Collection: Coffee for Cold Brew
-
Raspberries | Strawberries | Almonds | Milk chocolate
Flower Power drip filter Coffee Africa & America | Natural | Washed
Regular price From zł 44.50Regular priceUnit price / per -
Cherry | Assam tea | Milk chocolate
Congo Umoja Wetu (batch brew) Democratic Republic of Congo | Washed
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Grapefruit | Dark chocolate | Cranberries
Mexico Nahua omniroast coffee Mexico | Honey Process
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Jasmine | Pomegranate | Strawberry
Decaf Colombia Cauca Drip Columbia | Sugarcane E.A. Decaf
Regular price From zł 50.00Regular priceUnit price / per -
Green apple - Dried cranberries - Raisins
Cascara Panama, Finca Hartmann Panama | Natural
Regular price zł 46.00Regular priceUnit price / per -
Dried Cranberries | Pomelo | Black Tea
Rwanda Nova Café specialty coffee Rwanda | Washed
Regular price zł 55.00Regular priceUnit price / per -
Assam | Walnut | Gooseberry | Red Grapefruit
Honduras La Feliciana Specialty Coffee Honduras | Washed
Regular price From zł 58.00Regular priceUnit price / per -
Plum | Strawberry | Orange | Cocoa
Costa Rica Cerro Los Vindas Specialty Coffee Costa Rica | Anaerobic
Regular price zł 69.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price zł 69.00 -
Grape | Hazelnut | Grapefruit | Lime honey
Specialty Coffee Guatemala Los Dos Socios Gwatemala | Washed
Regular price From zł 67.50Regular priceUnit price / per
Let customers speak for us
from 443 reviewsPolecam bardzo bardzo !
Przekazywanie wiedzy na najwyższym poziomie 👌
Miło spędzony czas , można nadebrać dużo pewności siebie oby stać się - „ŚWIETNYM BARISTĄ ! „ myślę , że każdy tutaj do tego chce dążyć :)
Czekam z niecierpliwością na kolejny etap poszerzania mojej wiedzy w świecie kawy
Do zobaczenia ☺️
Kawa jest idealna pod dripa i zapewnia ciekawy smak. Kawa jest świetnej jakości i proces parzenia przebiega idealnie. Oby więcej takich!
Najlepsza kawa do kawiarki. Zawsze świeżo wypalana - w najnowszej paczce otrzymałam kawę paloną poprzedniego dnia (i nie jest to wyjątek w JAVIE). Bardzo polecam!
Bardzo fajna kawa, smak momentami wytrawny, inny, charakterystyczny.
Nie znalazłem nut smakowych z opisu, ale i tak jest super (nie przywiązuję to tego wagi, jak mi smakuje, jest ok:)
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Pyszna
This roasted fresh in a single cup drip is awesome!
Java 1 obecnie Classic to ulubiona moja kawa. Polecam Java - kupuje tam od lat.
Najlepsza herbata.
Kawa specialty Brazylia Maracana
Kawa bardzo dobra! A po dodaniu kropli mleka staje się rewelacyjna! Godna polecenia.
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Aromat owoców piękny, smak słodki, nie kwaśna, nie gorzka, przepięknie pachnąca. Robi robotę z przelewu!
Kawa speciality bezkofeinowa Kolumbia Cauca [filtr/drip]
Chciałbym serdecznie polecić szkolenie baristyczne prowadzone przez Pana Michała.
To wyjątkowy specjalista z ogromną wiedzą, pasją i umiejętnością przekazywania informacji w przystępny sposób. Szkolenie było nie tylko merytoryczne, ale również bardzo praktyczne – każdy z uczestników miał okazję zdobyć cenne umiejętności związane z parzeniem kawy, obsługą sprzętu oraz sztuką latte art.
Pan Michał stworzył przyjazną atmosferę, sprzyjającą nauce i zadawaniu pytań, a jego profesjonalizm oraz zaangażowanie widać w każdym aspekcie szkolenia. Program został świetnie zorganizowany, uwzględniając zarówno podstawy, jak i bardziej zaawansowane techniki, co sprawia, że szkolenie jest odpowiednie zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych baristów.
Po tym szkoleniu czuję się dużo pewniej w pracy za barem i z pewnością polecam je wszystkim, którzy chcą rozwijać swoje umiejętności w tej branży.
