Collection: Napój roślinny z żółtego grochu
-
6L SPROUD Chocolate |Powered by Peas
Regular price zł 84.60Regular priceUnit price / perzł 90.00Sale price zł 84.60Sale -
6L SPROUD™ Barista |Powered by peas
Regular price zł 70.50Regular priceUnit price / perzł 75.00Sale price zł 70.50Sale -
6L SPROUD™ Unsweetened | Powered by Peas
Regular price zł 64.86Regular priceUnit price / perzł 69.00Sale price zł 64.86Sale -
6L SPROUD Original |Powered by peas
Regular price zł 70.50Regular priceUnit price / perzł 75.00Sale price zł 70.50Sale -
6L SPROUD™ Vanilla |Powered by Peas
Regular price zł 70.50Regular priceUnit price / perzł 75.00Sale price zł 70.50Sale -
6L SPROUD™ Vanilla |Powered by Peas
Regular price zł 106.50Regular priceUnit price / perzł 75.00Sale price zł 106.50 -
6L SPROUD |POWERED BY PEAS - all flavours
Regular price zł 80.00Regular priceUnit price / per -
6L SPROUD™ Bestsellers |Powered by Peas
Regular price zł 80.00Regular priceUnit price / per -
6L SPROUD |POWERED BY PEAS
Regular price zł 80.00Regular priceUnit price / per -
6L Bestsellers SPROUD™ / Rude Health
Regular price zł 80.00Regular priceUnit price / per -
-
6L Bestsellers SPROUD™ / Rude Health
Regular price zł 80.00Regular priceUnit price / per
Let customers speak for us
from 389 reviewsUmila nam letnie poranki
Zestaw kawowy JAVA KLASYKI [Espresso] 4x250g
Very good
Próbowałem różnych smaków Bacanha, a ten jest jednym z moich ulubionych – świeży tropikalny, ale niezbyt słodki. Została mi jeszcze brzoskwinia do spróbowania. Butelka wygląda bardzo estetycznie – aż szkoda ją wyrzucić))
Pyszna!!!
6L Napój Roślinny Minor Figures Oat M*lk [ORGANIC]
It was great according to the recipient!
I absolutely love it, I can't live without my kinto. The quality is amazing, very practical and holds the temperature very good!
Bardzo dobra kawa! Jak nie lubi się kwasowości to najlepszy wybór 😎
Długo szukałem… ale znalazłem właściwą 😁
Polecam ;)
Słodka i pyszna, smakuje całej rodzinie
Niska kwasowość, ładna crema. Stosuję do espresso i napar jest gęsty i mocny. 18gr, mielenie nieco mniej drobne niż 001.
Jest bardzo dobra. Co prawda szukam jeszcze grejpfruta więc kombinuję z przepisem w V60 żeby go znaleźć. Kawka jest pyszna i 100% gwarantuje pyszne, energetyzujące doznania za każdym parzeniem. Nawet w porannym pośpiechu jako "zalewajka" jest znakomita, co wcale nie jest takie oczywiste.
Świetna jakość samej torby jak i nadruku, jak najbardziej polecam. Idealna dla miłośników kawy <3
Zrównoważona smakowo, cielista kawa z okrągłą kwasowością bardzo dojrzałych wiśni, mleczną słodyczą i herbacianą goryczką. Pierwszy aromat który się wybija na pierwszy plan to aromat mocnej czarnej indyjskiej herbaty z cynamonem i kapką mleka (takiego po indyjsku, zagotowanego), w tle zapach kwiatów kwitnącej wiśni. Kawa dość mocno wypalona jak na standard przelewu więc idealnie wychodzi wg. przepisu V60 40/60 40(93°C)/60(<85)°C, 3min 30s.
"Mleko idealne" pięknie się spienia. Smak nienachalny idealny wpołaczeniu z Matcha Moya. Polecam wszystkim.
Czym są napoje roślinne do kawy?
-
Napoje roślinne to substytuty mleka krowiego, wytwarzane na bazie orzechów, zbóż i nasion roślin strączkowych. Z racji podobieństwa z zastosowaniu, często potocznie nazywane są "mlekami roślinnymi". Produkty te są szczególnie ważne dla wegan oraz osób cierpiących na alergie lub nietolerancje pokarmowe, wykluczające spożywanie nabiału.
