Collection: Coffee with a floral note
-
Raspberries | Strawberries | Almonds | Milk chocolate
Flower Power drip filter Coffee Africa & America | Natural | Washed
Regular price From zł 44.50Regular priceUnit price / per -
Cherry | Assam tea | Milk chocolate
Congo Umoja Wetu (batch brew) Democratic Republic of Congo | Washed
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Jasmine | Pomegranate | Strawberry
Decaf Colombia Cauca Espresso Columbia | Sugarcane E.A. Decaf
Regular price From zł 50.00Regular priceUnit price / per -
Jasmine | Pomegranate | Strawberry
Decaf Colombia Cauca Drip Columbia | Sugarcane E.A. Decaf
Regular price From zł 50.00Regular priceUnit price / per -
Peach | Assam | Melon
Tanzania PB Mwankumbi Tanzania | Washed
Regular price From zł 44.00Regular priceUnit price / per
Let customers speak for us
from 443 reviewsPolecam bardzo bardzo !
Przekazywanie wiedzy na najwyższym poziomie 👌
Miło spędzony czas , można nadebrać dużo pewności siebie oby stać się - „ŚWIETNYM BARISTĄ ! „ myślę , że każdy tutaj do tego chce dążyć :)
Czekam z niecierpliwością na kolejny etap poszerzania mojej wiedzy w świecie kawy
Do zobaczenia ☺️
Kawa jest idealna pod dripa i zapewnia ciekawy smak. Kawa jest świetnej jakości i proces parzenia przebiega idealnie. Oby więcej takich!
Najlepsza kawa do kawiarki. Zawsze świeżo wypalana - w najnowszej paczce otrzymałam kawę paloną poprzedniego dnia (i nie jest to wyjątek w JAVIE). Bardzo polecam!
Bardzo fajna kawa, smak momentami wytrawny, inny, charakterystyczny.
Nie znalazłem nut smakowych z opisu, ale i tak jest super (nie przywiązuję to tego wagi, jak mi smakuje, jest ok:)
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Pyszna
This roasted fresh in a single cup drip is awesome!
Java 1 obecnie Classic to ulubiona moja kawa. Polecam Java - kupuje tam od lat.
Najlepsza herbata.
Kawa specialty Brazylia Maracana
Kawa bardzo dobra! A po dodaniu kropli mleka staje się rewelacyjna! Godna polecenia.
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Aromat owoców piękny, smak słodki, nie kwaśna, nie gorzka, przepięknie pachnąca. Robi robotę z przelewu!
Kawa speciality bezkofeinowa Kolumbia Cauca [filtr/drip]
Chciałbym serdecznie polecić szkolenie baristyczne prowadzone przez Pana Michała.
To wyjątkowy specjalista z ogromną wiedzą, pasją i umiejętnością przekazywania informacji w przystępny sposób. Szkolenie było nie tylko merytoryczne, ale również bardzo praktyczne – każdy z uczestników miał okazję zdobyć cenne umiejętności związane z parzeniem kawy, obsługą sprzętu oraz sztuką latte art.
Pan Michał stworzył przyjazną atmosferę, sprzyjającą nauce i zadawaniu pytań, a jego profesjonalizm oraz zaangażowanie widać w każdym aspekcie szkolenia. Program został świetnie zorganizowany, uwzględniając zarówno podstawy, jak i bardziej zaawansowane techniki, co sprawia, że szkolenie jest odpowiednie zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych baristów.
Po tym szkoleniu czuję się dużo pewniej w pracy za barem i z pewnością polecam je wszystkim, którzy chcą rozwijać swoje umiejętności w tej branży.
Kawa o nucie kwiatowej
-
Kawa o nucie kwiatowej jest stosunkowo rzadko spotykana. Przez swoją wyjątkowość, cieszy się uznaniem grona konsumentów, którzy poszukują w swoim napoju mniej oczywistych aromatów. Na uzyskanie tego efektu smakowego wpływa nie tylko odpowiednio dobrany gatunek i najwyższa jakość ziarna, ale do tego umiejętności roastera, który będzie zajmował się jego wypalaniem. W poszukiwaniu takich produktów zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.
