Mleko roślinne do kawy

Mleko roślinne do kawy

Mleko roślinne do kawy, to produkt, który wprowadziliśmy do naszej oferty po to, aby ulubioną kawę mleczną mogły pić także osoby stosujące dietę wegańską czy zmagające się z nietolerancją laktozy. Mleko, a w zasadzie napój roślinny, pozwala zabielić kawę, stworzyć na niej apetyczną piankę i nadać jej nieco bardziej kremowej konsystencji, jednocześnie nie zabijając przy tym naturalnego profilu sensorycznego naparu. Jakie mleka roślinne proponujemy?

Spis treści:
Z czego można zrobić napój?
Napój z grochu
Rodzaje napojów
Jaki napój wybrać?

Z czego można zrobić mleko roślinne do kawy?

Mleko roślinne do kawy może zostać wyprodukowane m.in. z owsa, grochu, kokosa, migdałów, soi, orzechów laskowych czy ryżu. Które jest najlepsze? Tak naprawdę, oceny smaku napoju roślinnego należy dokonać samodzielnie, najlepiej w połączeniu z ulubioną kawą. Z tego względu w JAVA Coffee dajemy naszym klientom możliwość zamówienia zestawu testowego mlek roślinnych do kawy. Dbamy również o ich różnorodność i niezawodną jakość, dlatego w ofercie naszego sklepu znajdziesz napoje wyłącznie tych producentów, którzy mogą pochwalić się naturalnymi składami swoich wyrobów - brakiem konserwantów czy innych sztucznych dodatków. Jeśli potrzebujesz pomocy przy wyborze napoju, który powinien dobrze smakować z Twoją kawą - napisz do nas, a chętnie podpowiemy, który wariant może się sprawdzić. Co warto wiedzieć natomiast o naszych najlepiej sprzedających się napojach roślinnych?

Napój z grochu jako alternatywa dla półtłustego mleka krowiego

Dostępny w naszym sklepie napój na bazie żółtego grochu marki SPROUD w smaku najbardziej przypomina półtłuste mleko krowie. Jest ono dostępne w wariancie bez cukru oraz w opcji słodzonej zdrowym syropem z agawy. Można dostać je również w wersji smakowej, na przykład waniliowej. Napój świetnie się pieni i idealnie smakuje w różnych kawach mlecznych. Można połączyć go między innymi z naszymi kawami do espresso czy dripa.

Pozostałe napoje roślinne

W naszej palarni stawiamy na wielokrotne testowanie i dążenie do perfekcji, dlatego Ciebie również zachęcamy do testowania różnych mlek roślinnych. Do wyboru masz między innymi:
- napój owsiany o dosyć intensywnym, naturalnie słodkawym smaku;
- napój ryżowy z ryżu brązowego, o delikatnym, nieco słodkim smaku;
- napój migdałowy - specyficzny, ale łagodny w smaku;
- napój kokosowy - orzeźwiający i bogaty w cenne dla zdrowia składniki odżywcze; - napój sojowy - bardzo popularny, często występujący w wersjach smakowych;
- napój z orzechów laskowych o kremowej konsystencji i delikatnym, przyjemnym posmaku orzechów;
- napój z orzechów tygrysich.
Jak widzisz, wybór alternatywnych mlecznych dodatków do kawy jest bardzo szeroki. Największy wpływ na walory aromatyczne i smakowe napoju ma jednak produkt bazowy, czyli sama kawa. Jeśli chcesz zadbać, aby Twój rytuał porannej czy popołudniowej kawy zyskał lepszą jakość, postaw na kawę speciality, którą możesz również zamówić w ramach zestawu testowego - tak jak napoje roślinne. W naszej palarni wypalamy jedynie starannie wyselekcjonowane ziarna arabiki, które pochodzą z niewielkich plantacji w Ameryce, Afryce czy Azji. Proponowane kawy nadają się zarówno do parzenia w ekspresach, jak i do parzenia metodą drip (przelewową). Dzięki temu, że na każdym etapie produkcji dbamy o najwyższą jakość, możesz mieć pewność, że w prawidłowo zaparzonej kawie nie wyczujesz goryczy, lecz takie profile smakowe, jak nuty czekolady, kwiatów, owoców czy orzechów.

Napoje roślinne

Jakie najlepsze mleko roślinne do kawy wybrać?

Najlepsze mleko roślinne do kawy to wegańska alternatywa dla mleka krowiego, która służy Twojemu zdrowiu i jednocześnie doskonale smakuje. Dzięki takiemu produktowi z kawy nie muszą rezygnować ani weganie, ani osoby z nietolerancją laktozy czy inni miłośnicy kawy stosujący dietę bezmleczną. Jak wybrać najlepszy roślinny napój? Jak wspominaliśmy, jedynym sprawdzonym sposobem jest wypróbowanie różnych wariantów dodawanych do tej samej kawy, której smak i aromat najlepiej Ci odpowiada. Warto pamiętać jednak, że zamiana mleka krowiego na roślinne to nie tylko zmiana smaku kawy, ale również zmiana zawartości składników odżywczych czy konsystencji mlecznej pianki. Jak na tym tle wypadają różne napoje?

Jaki napój dobrze się pieni?

Jeśli wybierasz kawę średnio paloną do ekspresu i lubisz pić ją w wersji caffè latte, potrzebujesz mleka, które dobrze się pieni. Tutaj odpowiednim wyborem będzie między innymi napój na bazie grochu, napój sojowy i owsiany, a także kokosowy - do kawy na zimno (dobrze pieni się po schłodzeniu).

Jaki napój jest najbardziej wyrazisty?

Jeśli nie spieniasz mleka, lecz jedynie mieszasz je ze swoją ulubioną kawą, zwróć uwagę na wyrazistość napoju roślinnego. Za najdelikatniejszy uchodzi napój ryżowy, a za najmocniej zmieniający smak kawy napój kokosowy i sojowy.

Który napój jest najzdrowszy?

Ponieważ wszystkie mleka są rozwodnionymi ekstraktami ze zbóż, orzechów, nasion lub roślin strączkowych, zawierają w swoim składzie wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych - witamin, minerałów, białka, błonnika czy kwasów tłuszczowych. Na szczególną uwagę zasługuje napój ryżowy, który rzadko alergizuje oraz napój sojowy, bogaty w białko i wapń.

To, które mleko roślinne do kawy wybierzesz, ma o wiele mniejsze znaczenie niż to, jaką kawę pijesz na co dzień. Zajrzyj na stronę internetową naszej palarni i sprawdź, dlaczego warto przynajmniej raz spróbować kawy jakości speciality. Jesteśmy pewni, że nie zechcesz wrócić do zwykłej kawy. W naszej palarni masz zatem możliwość skorzystania z opcji subskrypcji, czyli zamówienia kawowego abonamentu.

Powrót do blogu