Collection: Napój roślinny z żółtego grochu

  • Napój roślinny z żółtego grochu jest najczęściej rozpatrywany jako zamiennik zwykłego mleka pochodzenia zwierzęcego. Produkt pochodzenia w 100% z roślin może być dobrym wyborem choćby dla wegan czy osób z nietolerancją laktozy lub innymi zaburzeniami pokarmowymi, które eliminują z codziennej diety nabiał. Jest to jednocześnie produkt interesujący pod wieloma względami i o szerokim zastosowaniu, popularny także wśród baristów. 

  • Czym charakteryzuje się napój roślinny z żółtego grochu?

    Napój roślinny z żółtego grochu potocznie często jest nazywany "mlekiem", choć ze względu na przepisy nie może być tak określony formalnie. Regulacje dają taką możliwość tylko produktom od pochodzenia zwierzęcego. W praktyce jednak forma i konsystencja takiego napoju jest bardzo zbliżona do mleka krowiego. Co warto o nim wiedzieć i czy rzeczywiście jest to odpowiednia alternatywa? Eksperci wskazują jednoznacznie, że napoje roślinne jak najbardziej mogą zastąpić tradycyjne mleko i to bez negatywnego wpływu na zdrowie. Co więcej istnieją nawet różnice przemawiające na korzyść produktów roślinnych, które mają mniej tłuszczu i cukru, a przez to są mniej kaloryczne w porównaniu do mleka pozyskiwanego od krów. Wiele osób wybiera taki zamiennik nie tylko z uwagi na zdrowie, ale też pewną świadomość ekologiczną. Plantacje roślin są mniej obciążające dla środowiska niż hodowle zwierzęce, zajmując jednocześnie mniej terenów i przyczyniając się do mniejszego zużycia wody oraz ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. 

  • Wartości odżywcze

    Szczegółowe wartości odżywcze wariantów roślinnych są uzależnione od tego z czego dokładnie zostały przygotowane. Warianty tworzone na bazie grochu dostarczają sporo białka i związków potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W razie potrzeby producenci uzupełniają napoje o wybrane składniki, w efekcie uzyskując produkty, które są równie odżywcze co zwykłe mleko, dostarczając wapnia, witamin i błonnika. Z całkowitą świadomością można zatem powiedzieć, że produkt z grochu może być potraktowany jako pełnowartościowa alternatywa dla mleka krowiego. 

  • Zastosowanie napoju roślinnego z żółtego grochu marki Sproud

    Napój roślinny z żółtego grochu odpowiada standardowemu mleku nie tylko pod względem wartości, ale również konsystencji i smaku. Dzięki temu może być traktowany dokładnie tak jak swój odpowiednik pochodzenia zwierzęcego, stanowiąc bazę do śniadaniowych owsianek i musli czy różnorodnych wypieków. Napój można wykorzystać też jako dodatek do herbaty i kawy. Obecnie po takie produkty sięgają nawet bariści, którzy poszukują mniej standardowych rozwiązań do przygotowania kaw w wersji wegańskiej. 

  • Różne warianty

    W naszym asortymencie proponujemy napoje marki Sproud, która dba o najwyższe standardy, co znajduje odzwierciedlenie w jakości produktów. W ofercie producenta dostępne są różne rodzaje roślinnej alternatywy dla mleka. Wersja podstawowa Original oraz niskokaloryczne opcja Unsweetened, która została całkowicie pozbawiona cukru to najpopularniejsze warianty z tej kategorii. Dla osób profesjonalnie lub amatorsko zajmujących się parzeniem kawy z dodatkiem mleka, polecamy produkt Sproud Barista, który doskonale komponuje się z kawą, a do tego łatwo się spienia. Ciekawą propozycją dla miłośników tego naparu będzie Sproud Iced Cofee, czyli wegańska kawa mrożona, dostępna też w wersji o smaku słonego karmelu. Jeśli chodzi o podstawowy napój tej marki - on także jest przygotowywany w różnych opcjach smakowych: czekoladowym i waniliowym. Umożliwiamy zamówienie pojedynczych produktów lub zestawów skomponowanych z określonych smaków. Dla przetestowania możesz zamówić zestaw składający się ze wszystkich smaków. Gdy znajdziesz swój ulubiony wariant, możesz zamówić go w większym zestawie.