Kawa bezkofeinowa to świetna alternatywa dla osób, które kochają smak kawy, ale z różnych powodów nie mogą jej spożywać ze względu na zawartą w ziarnach kofeinę. Kawą pozbawioną kofeiny można całkowicie zastąpić zwykłą kawę lub włączyć ją do swojego dnia jako element dodatkowy. Taki napar można wypić nawet późnym popołudniem, bez obaw o ewentualne trudności z zasypianiem. Czym charakteryzuje się kawa bez kofeiny i jak wybrać najlepsze ziarna?
Spis treści:
Charakterystyka
Właściwości
Dla kogo?
Jak wybrać odpowiedni produkt?
Jakość speciality
Smak
Jak powstaje i czym się charakteryzuje kawa bezkofeinowa?
Kawa bezkofeinowa, nazywana często „decaf”, to ziarna, które zostały poddane dekofeinizacji poprzez zastosowanie różnych metod chemicznych lub naturalnych. Proces ten ma miejsce już na etapie segregacji ziaren, czyli przed ich wypaleniem. W JAVA Coffee posiadamy w sprzedaży ziarna, które są poddawane dekofeinizacji metodą określaną jako Sugarcane E.A.. Jest to naturalny proces, który wykorzystuje działanie substancji organicznej - octanu etylu, i pary wodnej. Ta metoda jest w pełni bezpieczna, a dzięki poddaniu ich działaniu pary wodnej, suszeniu i polerowaniu, na ziarnach nie pozostają nawet śladowe ilości substancji wykorzystywanych w procesie usuwania kofeiny. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat procesu, w którym powstaje nasz decaf, skontaktuj się z nami! Zachęcamy również do zapoznania się z naszą kompleksową ofertą, która zawiera m.in. różne dodatki do kawy – napoje roślinne czy syropy Bacanha oraz akcesoria do parzenia kawy i nie tylko, takie jak kawiarki, drippery, filtry, pojemniki próżniowe na kawę, eleganckie i świetnej jakości termosy KINTO, czy piękne dzbanki do herbaty. U nas znajdziesz także herbaty, chai, koncentrat z Cascary oraz zdrowe shoty.Jakie właściwości ma decaf?
Na początek warto podkreślić, że kawa pozbawiona kofeiny nadal zawiera jej śladowe ilości. Decaf musi jednak spełniać normy europejskie dotyczące kaw z obniżoną zawartością kofeiny. To oznacza, że zawartość kofeiny w produkcie może stanowić od 0,1 do 0,3% w odniesieniu do wartości początkowej, czyli sprzed procesu dekofeinizacji. Tym samym mogą go pić kobiety w ciąży czy osoby cierpiące na nadciśnienie, jednak osoby bardzo wrażliwe nadal nie powinny go nadużywać. Czym jeszcze decaf różni się od zwykłej kawy? Jeśli chodzi o smak czy aromat, różnice nie powinny być tutaj zbyt duże. Warto mieć na uwadze, że wiele w tym przypadku zależy od ogólnej jakości ziaren. Warto wspomnieć również, że napar pozbawiony kofeiny nie pobudza i nie przyspiesza procesów trawiennych, ale dostarcza organizmowi przeciwutleniaczy oraz większych ilości minerałów, takich jak magnez czy potas.
Dla kogo?
Decaf powstał z myślą o osobach, które są wrażliwe na kofeinę. Działa ona bowiem pobudzająco, moczopędnie i stymulująco na trawienie. W szczególności ze względu na swoje właściwości pobudzające, kofeina jest niewskazana między innymi w przypadku kobiet w ciąży czy karmiących piersią, a także osób, które mają problemy z zasypianiem czy z nadciśnieniem. Decaf może okazać się zdecydowanie lepszym wyborem dla takich osób, a także dla tych z wrażliwymi żołądkami, na przykład przy refluksie.
Jak wybrać najlepszą kawę bezkofeinową?
Najlepsza kawa bezkofeinowa nie powinna rozczarować swoim smakiem i aromatem nawet prawdziwego miłośnika kawy, czy wręcz kawowego eksperta. Jak wspominaliśmy, wiele zależy przede wszystkim od jakości ziaren. Jeśli szukasz kawy o złożonym profilu sensorycznym i niskiej zawartości kofeiny, wybierz produkt składający się w stu procentach z ziaren arabiki jakości speciality. Dlaczego?Czym jest produkt jakości speciality?
Terminem „speciality” można określić jedynie ziarna arabiki, które w ocenie profesjonalnych Q-Graderów otrzymały ocenę co najmniej 85 na 100, pod kątem między innymi defektów fizycznych, smaku czy aromatu. W praktyce takim wynikiem mogą pochwalić się jedynie ziarna kawy pochodzące z upraw ekologicznych, położonych na terenach wysokogórskich, gdzie owoce kawowca zbiera się ręcznie. Ziarna speciality podchodzą z małych plantacji, na których nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin. Zbiera się je dopiero wtedy, gdy w pełni dojrzeją, a następnie starannie selekcjonuje i poddaje licznym testom jakości przed wypaleniem. Wszystko to pozwala upewnić się, że do opakowania z kawą speciality trafi tylko idealne ziarno. Z punktu widzenia osoby, która zwyczajnie lubi rozkoszować się smakiem tego naparu, najważniejsze będzie zaś to, że kawa speciality jest niezwykle złożona w smaku i aromacie. Jej walorów smakowych nie maskuje goryczka, która jest charakterystyczna dla wątpliwej jakości kaw produkowanych na szeroką skalę. Kawy te wypalane są często zbyt ciemno w celu zamaskowanie różnorakich defektów ziarna, które w ten sposób się "ukrywa", niwecząc niestety przy okazji naturalnie występujące w kawie smaki i aromaty. Profile sensoryczne prawidłowo wypalonych ziaren speciality są niezwykle bogate i interesujące – kwiatowe, słodkie, orzechowe, owocowe czy czekoladowe.Jak smakuje nasz decaf?
Naszą kawą speciality w formie decaf jest 100% arabika z Kolumbii (region Cauca), uprawiana na wysokości 1600-1820 m n.p.m. Jej ziarna wypalamy na dwa sposoby: w stopniu ciemniejszym, który uwzględnia późniejsze parzenie w ekspresie ciśnieniowym lub jaśniej z dedykacją pod przelewanie naparu przez filtr w dripie, Chemexie czy przeciskanie naparu przy pomocy aeropressu. W obu odsłonach tej kawy możesz wyczuć takie nuty smakowe, jak granat, truskawka czy jaśmin. Napar będzie więc łagodny, aromatyczny, przede wszystkim kwiatowo-owocowy. Idealnie sprawdzi się jako kawa popołudniowa także dla tych osób, które zasadniczo nie unikają kofeiny, ale chcą ograniczyć ilość klasycznych kaw wypijanych w ciągu dnia. Nasz decaf dostępny jest do zakupu w formie ziaren lub kawy już zmielonej, m.in. drobno, średnio oraz grubo.
Bezkofeinowa kawa ziarnista czy mielona nie musi ustępować swoim smakiem i aromatem kawie klasycznej. Wybierz decaf jakości speciality, aby cieszyć się ulubionym napojem, kiedy tylko masz na to ochotę!