Kawa ciemno palona

Kawa ciemno palona

Kawa ciemno palona charakteryzuje się wysokim stopniem wypalenia ziaren, co znacząco wpływa na jej smak i aromat. Jej popularność w dużej mierze wynika właśnie z unikalnych cech sensorycznych, takich jak intensywny zapach i delikatnie goryczkowy posmak. Kawa tego typu ma wielu zwolenników, którzy szczególnie doceniają starannie wyselekcjonowane i profesjonalnie przetworzone ziarna dedykowane pod espresso, kawiarkę czy zaparzanie w tygielku. Przy ich wyborze warto kierować się chociażby źródłem pochodzenia.

Spis treści:
Charakterystyka
Unikalne cechy i właściwości
Czym się wyróżnia?
Wysoka jakość
Kompleksowa oferta

Jakie cechy posiada kawa ciemno palona?

Kawa ciemno palona dobrej jakości odznacza się naturalnym, a zarazem bardzo atrakcyjnym profilem sensorycznym. Takie są właśnie produkty oferowane przez naszą palarnię JAVA Coffee Roasters w Warszawie, które możesz zakupić w naszym sklepie internetowym. Ziarna ciemno palone charakteryzują się ciemnobrązową barwą. Wynika to z oddziaływania wysokiej temperatury, która sięga nawet 250 stopni Celsjusza. Cukry zawarte w ziarnach ulegają pod jej wpływem karmelizacji, co zmienia kolor kawy. Nie powinny być jednak zbyt ciemne, ani tym bardziej czarne, bo oznacza to, że kawa została przepalona. Powierzchnia ziarna staje się wówczas oleista, ponieważ wysoka temperatura zwiększa wyzwalanie olejków eterycznych na zewnątrz, a kawa nabiera posmaku spalenizny. Zabieg ten stosowany jest często w celu ukrycia defektów ziarna. Takie mocno ciemne, oleiste kawy niejednokrotnie spotykane są w marketach.

Unikalne cechy i właściwości

Ziarna o ciemnym stopniu wypalenia znacząco różnią się od kaw jasno i średnio palonych. Z reguły pozbawione są charakterystycznej lekkości, a ich kwasowość jest stosunkowo niska. W smaku taka intensywnie wypalona kawa zwraca uwagę specyficzną goryczką, a także intensywnym aromatem. Właściwości te sprawiają, że gotowy napar idealnie sprawdzi się w połączeniu z oferowanymi przez nas napojami roślinnymi. Taki zestaw pozwala na przygotowanie chociażby pysznego caffe macchiato czy cappuccino. Kawa zaparzona z ziaren ciemno palonych odznacza się bardzo intensywnym smakiem, jednak nie wpływa to na jej właściwości pobudzające. Wysoki stopień wypalenia intuicyjnie kojarzy się z wyższą zawartością kofeiny, jednak w praktyce jest wręcz odwrotnie. Ciemno wypalone ziarna mają tej substancji nieco mniej niż te palone jasno, ale różnica nie jest znacząca. O faktycznej zawartości kofeiny w jednej filiżance naparu decyduje przede wszystkim czas kontaktu kawy z wodą, czyli czas parzenia, oraz ilość wykorzystanych do jej przygotowania ziaren.

Kawa ciemno palona


Czym wyróżnia się dobra kawa ciemno palona?

Kawa ciemno palona zawsze powinna pochodzić z dobrego i zaufanego źródła. Ziarna muszą być pozyskane ze starannie wyselekcjonowanych upraw, a w naszym sklepie internetowym znajdziesz wysokiej jakości produkty speciality 100% Arabica z Hondurasu, Rwandy, Nowej Gwinei, Brazylii, Gwatemali, Kostaryki, Kolumbii, Tanzanii czy Indii. Kawy dostępne w ofercie naszej palarni zawsze są zbierane ze sprawdzonych terenów i w większości pochodzą od niedużych, lokalnych producentów. Posiadamy bogaty asortyment kaw ziarnistych, z możliwością zmielenia, przygotowany w oparciu o dokładną selekcję ziaren i specjalistyczne podejście do procesu wypalania.

Wysoka jakość

Kawy speciality dostępne w naszym sklepie internetowym przechodzą liczne testy i badania, dzięki czemu cechują się wysoką jakością produkcyjną i nie posiadają defektów. Ziarna zawsze poddajemy profesjonalnym metodom obróbki, co dotyczy również procesu ciemnego palenia. Staranna selekcja sprawia, że nasze kawy z powodzeniem spełniają wymagane standardy. Ziarna dostarczone do naszej palarni trafiają do pieca, gdzie są wypalane aż do momentu uzyskania pożądanego profilu. Na kolejnych etapach kawa zyskuje swoje docelowe nuty smakowe i aromatyczne, po czym ulega schłodzeniu w specjalnym bębnie. Nasze wypały poddajemy kompleksowym analizom i kontrolom, dzięki czemu wszystkie partie są odpowiednio powtarzalne i spójne.

Kompleksowa oferta

Zamawiając kawę od JAVA Coffee Roasters, możesz liczyć na odpowiednio szczelne zapakowanie każdej paczki, co sprzyja utrzymaniu kompletnego profilu sensorycznego przez nawet kilka tygodni od samego wypalenia. Sprzedawane przez nas ziarna ciemno palone przykuwają uwagę złożonym smakiem i aromatem, który zawiera w sobie wiele przyjemnych i zróżnicowanych nut, takich jak czekolada, orzechy czy nuty słodkie. Kawy przygotowujemy na bieżąco w niewielkich partiach, dzięki czemu w momencie wysyłki nadal pozostają wyjątkowo świeże. W JAVA Coffee znajdziesz również wiele akcesoriów przydatnych w procesie parzenia kawy, takich jak młynki, filtry i kawiarki. Zapraszamy do kontaktu i sprawdzenia naszej oferty.
Powrót do blogu