Bez wątpienia Afryka słynie z wysokiej jakości kawy. Wyróżnia się ona wyjątkowymi smakowymi walorami, a także egzotycznym charakterem, który kusi kawoszy. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o kawie z Afryki, czytajcie dalej!
Jaka jest afrykańska kawa speciality?
Miłośnicy dobrej kawy jakości speciality z Afryki doceniają jej smak i wskazują na wyczuwalne nuty świeżych owoców, głębi smaku oraz bogactwa nut smakowych, które pieszczą podniebienie. Sięgając po filiżankę afrykańskiej kawy z segmentu speciality otrzymuje się napar, który niedostępny jest w innych rejonach na świecie. Kawy z tego regionu charakteryzują się jednym z lepszych poziomów kwasowości, co również doceniane jest przez kawoszy. A jakie dokładnie nuty można wyczuć w kawie ziarnistej speciality? Otóż dominujące są nuty cytrusów, wina czy leśnych owoców.
Jak uprawiana jest kawa speciality w Afryce?
Warto zauważyć, że kawa z segmentu speciality z Afryki jest uprawiana starannie i dobrze jest podkreślić, że jest ona najwyższej jakości. Do jej uprawy wybiera się odpowiednie regiony, odmiany kawowca i właściwe plantacje. Zbiór odbywa się jedynie ręcznie, a same ziarna tej kawy speciality są odpowiednio przetwarzane. Po przesortowaniu i ocenie kawa ta jest pakowana i transportowana do składów lub bezpośrednio do sprzedawców. Uprawa dobrej ziarnistej kawy speciality w Afryce często opiera się na tradycyjnych metodach, a jednocześnie charakteryzuje się ona wdrożonymi ekologicznymi oraz zrównoważonymi praktykami.
Unikalne pochodzenie kawy z Afryki
Nie ulega wątpliwości, że kawy speciality pochodzące z Afryki znane są z charakterystycznych smaków, aromatów i ich różnorodności wyczuwalnych w naparze. Posmakować można zarówno owocowych, kwiatowych czy cytrusowych nut, jak i tych ziołowych, czekoladowych, a nawet winnych. Co więcej, każdy region może poszczycić się uprawą kawy speciality, która cechować się będzie charakterystycznym smakiem i aromatem. Kawosze podkreślają, że kawy z Afryki są prawdziwą ucztą dla podniebienia, mają zdecydowany smak i zapach, który nie sposób podrobić.
Kawa speciality z Kenii
Kenia jest jednym z afrykańskich krajów, który bardzo docenia uprawę kawy, stanowiącą jeden z filarów gospodarki państwa. Warto podkreślić, że w tym kraju niezwykle restrykcyjnie podchodzi się do polityki kawowej, otóż kontrolę nad selekcją ziaren sprawują instytucje państwowe, dzięki czemu kawa speciality pochodząca z Kenii jest tak ceniona na całym świecie. Kenijskie kawy speciality są aromatyczne, a przy tym subtelne i delikatne.
Etiopska kawa speciality
Kawa w Etiopii jest bardzo ważna, nie tylko dla samej gospodarki, ale odgrywa również dużą rolę kulturową. Ziarna pochodzące z tego kraju pozwalają na uzyskanie wyważonego naparu i charakteryzują się intensywnością, słodyczą i odpowiednią kwasowością, a dodatkowo w wielu, pochodzących z tego regionu kawach speciality, można wyczuć również owocowe i kwiatowe nuty.
Jak widać, kawa speciality z Afryki to prawdziwa uczta dla każdego kawosza. A jakich nut smakowych i aromatów Wy szukacie w kawie? Podzielcie się z nami Waszymi preferencjami!