Napój roślinny bez cukru to niskokaloryczny, smaczny i uniwersalny substytut mleka odzwierzęcego. Produkty tego typu powstają na bazie zbóż, orzechów i nasion roślin strączkowych, dzięki czemu są w stu procentach wegańskie. Napoje te często nazywane są „mlekami roślinnymi”, co wynika z ich wyglądu, docelowego zastosowania oraz pewnych cech smakowych. Z powodzeniem sięgają po nie weganie, osoby zmagające się z nietolerancjami pokarmowymi czy też chcące ograniczyć spożycie nabiału.
Spis treści:
Czym się wyróżnia taki produkt?
Bogaty wybór
Wartościowy skład
Dlaczego warto wybrać alternatywę dla mleka?
Ekologiczna produkcja
Wszechstronne zastosowanie
Czym wyróżnia się napój roślinny bez cukru?
Napój roślinny bez cukru świetnie pasuje do kawy, dlatego wiele takich produktów można znaleźć w ofercie sklepu internetowego naszej palarni JAVA Coffee Roasters. Każdy z nich posiada unikalne zalety. „Mleko roślinne” znacząco różni się od tradycyjnego, chociażby pod względem zawartości składników odżywczych czy też samego procesu produkcji. Napoje dostępne w naszej ofercie powstają w wyniku wodnej ekstrakcji, czyli na skutek długotrwałego namaczania nasion, zbóż i orzechów oraz ich późniejszego rozdrobnienia celem osiągnięcia wymaganej konsystencji.Bogaty wybór
Napoje roślinne cieszą się obecnie coraz większą popularnością, co w dużej mierze wynika z ich różnorodności. W naszej ofercie dostępne są produkty z soi, kokosa, ryżu, owsa czy migdałów prażonych i klasycznych. Napoje te powstają również z innych surowców. Poza najpopularniejszymi wariantami sojowymi, kokosowymi, ryżowymi, owsianymi czy migdałowymi, wyróżnić można chociażby produkty na bazie orzechów laskowych, grochu czy nawet cibory jadalnej - tzw. orzecha tygrysiego.Wartościowy skład
„Mleka roślinne” mają bardzo wartościowy skład, który korzystnie wpływa na ich właściwości zdrowotne. Napoje te pozbawione są jakichkolwiek tłuszczów odzwierzęcych, natomiast zawierają białko oraz błonnik. Wiele z nich jest dodatkowo wzbogacanych wapniem, witaminą D czy witaminą B12. Do produkcji napojów tego typu wykorzystywane są surowce, które obfitują w kwasy wielonienasycone czy inne substancje bioaktywne powiązane z tłuszczami. Wartość odżywcza poszczególnych produktów w dużej mierze zależy od głównego surowca bazowego. Napoje migdałowe są bogatym źródłem magnezu, potasu, wapnia, selenu, miedzi, fosforu, cynku czy witaminy E. Napoje kokosowe dostarczają witaminy E i C oraz żelaza, potasu, cynku, magnezu i wapnia, natomiast sojowe zawierają cenne kwasy tłuszczowe i białko roślinne.
Dlaczego warto sięgnąć po napój roślinny bez cukru?
Napój roślinny bez cukru to świetne rozwiązanie z wielu powodów. W naszym sklepie internetowym znajdziesz produkty cenionych marek. Obecnie jesteśmy wyłącznym krajowym dystrybutorem napojów takich firm, jak Sproud, Minor Figures czy Rude Health. Oferujemy produkty roślinne najwyższej jakości, które dodatkowo są dostępne w wyjątkowo przystępnej cenie. W naszym sklepie internetowym możesz zamówić zestawy składające się tylko z jednego rodzaju napoju, a także specjalnie skomponowane wersje testowe z różnymi wariantami i smakami.Ekologiczna produkcja
Wybór napojów roślinnych w dużej mierze przyczynia się do zredukowania śladu węglowego. Ich produkcja jest bardzo ekologiczna, zwłaszcza w zestawieniu z funkcjonowaniem tradycyjnych mleczarni. W procesie tym dochodzi do mniejszej liczby szkód dla środowiska naturalnego, chociażby z uwagi na mniejsze zużycie wody oraz nawet trzykrotnie ograniczoną emisję gazów cieplarnianych. Nie bez znaczenia pozostaje brak konieczności hodowli zwierząt, przez co produkcja odbywa się na blisko dziesięciokrotnie mniejszym obszarze gruntu. Składniki dostępnych w naszym sklepie napojów pochodzą z upraw ekologicznych, a także nie zawierają żadnych substancji szkodliwych dla zdrowia.