Rok 2021 ropoczynamy kawą z Rwandy w obróbce mytej. Ziarna pochodzą z młyna o nazwie Nova Coffee w regionie Gicumbi, zarządzanego przez małżeństwo Agnes Mukamushinja i jej męża Felixa Hitayezu.
GOOD COFFEE IS A HUMAN RIGHT®
Po dwóch latach działalności, dzięki współpracy z Rwanda Tranding Company udało się im zainwestować w nowe maszyny, zbiorniki fermentacyjne, tunele do sortowania, a także nowe miejsce do suszenia oraz magazynowania ziaren. Rwanda Trading Company posiada w swoim portfolio siedem młynów. Współpracuje również bezpośrednio z wieloma niezależnymi rolnikami w całym kraju, pomaga im ulepszyć produkcję, kontrolę jakości i sprzedaż kawy. RTC zostało założone w 2009 roku jako narzędzie do wywierania wpływu społecznego, które oferuje swoim partnerom programy szkoleniowe z zakresu finansów i zarządzania w nowoczesnym agrobiznesie, aby zwiększyć wydajność, sprawność, rentowność oraz zapewnić zdrowie pracowników.

Do jakich metod ją polecamy?
Ta kawa zadowoli chyba każdego bo palimy ją w dwóch profilach: pod metody przelewowe i pod espresso. Podczas testów wypadła znakomicie zarówno w Kalicie, V60, jak i w Aeropressie, gotowy napar był ciekawy, przyjemnie słodko – kwaskowy.
W profilu smakowym znajdziecie słodycz figi w otoczeniu gorzkiej czekolady, przy delikatnej kwasowości cytryny. To prawdziwie zaskoczenie! Tak można zaczynać nowy rok.
Zobaczcie przygotowane przez nas wideo o styczniowej Rwandzie Nova Coffee. Nasz kawowy trener Łukasz zdradzi genezę jej nazwy i podpowie jak wyciągnąć z tej kawy co najlepsze. Miłego oglądania!
Zostaw komentarz