Collection: Aeropress coffee

  • Kawa do aeropressu jest produktem poszukiwanym przez wielu entuzjastów tego urządzenia. Pytaniem pozostaje, jaki gatunek ziaren wybrać, żeby uzyskać najlepszy napój. W tym przypadku wybór jest szczególnie szeroki, co wynika ze specyfiki tej metody parzenia. W naszym sklepie znajdziesz duży przegląd kaw, które doskonale odnajdą się właśnie w kontekście tej metody parzenia. 

  • Jaką kawę do aeropressu wybrać i jak działa to urządzenie?

    Kawa do aeropressu jest poszukiwana przez wiele osób, ponieważ taki sprzęt mocno zyskał na popularności w ostatnich latach. Wynika to w szczególności z prostoty obsługi urządzenia i tego, że można dzięki niemu uzyskać znakomity w smaku napar. Do tego potrzebne będą jednak najwyższej jakości ziarna, które znajdziesz w naszej palarni JAVA Coffee. 

  • Sposób parzenia

    Aeropress jest dobrą alternatywą dla klasycznego ekspresu. Urządzenie jest proste w budowie i składa się z cylindra, tłoku oraz sitka. Do przygotowania ulubionego napoju wystarczą świeżo zmielone ziarna oraz gorąca woda. Najpierw należy umieścić papierowy filtr na sitku, wsypać tam kawę i zalać niewielką ilością wody. Po upływie około pół minuty dolewa się większą ilość wody, a po odczekaniu minuty lub dwóch, na cylinder nakłada się tłok i płynnym ruchem przeciska kawę do dzbanka, aż do momentu, w którym usłyszy się charakterystyczne dla tego urządzenia syknięcie. Potem pozostaje już cieszyć się pyszną kawą, którą zaparzasz w niedługim czasie i w bardzo łatwy sposób. Można również skorzystać z metody odwróconej, którą chętnie stosuje wielu baristów. W tym przypadku zaczyna się od ustawienia tłoku gumową końcówką do góry, następnie wsuwa się tubę, po czym wsypuje kawę i zalewa wodą. Potem dolewa się więcej wody, stawia sitko z filtrem na górnej tubie i dokręca. Po odwróceniu pozostaje już tylko przecisnąć kawę. 

  • Jaka kawa do aeropressu będzie najlepszym wyborem?

    Najlepsza kawa do aeropressu to ziarna 100% Arabiki jakości speciality, zmielone najlepiej bezpośrednio przed przystąpieniem do zaparzania. Jeśli posiadasz taki produkt możesz być pewny, że z ziaren uda się wyciągnąć absolutne maksimum aromatu. Jeśli chodzi natomiast o gatunki kawy do tej konkretnej metody zaparzania, panuje tu dość duża swoboda w kontekście wyboru. 

  • Wiele możliwości

    Można się spotkać z opiniami, że do aeropressu szczególnie nadaje się kawa z ziarnami palonymi jasno. Praktyka pokazuje, że w przypadku tego urządzenia sprawdzą się jednak niemalże wszystkie gatunki, więc można się pokusić o zróżnicowane wybory. Kluczem jest to, żeby postawić na kawę świeżo paloną, a taką właśnie znajdziesz w naszym sklepie. Mamy do zaoferowania szeroki wybór produktów, pochodzących z różnych krajów, w tym: Hondurasu, Brazylii, Papui Nowej Gwinei, Gwatemali czy Tanzanii. Każdą z nich przesyłamy maksymalnie 7 dni po wypaleniu, by ziarna zachowały swój bogaty smak i aromat.