Kawa ziarnista speciality

Kawa ziarnista speciality

Kawa ziarnista speciality to produkt, który po zaparzeniu może być różnorodny w smaku - delikatny, subtelnie słodki, a nawet z wyczuwalnymi nutami owocowymi. W takim naparze nie ma nim goryczki, którą chciałbyś zamaskować za pomocą cukru lub mleka. Nie bez powodu kawa jakości speciality jest uznawana za kawę najlepszej jakości. Daje ona nie tylko zastrzyk energii do działania, ale również niewątpliwą przyjemność smakową. Czym produkt z segmentu speciality różni się od dostępnego w przeciętnym markecie?

Spis treści:
Czym się charakteryzuje?
Dlaczego warto jej spróbować?
Walory
Na próbę lub w abonamencie

Na czym polega wyjątkowość kawy ziarnistej speciality?

Kawa ziarnista speciality to wysokiej jakości ziarna, za które warto zapłacić nieco więcej niż za standardowej jakości kawę. Czy możemy zatem stwierdzić, że produkt z tego segmentu jest warty więcej? Wynika to z wielu czynników, wśród których należy wymienić przede wszystkim pochodzenie ziaren kawy, staranny proces selekcji ziaren czy profesjonalny sposób ich późniejszego wypalania. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat naszych produktów, skontaktuj się z nami! Oferujemy nie tylko wysokiej jakości ziarna, ale także akcesoria do parzenia, takie jak filtry, młynki czy kawiarki.

Charakterystyka

Kawa speciality to jedynie kilka procent wszystkich ziaren kawy dostępnych na rynku. Wynika to z faktu, że taki produkt musi spełniać bardzo rygorystyczne kryteria. Wśród nich wymienia się między innymi uzyskanie wysokiej oceny Q-graderów, czyli wykwalifikowanych znawców kawy, a także brak defektów w próbkach ziaren czy brak ziaren niedojrzałych. Ocena ta powinna wynosić minimum 80/100. Speciality to kawa z gatunku arabiki. Ta dostępna w naszym sklepie jest pozyskiwana z takich zakątków świata, jak Etiopia, Brazylia, Indie, Kolumbia czy Kostaryka. Co ważne, pochodzenie ziaren tego typu zawsze jest znane i jawne dla klienta. Nasze ziarna pochodzą od sprawdzonych dostawców, z małych, ekologicznych upraw zlokalizowanych na terenach górskich, położonych na wysokości od 1000 do 2000 m n.p.m. Dlaczego kawa rosnąca tak wysoko jest najcenniejsza? Ponieważ w wysokogórskim klimacie możliwe jest prowadzenie plantacji wolnych od chemicznych środków ochrony roślin. Taka uprawa jest jednak bardzo wymagająca, pracochłonna i dlatego też zdecydowanie bardziej kosztowna, bowiem wymaga stosowania tradycyjnych metod ręcznych. To właśnie z tego względu za lepszej jakości kawę warto zapłacić więcej. Pozwala to wspierać działalność farmerów, którzy dokładają wszelkich starań, aby móc dostarczać nam naprawdę czyste, starannie wyselekcjonowane ziarno.

Wszystkie kawy

Dlaczego warto spróbować kawy ziarnistej speciality?

Wiesz już, że kawa ziarnista speciality z pewnością jest wyjątkowa. Za jej wyjątkowością stoi bardzo wysoka jakość i to nie tylko w odniesieniu do pochodzenia ziaren, ale również w odniesieniu do sposobu ich obróbki. Podczas gdy niskiej jakości ziarna kawowca są mocno palone, co ma ukryć ich nieciekawy smak, ziarna kawy jakości speciality najczęściej są wypalane jasno lub średnio. My polecamy kawę jasno paloną do dripa, a średnio paloną do ekspresu. Zachęcamy również do zasmakowania naszej kawy w połączeniu z napojami roślinnymi lub z organicznymi syropami Bacanha. Jeśli preferujesz jednak delikatniejsze napary, zapoznaj się z naszą bogatą ofertą herbat.

Walory naparu z tego typu ziaren

Jak wspominaliśmy, kawa marketowa ma najczęściej taki sam, gorzki smak, niezależnie od jej rodzaju, producenta czy ceny. Pijąc taką kawę, nie wyczuwasz w niej niczego innego niż goryczka, a po odstawieniu kubka ten nieprzyjemny posmak pozostaje w Twoich ustach jeszcze przez dłuższy czas. Tymczasem napar z ziaren kawy jakości speciality pozwala poznać prawdziwy smak owoców kawowca. Określenie "owoc" jest tutaj kluczowe, ponieważ nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że kawa przed obróbką do formy, w jakiej ją znamy, czyli wypalonego ziarna, dojrzewa w postaci wiśni, zatem to zupełnie naturalne, że powinna być delikatnie kwaskowata, ale nigdy nie powinna być gorzka. Tak naprawdę napar z ziaren speciality wyróżnia przede wszystkim różnorodność smaków i aromatów, które mogą być kwiatowe, czekoladowe, owocowe czy też orzechowe. Każdy z tych profilów sensorycznych wydzieliliśmy w naszym sklepie w ramach osobnych kategorii, dzięki czemu możesz zamówić taki typ kawy, jaki z pewnością będzie Ci smakować.

Na próbę czy w abonamencie?

Jeśli próbujesz kawy jakości speciality po raz pierwszy, zachęcamy do skorzystania z możliwości zamówienia naszych pakietów degustacyjnych. W ramach takiego zestawu testowego otrzymasz kilka rodzajów kawy, co pozwoli Ci ustalić, jaki profil sensoryczny najlepiej trafia w Twój gust. Kiedy już się o tym przekonasz, możesz postawić na wygodne rozwiązanie w postaci kawowego abonamentu. Będziesz wtedy otrzymywać wybraną kawę co miesiąc w ramach subskrypcji z darmową dostawą. Jeśli zaś lubisz eksperymentować, zasubskrybuj naszą kawę miesiąca i testuj nowe odsłony kawy speciality razem z nami. Co cztery tygodnie wyślemy Ci inny wariant najlepszej jakości arabiki. Zawsze dbamy, by nasi klienci cieszyli się smakiem świeżej kawy, dlatego ziarna wysyłamy maksymalnie 4 dni po wypaleniu. Nie każda kawa może zostać określona mianem kawy speciality. Rygorystyczne normy są niezbędne, aby dało się odróżnić kawę najlepszej jakości od kawy przeciętnej. Jesteśmy pewni, że jeśli choć raz spróbujesz wyselekcjonowanych ziaren arabiki dostępnych w naszej ofercie, nie zechcesz wrócić do zwykłej kawy marketowej. Sprawdź, jakie kawy z Ameryki, Afryki i Azji posiadamy obecnie w naszej ofercie!
Powrót do blogu