Spis treści:
Dostępność
Świetne właściwości
Wszechstronne zastosowanie
Jaki wariant warto wybrać?
Ekologiczne podejście
Gdzie dostępny jest naturalny napój sojowy bez cukru?
Napój sojowy powinien być przede wszystkim naturalny, a tym samym pozbawiony cukru czy innych zbędnych dodatków. Produkty z tej kategorii możesz znaleźć w ofercie sklepu internetowego naszej palarni JAVA Coffee Roasters. Napój ten wywodzi się z Chin, jednak obecnie jest łatwo dostępny praktycznie na całym świecie. W znacznym stopniu wynika to ze wzrostu popularności różnych roślinnych zamienników, które skutecznie zastępują produkty odzwierzęce. Soja jest pod tym względem wyjątkowo uniwersalnym surowcem, który z powodzeniem spełnia potrzeby wegan, wegetarian oraz osób z nietolerancjami pokarmowymi. W JAVA Coffee Roasters posiadamy także napoje roślinne z owsa, kokosa, żółtego grochu, migdałów, orzechów czy ryżu. Zachęcamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą.Świetne właściwości
Pod względem technologicznym napój tego rodzaju ma postać wodnego ekstraktu z ziaren soi. W praktyce stanowi mieszankę białek, tłuszczów i węglowodanów, która pod wieloma względami bardzo przypomina tradycyjne krowie mleko, co czyni go dla niego świetną alternatywą. Napój z ziaren soi posiada bardzo podobną do mleka konsystencję oraz mleczny, delikatny smak. Pod względem wartości odżywczych najlepszym wyborem będą produkty organiczne i pozbawione dodatku cukru. Taki napój jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także zawiera sporo błonnika, co korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Do jego zalet należy też wysoka zawartość witamin E i B, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz pierwiastków, takich jak wapń, żelazo i cynk. W porównaniu z mlekiem krowim, napój z ziaren soi zawiera mniej tłuszczu i jest przez to mniej kaloryczny. Jego regularne spożycie może się przyczynić do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, stężenia cholesterolu oraz poprawy funkcjonowania układu krążenia. Nie bez znaczenia pozostaje również jego potencjalne działanie przeciwzakrzepowe.Wszechstronne zastosowanie
Napoje roślinne świetnie sprawdzają się w kuchni, a produkty sojowe nie są pod tym względem wyjątkiem. W praktyce można je wykorzystać w praktycznie każdej roli przypisanej tradycyjnemu mleku krowiemu. Napój z ziaren soi to doskonały dodatek zarówno do dań, jak i deserów. Świetnie sprawdza się w ciastach, owsiankach, naleśnikach czy koktajlach, a także jako samodzielny produkt. W JAVA Coffee szczególnie polecamy go jako dodatek do kawy – w porównaniu do napoju migdałowego czy kokosowego, napój sojowy w znacznie mniejszym stopniu zmienia jej smak. Jego zastosowanie może kompleksowo urozmaicić codzienną dietę, ponieważ otwiera pole do eksperymentowania z dobrze znanymi recepturami i przepisami. Napój ten pozwala na przygotowanie ich w mniej kalorycznych wersjach, które zarazem będą odpowiednie dla osób rezygnujących z klasycznych produktów mlecznych.