Kawa do dripa

Kawa do dripa

Kawa do dripa cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a także występuje w wielu różnych rodzajach. Alternatywna metoda parzenia może być stosowana z wykorzystaniem rozmaitych technik i akcesoriów, co przekłada się na konkretne wrażenia smakowe. Kawa taka jest zazwyczaj wyjątkowo lekka i aromatyczna, a zarazem szybka w przygotowaniu. Szczególne znaczenie ma przy tym jakość i świeżość samych ziaren, które warto pozyskać od sprawdzonej palarni.

Spis treści:
Charakterystyka
Odpowiednio dobrane ziarna
Proces parzenia
Jaka będzie najlepsza?
Wyselekcjonowane produkty
Nasza oferta

Czym jest kawa do dripa?

Kawa do dripa jest przeznaczona do parzenia metodą przelewową, która pozwala na uzyskanie klarownego naparu z delikatnie wyczuwalnymi nutami smakowymi. W tym przypadku zalecanym rozwiązaniem jest wybór jasno palonych ziaren. Ich bogatą ofertę posiada nasza firma JAVA Coffee, która wypala wysokojakościową arabikę w dedykowanych do tego piecach rzemieślniczych. Nasze kawy palimy na bieżąco, dzięki czemu ziarna zawsze są świeże oraz posiadają wyszukany profil sensoryczny. Każda propozycja może zapewnić wyjątkową kompozycję smaków, włącznie z nutami czekoladowymi, kwiatowymi, cytrusowymi, owocowymi czy orzechowymi. Ziarna pozyskujemy z wyselekcjonowanych upraw na całym świecie, w tym z Afryki, Azji i Ameryki.

Odpowiednio dobrane ziarna

W przypadku dripa bardzo duże znaczenie mają odpowiednio dobrane ziarna. Parzenie taką metodą przelewową może się odbywać z wykorzystaniem różnych produktów. Optymalnym rozwiązaniem jest wybór kawy ziarnistej, ponieważ najlepsze rezultaty zapewnia parzenie z ziaren świeżo palonych. Ich ważnym aspektem powinna być prawidłowa grubość mielenia. Zbyt drobne może spowolnić spływ wody i wydłużyć proces zaparzania, a także doprowadzić do wystąpienia nadmiernej goryczy w gotowym naparze. Jeżeli natomiast ziarna są zbyt grube, mogą za szybko przepuszczać wodę. W rezultacie gotowa kawa będzie zbyt słaba, ze względu na mniejszą ilość uwolnionej kofeiny i ograniczony aromat. Rozwiązaniem optymalnym jest mielenie, które umożliwi wodzie spływanie cienkim i równomiernym strumieniem bez jednoczesnego kapania.

Proces parzenia

Ziarna należy zmielić w młynku żarnowym bezpośrednio przed samym parzeniem. Kiedy są one już gotowe, wystarczy przejść do kolejnego etapu. Zależnie od docelowej intensywności kawy proces parzenia można przeprowadzić na wiele różnych sposobów i sporo przy nim eksperymentować. Z reguły jednak warto trzymać się kilku podstawowych zasad pozwalających na uzyskanie satysfakcjonującego efektu za każdym razem. Kluczowe znaczenie ma zachowanie właściwych proporcji, aby na każde 100 ml wody przypadało około 6 g kawy. Ziarna należy zalać wodą o temperaturze w granicach 93-95 stopni. W parzeniu metodą dripa niezbędny jest filtr, który możesz znaleźć w naszym sklepie internetowym. Sam proces powinien trwać około 2-4 minuty, dzięki czemu kawa może być gotowa bardzo szybko.

Kawa filtr/drip

Jaka będzie najlepsza kawa do dripa?

Najlepsza kawa do dripa to szlachetne ziarna arabiki dobrane specjalnie z myślą o uzyskaniu wyraźnej słodkości lub kwasowości w smaku. W metodzie tej bardzo dobrze sprawdzą się oferowane przez nas kawy speciality, które przeszły wiele testów jakościowych. W dripie najczęściej stosuje się jasno palone ziarna tego segmentu, jednak można też skorzystać z ich blendów. Warto przy tym zwrócić uwagę na datę palenia kawy. Jeżeli proces ten został przeprowadzony wiele tygodni lub miesięcy wcześniej, ziarna najprawdopodobniej straciły część swoich właściwości. W JAVA Coffee palimy kawę na bieżąco, co daje gwarancie uzyskania ziaren wypalonych maksymalnie do 7 dni wcześniej.

Wyselekcjonowane produkty

Nasze kawy przeznaczone do parzenia metodami przelewowymi pochodzą z wielu rejonów świata, w tym Etiopii, Gwatemali, Brazylii, Indii, Kostaryki, Kolumbii, Nowej Gwinei czy Hondurasu. W smaku są wyjątkowo dobrze zbalansowane i rześkie oraz zwracają uwagę swoimi mocno wyczuwalnymi nutami, pozostawiając delikatny i przyjemny posmak na podniebieniu. Ze względu na odpowiednią obróbkę, ziarna charakteryzują się wysoką czystością. Na uwagę zasługuje dobrze podkreślony profil sensoryczny, który zależnie od wersji może łączyć w sobie dominujące odcienie z równoważącymi nutami - np. słodkimi czy przyjemnie cierpkimi. Nasze kawy posiadają liczne certyfikaty, które potwierdzają zgodność z programami zrównoważonego rozwoju, łańcucha dostaw i poprawy standardów.

Nasza oferta

Kawa dostarczana przez naszą palarnię JAVA Coffee jest zawsze świeża i smaczna, ze względu na kompleksowe i priorytetowe podejście do procesu wypalania. W sklepie oferujemy również inne produkty, włącznie z licznymi akcesoriami, kawiarkami, młynkami, filtrami, różnymi gatunkami herbatnapojami roślinnymi czy syropami Bacanha. Od lat współpracujemy ze sprawdzonymi markami, co przekłada się na wysoki poziom zadowolenia ze strony klientów. Nie bez znaczenia dla odbiorców pozostaje etyczne podejście do produkcji, włącznie z dbaniem o ekologiczne opakowania. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszej palarni oraz do kontaktu w przypadku jakichkolwiek pytań.
Powrót do blogu