SAVE THE EARTH! IT’S THE ONLY PLANET WITH COFFEE.
Już od ponad 50 lat, 22. kwietnia jest obchodzony jako Międzynarodowy Dzień Ziemi. W latach 70. XX wieku w Stanach Zjednoczonych narodził się ruch ekologiczny, który za zadanie postawił sobie skłonienie polityków do zajęcia się kwestiami takimi jak czystość wód i powietrza. Dziś, pół wieku później, to święto ma już charakter globalny i łączy, zarówno dosłownie jak i na odległość, miliony ludzi na całym świecie.
Dzień Ziemi zyskał międzynarodową sławę 1990 roku, mobilizując 200 milionów osób w 141 krajach i przyczyniając się do zorganizowania Szczytu Ziemi ONZ w 1992 roku w Rio de Janeiro. W kolejnych latach, gdy głównym tematem stały się zmiany klimatyczne, organizatorzy Dnia Ziemi dążyli do uznania ich znaczenia i do tego, by przestać je lekceważyć. Wzywali do przekształcenia światowych gospodarek na bardziej zrównoważone, oparte na odnawialnych źródłach energii.
Głównym celem Dnia Ziemi jest promowanie postaw proekologicznych, budowanie wspólnej odpowiedzialności oraz uświadamianie ludziom zagrożeń związanych z rozwojem przemysłu i jego wpływem na przyrodę.
Eko JAVA
Praca z kawą sprawia, że aspekt ekologiczny zarówno samej uprawy drzew na plantacjach, jak i obchodzenia się z odpadami produkcyjnymi, powstającymi w przy obróbce kawy, przy paleniu oraz w trakcie zaparzania zmielonych już ziaren, jest tematem, z którym stykamy się na co dzień.
Dziś, z okazji Międzynarodowego Dnia Ziemi chcemy podzielić się z Tobą kilkoma sposobami na to, by pijąc kawę być eko i obok oczywiście najważniejszego aspektu, czyli troski o naszą planetę, czerpać z tego tytułu korzyści także dla siebie. Zapraszamy do lektury!
Po pierwsze: Chaff – czym jest i jak go użyć?
Chaff to nic innego jak odpad kawowy znany również jako srebrzysta skórka lub łuska. Jest to ta część ziarna, która odpada podczas palenia pod wpływem wysokiej temperatury. Chaff o lekkiej i puszystej konsystencji jest zwykle zbierany w wiadrze (zwanym zbieraczem), a reszta gromadzona jest we wnętrzu pieca, skąd należy ją regularnie usuwać, aby wyeliminować ryzyko pożaru.
Najprostszym i najbardziej praktycznym sposobem ponownego wykorzystania chaffu jest użycie go jako kompostu lub nawozu. Dzięki temu, że jest to materiał organiczny i lekki, dobrze miesza się z innymi surowcami kompostowalnymi.
Chaff jest również bogaty w azot. Zwłaszcza szybko rosnące warzywa, takie jak pomidory, najbardziej skorzystają z wzbogacających glebę właściwości chaffu.
WAŻNE: Aby nie doprowadzić do procesu pleśnienia sadzonek po pokryciu ich chaffem, na wstępie należy go skompostować. Jednym z prostszych sposobów w warunkach domowych jest umieszczenie go razem z odpadkami organicznymi w jednym pojemniku, aby wszedł on w reakcję tlenową.
Po drugie: Cascara
Owoc kawowca, czyli jego skórka i miąższ, które okalają ziarenko, jest w większości przypadków po prostu wyrzucany. Tak być zdecydowanie nie powinno. Na szczęście z biegiem lat suszone owoce kawy zyskują na popularności! I bardzo dobrze! A dlaczego?
Cascara z języka hiszpańskiego oznacza skórkę lub łupinę i pochodzi z nowego sposobu recyclingu skórki i miąższu kawowca, która w ogromnych ilościach jest produkowana w procesie obróbki ziarna kawy. W większości krajów w których produkowana jest cascara, do niedawna uważana była ona za bezwartościowy odpad, najczęściej używany ewentualnie jako nawóz. Okazało się jednak, że po zastosowaniu specjalnej metody możliwe jest wysuszenie owocu kawy, który następnie po zaparzeniu daje nam owocowy, przyjemnie słodki i orzeźwiający napar, świetnie sprawdzający się zarówno na ciepło jak i zimno.
Wybór cascary to nie tylko forma troski o planetę. Napar przygotowany z kawowego suszu to cała masa wartości odżywczych dla Twojego organizmu!
Analizy i badania akademickie przeprowadzone na cascarze wykazały, że zawiera ona wyjątkowo korzystną dla zdrowia kombinację substancji bioaktywnych, takich jak fitoskładniki (czyli substancje ochronne naturalnie występujące w roślinach), które pozytywnie wpływają na organizm ludzki. Są to na przykład kofeina, polisacharydy i polifenole; składniki energetyczne, czyli “paliwo metaboliczne” organizmu ludzkiego (węglowodany, tłuszcze i białka).
Po trzecie: kawowe worki
Co można zrobić z jutowymi workami po kawie? Przemiał kawy jest u nas niemały, zatem i worków po zielonym ziarnie mamy pod dostatkiem i jeszcze więcej. Co z nimi robimy? Rozparcelowujemy część pomiędzy sobą, oczywiście, jednak mamy ograniczone możliwości, dlatego chętnie oddajemy je osobom, które tego chcą i potrzebują. Dostajemy liczne telefony z prośbą o worki po kawie, które chętnie są wykorzystywane przez naszych klientów i przerabiane na akcesoria takie jak torby czy plecaki, pokrowce na poduszki, dekoracje do domu czy używane w ogródku.
Jakiś czas temu w Bielańskim Ośrodku Kultury odbyły się nawet warsztaty z szycia worków na plecy z worków jutowych i z wielką radością jesteśmy gotowi wspierać takie czy podobne inicjatywy, które nadadzą jutowym workom drugie życie.
ReUse, ReCycle, ReJAVA
To co, może chcesz zgłosić się do nas po chaff, by odżywić swoje roślinki, lub po worki, by dać upust swojej kreatywności i jednocześnie przyozdobić mieszkanie? A może po prostu masz ochotę zaparzyć sobie cascarę na ogrzanie tej zimnej wiosny? Niezależnie od tego, jak planujesz świętować Dzień Ziemi, pamiętaj - służymy pomocą.