Domowy cupping

Domowy cupping

Kiedyś wydarzenie zarezerwowane tylko dla hipsterskich baristów i innych wtajemniczonych, dziś po prostu degustowanie kawy i możliwość kompleksowego poznania aspektów sensorycznych kawy, które już nikogo nie dziwi. Pandemia koronawirusa uniemożliwiła jednak przeprowadzanie cuppingów. Czy w ogóle można zorganizować takie coś w domowym zaciszu? Ano można 🙂

GOOD COFFEE IS A HUMAN RIGHT®

Co to w ogóle jest?

Dla wtajemniczonych cupping to ocena smaku i aromatu kawy pod względem jej jakości. Dzięki niemu możemy określić, które walory sensoryczne kawy odpowiadają nam najbardziej, a które najmniej. Zapewne kiedyś mieliście okazję uczestniczyć, albo chociaż podejrzeć takie wydarzenie, w którejś z kawiarni lub palarni. Profesjonalnie przygotowany cupping odbywa się według ustalonych reguł, przy wykorzystaniu specjalnych formularzy, a oceną kawy zajmują się Q- Graderzy – osoby specjalnie wyszkolone w celu klasyfikacji wysokiej jakości arabiki, posiadający certyfikację SCA (Specialty Coffee Association). Dziś skupimy się jednak na tym, jak najlepiej i najprościej zrobić cupping w domowym zaciszu.

Domowy cupping to bardzo dobry sposób na przetestowanie naszych Tasting Kitów. Warto zrobić to w towarzystwie, gdzie będziemy mogli podzielić się wrażeniami z innymi. To naprawdę ciekawy sposób na kreatywne spędzanie czasu wolnego, dobra zabawa jest tu gwarantowana. 

Przy okazji przypomnimy, że jeśli chcecie komuś lub sobie sprawić prezent w postaci dozy kawowej wiedzy, to doskonałym pomysłem będzie szkolenie w Java University. Nasze podejście jest bardzo indywidualne, dopasujemy się do poziomu Twoich umiejętności i nauczymy dokładnie tego, co jest Ci potrzebne.

Jako JAVA Team jesteśmy zawsze otwarci na dzielenie się naszą wspólną pasją. Jeśli więc macie pytania dotyczące ogólnie pojętego tematu kawy, jesteśmy do waszej dyspozycji! Możecie skontaktować się z nami poprzez Instagram lub Facebook.

Powrót do blogu