Kawiarka

Kawiarka

Kawiarka została wynaleziona w 1933 roku, jak nietrudno się domyślić, przez Włocha - Alfonso Bialetti. Pierwszy zaparzacz tego typu wykonany był z aluminium i do dzisiaj wiele kawiarek dostępnych na rynku to również modele aluminiowe. Kiedy jednak do naszych kuchni wkroczyły płyty indukcyjne, pojawiła się również potrzeba stworzenia przyrządu do parzenia kawy z materiałów o właściwościach ferromagnetycznych, czyli na przykład ze stali.

Spis treści:
Jaki model wybrać?
Aluminium
Stal
Jaką kawę dobrać do tej metody parzenia?
Dlaczego Arabica jakości speciality jest najlepsza?

Jaką kawiarkę do parzenia kawy wybrać - ze stali nierdzewnej czy aluminiową?

Kawiarka do parzenia kawy może być wykonana z aluminium lub ze stali nierdzewnej. Oba rozwiązania mają swoje wady i zalety. Jeśli jednak korzystasz w domu z kuchni indukcyjnej, model aluminiowy będzie dla ciebie bezużyteczny, gdyż ten materiał nie jest ferromagnetykiem. Warto pamiętać również o tym, że włoskie firmy produkują dzisiaj nie tylko modele z aluminium, ale i również ze stali. W naszej palarni JAVA Coffee możesz nabyć takie produkty marki GIANNINI, wytwarzane właśnie we Włoszech. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na ich temat, sprawdź informacje na stronie produktu lub napisz do nas!

Aluminium

Za tą "oryginalną" uchodzi makinetka aluminiowa, która nadal jest najbardziej popularna. Już od pierwszego włoskiego ekspresu doceniano ją za to, jak szybko doprowadza wodę do wrzenia, dzięki czemu nie pozwala kawie "przypalić się" podczas przygotowywania naparu. Atutem takiego naczynia pozostaje także jego niska cena oraz niewielka waga. Na tym jednak zalety się kończą, ponieważ aluminium szybko się niszczy, nawet podczas czyszczenia, a dodatkowo łatwo osadza się na nim kamień. Materiał ten wymaga także bezzwłocznego czyszczenia i suszenia po każdym użyciu. Kontrowersyjną kwestią jest również sprawa uwalniania się cząsteczek metalu podczas gotowania w nim wody. Poza tym, jak już wspominaliśmy, w takiej kafetierze nie da się zaparzyć kawy na nowoczesnej kuchni indukcyjnej.

Stal

Wykorzystanie stali nierdzewnej do produkcji kafetierek pozwoliło wyeliminować właściwie wszystkie kluczowe wady modeli aluminiowych. Takie naczynia nie uwalniają bowiem toksycznych metali podczas gotowania, są odporne na uszkodzenia i łatwe w czyszczeniu. Co prawda, nagrzewają się nieco wolniej niż te z aluminium, jednak ze względu na fakt, że można korzystać z nich na płycie indukcyjnej, problem ten zostaje z łatwością zneutralizowany. Dobrej jakości model stalowy cieszy nie tylko swoją użytecznością i żywotnością, ale i wyglądem. Produkty oferowane w naszym sklepie posiadają również unikalne cechy konstrukcyjne, takie jak mechanizm otwierania ukryty w rączce, który zastępuje klasyczny sposób zamykania i otwierania naczynia (poprzez zakręcanie) oraz opcję redukcji pojemności.

Kawiarki

Jaką kawę wybrać do parzenia we włoskiej stalowej kawiarce?

Stalowa kawiarka dostępna w JAVA Coffee jest naczyniem, w którym można przygotować naprawdę pyszną kawę w prawdziwie włoskim stylu. Jednak samo akcesorium nie zagwarantuje, że uzyskany napar będzie aromatyczny i głęboki w smaku. Należy jeszcze dobrać do niej odpowiednią bazę, czyli samą kawę. Ponieważ parzenie jej w kafetierce przebiega na podobnej zasadzie co w ekspresie, czyli pod ciśnieniem w ciągu maksymalnie kilkunastu sekund - do makinetek również poleca się kawę paloną ciemno. Jej wyrazisty smak zdąży bowiem uwolnić się nawet w tak krótkim czasie. Jeśli szukasz kawy, która będzie delikatna, a przy tym złożona w smaku z nutami czekolady czy orzechów, postaw na kawę 100% Arabicę jakości speciality. Dlaczego?

Dlaczego Arabica jakości speciality jest najlepsza?

Kawa jakości speciality to zaledwie niewielki odsetek wszystkich ziaren dostępnych na rynku. Taką kawę pozyskuje się z różnych zakątków świata, czyli między innymi z Hondurasu, Brazylii, Papui-Nowej Gwinei, Tanzanii czy Gwatemali. Istotniejsze jest jednak to, że ziarna sprowadzane są z niewielkich, sprawdzonych plantacji, gdzie uprawa odbywa się w sposób tradycyjny i zrównoważony. Ręczne zbiory gwarantują, że dalszej obróbce poddane zostaną jedynie dojrzałe owoce, a duża wysokość położenia upraw sugeruje, że są to ziarna najwyższej jakości. Zanim ziarna zostaną wypalone w piecu przechodzą proces selekcji, który pozwala wytypować tylko te idealne - bez żadnych defektów. Następnie kawa jest badana pod czujnym okiem kawowych ekspertów i dopiero po uzyskaniu oceny co najmniej 80 /100 może nosić dumne miano kawy speciality. W naszej palarni znajdziesz kawy do kafetierki o różnych profilach sensorycznych, z wyczuwalnymi słodkimi nutami owoców, orzechów i czekolady. To właśnie złożony, niezwykle bogaty smak 100% Arabiki jakości speciality pozwala zaparzyć kawę, w której wyczujesz smak truskawki, rabarbaru, suszonej śliwki, moreli, owoców leśnych, marcepanu czy deserowej czekolady.

Chcesz spróbować kawy z kawiarki, ale nie wiesz, jak przygotować ją zgodnie z włoską recepturą? Zdaj się na nas! W naszej palarni znajdziesz zarówno doskonałej jakości akcesoria do parzenia kawy, jak i odpowiednio dobrane do tej metody parzenia ziarna 100% Arabiki.

Powrót do blogu