Przepisy na Kawę Mrożoną [5 Propozycji] | JAVA Coffee

Przepisy na Kawę Mrożoną [5 Propozycji] | JAVA Coffee

Przepisy na kawę mrożoną są idealne na lato, które rozgościło się już na dobre! Żar lejący się z nieba nikogo nie oszczędza. Ale dobrze, korzystajmy i ładujmy akumulatory. Co jednak zrobić, gdy upały stają się nieznośne, a jedyne, o czym myślimy, żyjąc w gorącym mieście, to wskoczenie do zimnej rzeki?

Spis treści:

Nasze propozycje
Tonic espresso
Klasyk
Cold brew
Cascara Tonic

Jakie przepisy na kawę mrożoną polecamy wypróbować?

W tym krótkim artykule postanowiliśmy podzielić się przepisami na kawy mrożone, które najbardziej nam posmakowały. Znajdziesz tu kilka przepisów na letnie orzeźwiające napoje na bazie kawy, które, uwierz, mają wielką szansę, by stać się Twoimi ulubieńcami w upalne dni. Od klasycznego tonic espresso, przez przyjemnie słodkie frappe, po nowatorskie cold brew – każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszamy do odkrywania tych wyjątkowych smaków i eksperymentowania z dodatkami - tutaj wszystko jest dozwolone, a nowy składnik, to zawsze szansa na stworzenie wyjątkowego, autorskiego przepisu o unikalnym charakterze!

Tonic espresso

  • duża szklanka lodu
  • podwójne espresso (świetnie sprawdzi się tu nasze owocowe i super słodkie SUMMER ESPRESSO)
  • tonic
  • garnish: plaster cytrusa, 3 liście mięty, gałązka porzeczki.


Na pierwszy ogień idzie (oczywiście) totalny klasior - Tonic Espresso, czyli połączenie intensywnego smaku espresso z orzeźwiającą nutą toniku. Aby przygotować ten napój, potrzebujesz dużej szklanki lodu, podwójnego espresso i toniku. Całość dekorujemy plasterkiem ulubionego cytrusa, miętą oraz gałązką porzeczki. Efekt? Doskonałe orzeźwienie z nutą kawowego aromatu, idealne na gorące dni.

Przepis na klasyczną kawę mrożoną na biało

Przepis na orzeźwiającą kawę mrożoną zabieloną mlekiem lub ulubionym napojem roślinnym, to idealna propozycja na gorące dni. Napój łączy w sobie intensywny smak espresso z delikatnością mleka lub jego roślinnej alternatywy.

  • mała szklanka lodu
  • 200 ml mleka/napoju roślinnego
  • podwójne espresso (sprawdź BRAZIL Maracana lub Sweet Kick - to nasze hitowe propozycje do mrożonej kawy)
  • łyżka syropu cukrowego/erytrytolu.

Jak to zrobić? Przygotuj szklankę lodu i zalej ją ulubionym napojem roślinnym bądź mlekiem krowim, dodaj wybrane słodzidło, porządnie zamieszaj, a na wierzch wylej świeżo zaparzone podwójne espresso (kawa z kawiarki również świetnie się tu sprawdzi!) i gotowe!

Cold brew

  • szklanka lodu
  • cold brew (nasi aktualni ulubieńcy - EL SALVADOR España, ETHIOPIA Nensebo)
  • listki mięty
  • kilka plastrów cytrusów.

    Do cold brew najczęściej stosuje się kawy jasno palone lub omni roast, a to dlatego, że charakteryzują się one bardziej kompleksowym i delikatniejszym smakiem. Jeśli jednak poszukujesz kawy o bardziej intensywnym charakterze, bez problemu możesz przygotować swoje Cold Brew z kawy wypalonej pod espresso. Świetnie sprawdzi się tutaj choćby nasze Summer Espresso lub Kenya Zawadi, które mimo ciemniejszego palenia mają naprawdę wiele do zaoferowania!

    Zacznij przygotowywanie napoju od zmielenia ziarna podobnie jak na Chemex (trochę grubiej niż cukier). Jeśli chcesz skrócić czas maceracji, po prostu zmiel kawkę delikatnie drobniej. Użyj ok 7-8 g kawy na 100 g wody.

    Pamiętaj, że im dłuższy będzie czas maceracji, tym intensywniejszy uzyskasz smak i zawartość kofeiny również będzie wyższa. Zwiększa to również szansę na pojawienie się zbyt dużej goryczy, więc nie ma co przesadzać. Zalecamy macerować Cold Brew minimum 8 godzin (max 16, każdemu zdarza się zapomnieć o kawie w lodówce;))

    Gotowe Cold Brew przefiltruj na przykład przez filtr papierowy do dripa, Chemexu lub gazę.

    Przygotuj szklankę lodu, wylej na nią przygotowane Cold Brew, udekoruj miętą i ulubionymi cytrusami i delektuj się orzeźwiającym smakiem.

    Freshpresso

    • szklanka lodu
    • świeżo wyciskany sok z różowego lub białego grejpfruta/pomarańczy
    • podwójne espresso.

    Dla tych, którzy w lecie stawiają na soki i świeże owoce, idealnym wyborem będzie Freshpresso. To proste i świetnie smakujące połączenie świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta albo pomarańczy wylanego na lód oraz podwójnego espresso. Dekorujemy listkami mięty dla dodatkowego orzeźwienia. Ochładza i budzi do działania. A jak smakuje! Satysfakcja gwarantowana.

    Cascara Tonic

    • 30 ml koncentratu z cascary - znajdziesz go TUTAJ*
    • 200 ml toniku
    • lód.

    Na koniec coś dla miłośników nie tak oczywistych kawowych smaków, czyli nasz hit – Cascara Tonic. Dzięki wykorzystaniu naszego gotowego koncentratu z Cascary, przygotowanie tego napoju staje się banalnie proste! Potrzebujesz 30 ml koncentratu z Cascary, 200 ml ulubionego toniku oraz lód. Na lód wlej tonik i dodaj Cascarę. Da się łatwiej? Chyba nie. Żeby nie było nudno, dodaj kilka kawałków grejpfruta, pomarańczy lub jeżyny.

    *w naszym sklepie znajdziesz oczywiście także suszone wiśnie kawowca w paczkach 200 g, dzięki czemu samodzielnie możesz przygotować swój napar z Cascary i ugotować z niego syrop od zera!

     

    Przepisy na kawy przygotował dla Ciebie Michał Żmuda, Trener JAVA University.

    Powrót do blogu