Napój sojowy

Napój sojowy

Napój sojowy to świetna i wyjątkowo uniwersalna alternatywa dla klasycznego mleka krowiego. Obecnie tego rodzaju zamienniki są poszukiwane coraz częściej z uwagi na niesłabnącą popularność diet wegańskich i wegetariańskich. Produkty sojowe zyskują na znaczeniu również dlatego, że posiadają atrakcyjne walory smakowe oraz wiele cennych wartości odżywczych. Taki napój świetnie pasuje zwłaszcza do kawy, zastępując tradycyjne mleko czy śmietankę.

Spis treści:

Dostępność
Świetne właściwości
Wszechstronne zastosowanie
Jaki wariant warto wybrać?
Ekologiczne podejście

Gdzie dostępny jest naturalny napój sojowy bez cukru?

Napój sojowy powinien być przede wszystkim naturalny, a tym samym pozbawiony cukru czy innych zbędnych dodatków. Produkty z tej kategorii możesz znaleźć w ofercie sklepu internetowego naszej palarni JAVA Coffee Roasters. Napój ten wywodzi się z Chin, jednak obecnie jest łatwo dostępny praktycznie na całym świecie. W znacznym stopniu wynika to ze wzrostu popularności różnych roślinnych zamienników, które skutecznie zastępują produkty odzwierzęce. Soja jest pod tym względem wyjątkowo uniwersalnym surowcem, który z powodzeniem spełnia potrzeby wegan, wegetarian oraz osób z nietolerancjami pokarmowymi. W JAVA Coffee Roasters posiadamy także napoje roślinne z owsa, kokosa, żółtego grochu, migdałów, orzechów czy ryżu. Zachęcamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą.

Świetne właściwości

Pod względem technologicznym napój tego rodzaju ma postać wodnego ekstraktu z ziaren soi. W praktyce stanowi mieszankę białek, tłuszczów i węglowodanów, która pod wieloma względami bardzo przypomina tradycyjne krowie mleko, co czyni go dla niego świetną alternatywą. Napój z ziaren soi posiada bardzo podobną do mleka konsystencję oraz mleczny, delikatny smak. Pod względem wartości odżywczych najlepszym wyborem będą produkty organiczne i pozbawione dodatku cukru. Taki napój jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także zawiera sporo błonnika, co korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Do jego zalet należy też wysoka zawartość witamin E i B, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz pierwiastków, takich jak wapń, żelazo i cynk. W porównaniu z mlekiem krowim, napój z ziaren soi zawiera mniej tłuszczu i jest przez to mniej kaloryczny. Jego regularne spożycie może się przyczynić do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, stężenia cholesterolu oraz poprawy funkcjonowania układu krążenia. Nie bez znaczenia pozostaje również jego potencjalne działanie przeciwzakrzepowe.

Wszechstronne zastosowanie

Napoje roślinne świetnie sprawdzają się w kuchni, a produkty sojowe nie są pod tym względem wyjątkiem. W praktyce można je wykorzystać w praktycznie każdej roli przypisanej tradycyjnemu mleku krowiemu. Napój z ziaren soi to doskonały dodatek zarówno do dań, jak i deserów. Świetnie sprawdza się w ciastach, owsiankach, naleśnikach czy koktajlach, a także jako samodzielny produkt. W JAVA Coffee szczególnie polecamy go jako dodatek do kawy – w porównaniu do napoju migdałowego czy kokosowego, napój sojowy w znacznie mniejszym stopniu zmienia jej smak. Jego zastosowanie może kompleksowo urozmaicić codzienną dietę, ponieważ otwiera pole do eksperymentowania z dobrze znanymi recepturami i przepisami. Napój ten pozwala na przygotowanie ich w mniej kalorycznych wersjach, które zarazem będą odpowiednie dla osób rezygnujących z klasycznych produktów mlecznych.

Napoje roślinne

Jaki napój sojowy do kawy warto wybrać?

Napój sojowy do kawy to świetne rozwiązanie, jednak planując takie połączenie, zawsze warto wybrać odpowiedni produkt. W sklepie internetowym JAVA Coffee posiadamy bogatą ofertę napojów roślinnych, która z pewnością zadowoli wszystkich zainteresowanych. Na szczególną uwagę zasługuje organiczny napój marki Rude Health. Do jego zalet należy kremowa konsystencja oraz wyjątkowo delikatny smak. Napój ten doskonale komponuje się z praktycznie dowolnymi produktami, stanowiąc idealne rozwiązanie dla osób niespożywających nabiału. W jego składzie nie występują żadne zagęszczacze ani gluten – zawiera wyłącznie wodę, organiczne ziarna soi, sól morską i organiczny syrop ryżowy. W naszym asortymencie dostępne są także produkty marek Minor Figures i Sproud.

Ekologiczne podejście

Wybór napoju roślinnego w zastępstwie mleka krowiego to świetne rozwiązanie również dlatego, że znacząco przyczynia się do redukcji śladu węglowego. Wynika to z odpowiednio ekologicznego podejścia do samych procesów produkcyjnych. Wytworzenie napoju z organicznych ziaren soi jest zdecydowanie mniej szkodliwe dla środowiska naturalnego niż wielkoskalowe eksploatowanie tradycyjnych mleczarni. W procesie produkcji zużywa się również znacznie mniej wody, a sama emisja gazów cieplarnianych jest ograniczona nawet trzykrotnie. Nie bez znaczenia pozostaje kwestia hodowli zwierząt, która w porównaniu z uprawą soi zajmuje wielokrotnie większy obszar gruntu. Napoje tego rodzaju budziły swego czasu pewne kontrowersje, ponieważ znaczna część uprawianej soi jest modyfikowana genetycznie. Z tego względu zawsze polecamy sięgać po produkty organiczne, które są bliższe naturze. Zapraszamy do sprawdzenia oferty JAVA Coffee Roasters, w której dostępne są również kawy, herbaty, Chai, syropy Bacanha oraz akcesoria do parzenia kawy i herbaty, a także zachęcamy do kontaktu w razie jakichkolwiek pytań.
Powrót do blogu