlepsza?

Kawa ziarnista z Brazylii może być optymalnie dobrana do indywidualnych preferencji, zależnie od profilu sensorycznego, źródła pochodzenia czy stopnia wypalenia. W naszym sklepie internetowym znajdziesz ziarna pozyskane ze sprawdzonych upraw, które pochodzą w większości przypadków od niedużych producentów lokalnych. Nasze kawy brazylijskie z segmentu speciality przechodzą liczne testy, dzięki czemu nie posiadają żadnych defektów. Dbamy również o ich szczelne zapakowanie, co przekłada się na długotrwałą świeżość. Wynika to również z faktu, że ziarna wypalamy w niewielkich partiach na bieżąco, maksymalnie 7 dni przed wysyłką.

BRAZIL Maracana

BRAZIL Maracana to wyśmienita kawa od producenta: Marina Diniz Junqueira i odmianie Yellow Catuai, której uprawa odbywa się na wysokości 700–900 m n.p.m. Do jej zalet należy unikalny profil sensoryczny, łączący w sobie nuty pomarańczy, gorzkiej czekolady i prażonych orzechów. Ziarna są pozyskiwane z wielopokoleniowego gospodarstwa, które od 1872 roku jest prowadzone przez rodzinę Junqueira i posiada wieloletnią historię przebywania pod opieką kobiet. Obecni właściciele to Marina i Lincoln, dynamicznie rozwijający markę od 2015 roku. Producent dba o odpowiednie warunki uprawy, co wynika chociażby z zastosowania specjalistycznego systemu irygacyjnego do kontroli wilgotności podłoża. Plony cechują się dzięki temu pożądaną powtarzalnością, a zużycie wody przez gospodarstwo znacząco maleje. Marka korzysta wyłącznie z naturalnych nawozów i odnawialnych źródeł energii, a także organizuje wiele inicjatyw edukacyjnych. Kawa dostępna w naszej ofercie idealnie nadaje się do parzenia za pomocą kawiarki, ekspresu kolbowego, ciśnieniowego lub automatycznego, tygielka czy French Pressa.

Brazylia Cerrado 003

Kolejną propozycją w JAVA Coffee jest produkt speciality Brazylia Cerrado 003. Kawa wyprodukowana przez kooperatywę Cerrado należy do odmian Mundonovo, Yellow Catuai i Red Catuai oraz pochodzi z regionu Cerrado Mineiro w stanie Minas Gerais. Uprawa na wysokości 1100–1350 m n.p.m. przekłada się na wyjątkową jakość ziaren Arabiki, które wykorzystaliśmy w tej starannie wyselekcjonowanej mieszance. Kawa ta pochodzi z terenów zapewniających doskonałe warunki klimatyczne, a także żyzne gleby. Region Cerrado często określany jest mianem "czerwonej ziemi", która umożliwia uprawę kawowców na płaskiej powierzchni oraz ułatwia mechaniczny zbiór owoców. Kawa oferowana w naszej palarni charakteryzuje się bardzo atrakcyjnym profilem sensorycznym, zwracającym uwagę nutami wiśni, gorzkiej czekolady i czerwonego grejpfruta. Jej wysoka jakość wynika również z odpowiednich metod obróbki, na którą składają się etapy oczyszczania i suszenia owoców. Po uzyskaniu pożądanej wilgotności, poddawane są one maszynowemu łuskaniu. Kawa Cerrado może być parzona za pomocą ekspresu ciśnieniowego, kolbowego lub automatycznego, a także French Pressa, kawiarki czy tygielka. Zachęcamy do sprawdzenia innych produktów dostępnych w ofercie, np. akcesoriów do parzenia kawy czy dodatków, takich jak napoje roślinne, syropy Bacanha, czekolada, Chai i koncentrat z Cascary. W razie pytań zachęcamy do kontaktu.
Powrót do blogu