Między napojami roślinnymi a tradycyjnym mlekiem, zauważalnych jest jednak wiele znaczących różnić. Przykładem może być odmienna zawartość składników odżywczych lub fakt, iż powstają w wyniku procesu wodnej ekstrakcji, czyli odpowiednio długiego namaczania orzechów, zbóż czy nasion, a następnie rozdrobnienia ich do uzyskania pożądanej konsystencji.
-
Napoje roślinne, a troska o planetę
Czy wiecie, że wybierając napoje roślinne przyczyniamy się do redukcji śladu węglowego? Produkcja alternatywnego “mleka roślinnego”, jest zdecydowanie mniej szkodliwa dla środowiska naturalnego, niż funkcjonowanie na wielką skalę tradycyjnych mleczarni. Podczas tego procesu, zużywa się znacznie mniej wody, a emisja gazów cieplarnianych jest do 3 razy mniejsza. Ponadto, hodowla zwierząt, zajmuje nawet ponad dziesięciokrotnie większy obszar gruntu, z którego otrzymalibyśmy tę samą ilość napoju roślinnego.
-
Jakie napoje roślinne można wyróżnić?
Wśród najpopularniejszych i najchętniej wybieranych napojów roślinnych, wymienić należy te, powstające ze soi, ziaren owsa lub ryżu, kokosa bądź migdałów — klasycznych i prażonych. Wśród najpopularniejszych i najchętniej wybieranych napojów roślinnych, należy wymienić sojowy, owsiany, ryżowy, kokosowy czy migdałowy. Można spotkać także mniej popularne produkty, powstające na bazie grochu, orzechów laskowych, czy mniej popularnej cibory jadalnej, zwanej orzechem tygrysim. Dodatkowo ich smak może zostać wzbogacony o aromat wanilii lub czekolady. Wybór jest niezwykle szeroki.
-
Napoje roślinne — jakie wybierać?
Decydując się na urozmaicenie swojej diety, lub zastąpienie mleka krowiego napojem roślinnym, należy kierować się przede wszystkim jakością produktu. Ważne, aby składniki wybranego napoju pochodziły z ekologicznych upraw, by nie był on nadmiernie dosładzany oraz nie zawierał szkodliwych dla zdrowia substancji. Takie alternatywne "mleko", powinno wszak dostarczyć jak najwięcej niezbędnych organizmowi składników odżywczych oraz wartościowego białka roślinnego.
JAVA Coffee Roasters od lat współpracuje i jest wyłącznym krajowym dystrybutorem marek Sproud, Rude Health i Minor Figures, którzy są zaufanymi i lojalnymi producentami, dzięki czemu oferujemy jedynie napoje roślinne najlepszej jakości, również w najlepszej cene.
-
Napoje roślinne — skład
Napoje roślinne słyną ze swoich właściwości zdrowotnych, głównie ze względu na to, że nie zawierają tłuszczów odzwierzęcych. Produkty te dostarczają błonnika, białka roślinnego, a ponadto wzbogacane są o wapń, witaminę B12 oraz witaminę D. Surowce wykorzystywane w produkcji wykazują wysoką zawartość kwasów wielonienasyconych i składników bioaktywnych związanych z tłuszczami. To jakich składników odżywczych dostarcza mleko roślinne, zależy właśnie od surowca — migdał jest źródłem witaminy E, wapnia, magnezu, selenu, potasu, cynku, fosforu i miedzi; soja dostarcza kwasów tłuszczowych i wartościowego białka; kokos jest bogaty w witaminy C i E, żelazo, wapń, potas, magnez oraz cynk.
-
Gdzie wykorzystać napoje roślinne?
Napoje roślinne znajdują wiele zastosowań w kuchni i spiszą się w każdej roli przypisanej mleku krowiemu. Będą idealnym dodatkiem do dań czy deserów, można wykorzystywać je do owsianki, budyniu, ciast, naleśników, koktajli i wielu innych. Można je Mleko roślinne spożywać można również jako samodzielny napój. To również świetny dodatek do kawy, zwłaszcza dla osób, które najbardziej pokochały kawę białą i chętnie poznają nowe smaki. Istotne jest, że mleko kokosowe czy migdałowe w znaczący sposób zmieniają smak napoju — dla jednych będzie to zaletą, dla innych stanie się wadą. Neutralne w smaku są m.in. mleko groszkowe, owsiane, sojowe czy ryżowe.