-
Czym charakteryzuje się kawa o nucie kwiatowej?
Kawa o nucie kwiatowej gwarantuje oryginalne, mało spotykane i zaskakujące doznania smakowe. Są to przede wszystkim odpowiednio dobrane ziarna, ale to nie wszystko. Bardzo ważne jest także to, co wydarzy się z nimi po samych zbiorach, a nawet to, jak zostaną później zaparzone.
-
Co wpływa na jej smak?
Ważnymi aspektami, które wpływają na smak kawy są jej kraj pochodzenia, gatunek i sposób uprawy. Prawdziwie głęboki aromat będzie można uzyskać ze starannie wyselekcjonowanych ziaren z najlepszych upraw, które wybieramy do wypalania w JAVA Coffee. Kluczowym aspektem jest także wspomniane wcześniej palenie ziarna, ponieważ to ono pozwala wydobyć z naturalnego surowca te dodatkowe nuty smakowe. Potrzebne jest do tego profesjonalne zaplecze, ogromna wiedza i wyczucie roastera. Bardzo ważny jest dobór stosownej temperatury i czasu, żeby proces ten nie był zbyt intensywny. Wynika to z tego, że tak subtelne aromaty da się uzyskać raczej z ziaren palonych jasno. Jeśli proces będzie trwał zbyt długo, takie nuty zaczną schodzić na bardzo daleki plan i ostatecznie mogą być w ogóle niewyczuwalne w gotowym naparze. Smaki kwiatowe są spotykane najczęściej w wybranych kawach z Afryki oraz czasem z niektórych gatunków z Ameryki Południowej i Środkowej. Czemu kawy z takim posmakiem cieszą się takim uznaniem? Przede wszystkim doskonale uzupełniają się z nutami owocowymi, a przy okazji nadają napojowi pewnej lekkości i subtelności.
-
Sposób parzenia
Wypalenie ziarna oraz jego późniejsze właściwe zmielenie jest drogą do sukcesu. By cieszyć się idealnie zaparzoną kawą, warto również zwrócić uwagę na odpowiedni sposób parzenia. Przede wszystkim stopień zmielenia musi być dobrany do sprzętu, z którego chcesz skorzystać, żeby wydobyć z ziaren wszystkie pożądane aromaty. Czynnikiem, o którym zapominają niektóre osoby, a który jest również bardzo ważny, jest także jakość wody. Do kawy speciality nie wystarczy sięgnąć po zwykłą wodę z kranu. Zamiast tego powinna to być dobra woda butelkowana lub taka, która została odpowiednio przefiltrowana.
-
Kawa o nucie kwiatowej w naszej ofercie
Kawa o nucie kwiatowej to produkt, którego nie znajdziesz w ofercie każdej palarni. Wynika to z tego, iż taki aromat jest mniej standardowy i rzadziej spotykany. Jeśli szukasz ziaren o kwiatowym aromacie, mamy dobre wieści, ponieważ są one dostępne w ofercie naszego sklepu.
-
Column
Kawowy oBLEND
Jest to nasza propozycja kawy, która pozostawia kwiatowy posmak na podniebieniu. Mieszanka ziaren z Afryki i Ameryki to 100% Arabika, która zachwyci głębią aromatu. Są w niej wyczuwalne owoce, takie jak maliny czy truskawki, a do tego nuty migdałów i mlecznej czekolady. Na drugim planie pojawiają się właśnie nuty kwiatowe, które pozostawią subtelny i przyjemny posmak. Ten gatunek oferujemy w paru gramaturach, a do tego przy zamawianiu możesz zdecydować o sposobie mielenia. Nasz oBLEND można parzyć na różne sposoby, więc wybierz stopień, który najlepiej odpowiada przyrządom lub urządzeniom, z których chcesz skorzystać. Kawę możesz też zamówić w ziarnach i samemu zmielić je przed przygotowaniem naparu, uzyskując maksymalną świeżość.