Kawa do cold brew
-
Kawa do cold brew powinna być starannie wybrana oraz odznaczać się wysoką jakością. W tym przypadku proces parzenia na zimno jest niezwykle specyficzny, więc ważna jest nie tylko wysoka jakość ziaren, ale i wykorzystywanej w tym celu wody. Dzięki temu możesz odkryć zupełnie nowe oblicze swojego ulubionego napoju. Zachęcamy do skorzystania w tym celu z ziaren dostępnych w ofercie naszego sklepu.
-
Czym charakteryzuje się kawa do cold brew?
Kawa do cold brew pozwoli przygotować napar, który możesz pić na zimno. Jego charakterystyka sprawia, że coraz więcej osób na całym siebie przekonuje się właśnie do spożywania kawy w takim wydaniu, jako alternatywy dla naparu parzonego w sposób tradycyjny i serwowanego na ciepło. Jest to również szczególnie dobre rozwiązaniem w cieplejsze wiosenne i letnie dni.
-
Czym się wyróżnia?
Cold brew to kawa "parzona" na zimno. W praktyce bardziej precyzyjne będzie tutaj wyrażenie, że ziarna są poddawane maceracji, ponieważ na żadnym etapie nie stosuje się tutaj tradycyjnego parzenia z wykorzystaniem wyższej temperatury. W efekcie uzyskuje się natomiast skoncentrowany napój, który jest pozbawiony charakterystycznej goryczki i wysokiej kwasowości. Jednocześnie wciąż można liczyć na jego głęboki aromat oraz bogactwo kofeiny. Tak przygotowana kawa jest delikatniejsza dla żołądka, więc sprawdza się doskonale dla osób, które są wrażliwe pod tym względem, a wciąż chcą się cieszyć pysznym kawowym napojem oraz solidnym zastrzykiem energii. Dużo osób sięga jednak po ten produkt zwyczajnie ze względu na jego walory smakowe.
-
Sposób przygotowania
Przede wszystkim warto podkreślić, że tego typu kawy nie powinno się mylić z klasyczną kawą mrożoną, przygotowywaną zwykle na bardzie tradycyjnie parzonego espresso. W przypadku cold brew zmielone ziarna zalewa się wodą w temperaturze pokojowej lub chłodniejszą, a następnie wkłada do lodówki i pozostawia na przynajmniej kilka, a najlepiej kilkanaście godzin. Po upływie tego czasu wystarczy zamieszać i przecedzić napar. Taką kawę można przygotować nawet w słoiku lub innym szklanym naczyniu, a potem odcedzić przez papierowe filtry lub sitko o drobnych oczkach. Do przygotowywania napoju doskonale sprawdzi się urządzenie, takie jak French press.
-
Jaką kawę do cold brew wybrać?
Kawa do cold brew powinna być przygotowywana z najlepszych ziaren, ponieważ przy takiej metodzie ich jakość jest szczególnie istotna. Warto też sięgnąć po wodę butelkową lub filtrowaną, ponieważ w przypadku "parzenia" na zimno nie zaleca się korzystania ze zwykłej wody z kranu. Różne sprawdzone gatunki ziaren 100% Arabiki odnajdziesz w naszym sklepie.
-
Nasza oferta
Do tego wariantu kawy polecane są szczególnie ziarna palone jasno lub średnio. Entuzjaści tego napoju bardzo chętnie sięgają po odmiany z intensywnym owocowym aromatem. Warto zainteresować się między innymi odmianami afrykańskimi, które znajdziesz w ofercie naszej palarni. Posiadamy kawy z Kenii, Burundi czy Konga. Bardzo dobrze sprawdzą się także ziarna z Meksyku czy Salwadoru.
-
Jak serwować taki napój?
Gotowy koncentrat takiej kawy można przechowywać w lodówce nawet do kilku dni, więc dość długi proces jego wytwarzania nie powinien być problemem. Taką kawę na zimno najlepiej podawać z kostkami lodu, a jeśli chcesz ją rozcieńczyć, wystarczy dolać wody lub mleka. W wersji z wodą i lodem świetnym dodatkiem będzie plasterek pomarańczy czy cytryny oraz ewentualnie listek świeżej mięty. W wariancie z mlekiem można się pokusić o zaserwowanie napoju na słodko, z dodatkiem lodów czy bitej śmietany. Esencja cold brew jest poza tym doskonałym dodatkiem do drinków, choćby na bazie rumu czy likierów.