Kolekcja: Kawa z Peru

Kiedy myślisz o kawie z duszą, kawa z Peru powinna być pierwszym wyborem. Uprawiana wysoko w Andach – m.in. w regionach Cajamarca, Cusco i San Martín – peruwiańska arabika dojrzewa w cieniu lasów tropikalnych, często na ekologicznych, niewielkich plantacjach. To właśnie dzięki temu kawa z Peru zyskała renomę łagodnej, zrównoważonej i czystej w smaku. W filiżance dominują nuty czerwonych owoców, karmelu, kwiatów i delikatnego kakao. To idealna propozycja dla tych, którzy szukają codziennej kawy o subtelnym charakterze i wysokiej jakości.

Jak smakuje kawa peruwiańska i jak najlepiej ją zaparzyć? Jej delikatność i wyraźna słodycz najlepiej rozwijają się w przelewach: V60, chemexie czy aeropressie. W espresso kawa Peru daje klarowny, gładki napar, który świetnie sprawdzi się również w mlecznych napojach – jak latte czy flat white. Jeśli cenisz etyczne uprawy, harmonię smaków i lekko owocowy profil – peruwiańska kawa zdecydowanie spełni Twoje oczekiwania.