Collection: Coffee for Cold Brew

  • Kawa do cold brew powinna być starannie wybrana oraz odznaczać się wysoką jakością. W tym przypadku proces parzenia na zimno jest niezwykle specyficzny, więc ważna jest nie tylko wysoka jakość ziaren, ale i wykorzystywanej w tym celu wody. Dzięki temu możesz odkryć zupełnie nowe oblicze swojego ulubionego napoju. Zachęcamy do skorzystania w tym celu z ziaren dostępnych w ofercie naszego sklepu. 

  • Czym charakteryzuje się kawa do cold brew?

    Kawa do cold brew pozwoli przygotować napar, który możesz pić na zimno. Jego charakterystyka sprawia, że coraz więcej osób na całym siebie przekonuje się właśnie do spożywania kawy w takim wydaniu, jako alternatywy dla naparu parzonego w sposób tradycyjny i serwowanego na ciepło. Jest to również szczególnie dobre rozwiązaniem w cieplejsze wiosenne i letnie dni. 

  • Czym się wyróżnia?

    Cold brew to kawa "parzona" na zimno. W praktyce bardziej precyzyjne będzie tutaj wyrażenie, że ziarna są poddawane maceracji, ponieważ na żadnym etapie nie stosuje się tutaj tradycyjnego parzenia z wykorzystaniem wyższej temperatury. W efekcie uzyskuje się natomiast skoncentrowany napój, który jest pozbawiony charakterystycznej goryczki i wysokiej kwasowości. Jednocześnie wciąż można liczyć na jego głęboki aromat oraz bogactwo kofeiny. Tak przygotowana kawa jest delikatniejsza dla żołądka, więc sprawdza się doskonale dla osób, które są wrażliwe pod tym względem, a wciąż chcą się cieszyć pysznym kawowym napojem oraz solidnym zastrzykiem energii. Dużo osób sięga jednak po ten produkt zwyczajnie ze względu na jego walory smakowe. 

  • Sposób przygotowania

    Przede wszystkim warto podkreślić, że tego typu kawy nie powinno się mylić z klasyczną kawą mrożoną, przygotowywaną zwykle na bardzie tradycyjnie parzonego espresso. W przypadku cold brew zmielone ziarna zalewa się wodą w temperaturze pokojowej lub chłodniejszą, a następnie wkłada do lodówki i pozostawia na przynajmniej kilka, a najlepiej kilkanaście godzin. Po upływie tego czasu wystarczy zamieszać i przecedzić napar. Taką kawę można przygotować nawet w słoiku lub innym szklanym naczyniu, a potem odcedzić przez papierowe filtry lub sitko o drobnych oczkach. Do przygotowywania napoju doskonale sprawdzi się urządzenie, takie jak French press. 

  • Jaką kawę do cold brew wybrać?

    Kawa do cold brew powinna być przygotowywana z najlepszych ziaren, ponieważ przy takiej metodzie ich jakość jest szczególnie istotna. Warto też sięgnąć po wodę butelkową lub filtrowaną, ponieważ w przypadku "parzenia" na zimno nie zaleca się korzystania ze zwykłej wody z kranu. Różne sprawdzone gatunki ziaren 100% Arabiki odnajdziesz w naszym sklepie.

  • Nasza oferta

    Do tego wariantu kawy polecane są szczególnie ziarna palone jasno lub średnio. Entuzjaści tego napoju bardzo chętnie sięgają po odmiany z intensywnym owocowym aromatem. Warto zainteresować się między innymi odmianami afrykańskimi, które znajdziesz w ofercie naszej palarni. Posiadamy kawy z Kenii, Burundi czy Konga. Bardzo dobrze sprawdzą się także ziarna z Meksyku czy Salwadoru. 

  • Jak serwować taki napój?

    Gotowy koncentrat takiej kawy można przechowywać w lodówce nawet do kilku dni, więc dość długi proces jego wytwarzania nie powinien być problemem. Taką kawę na zimno najlepiej podawać z kostkami lodu, a jeśli chcesz ją rozcieńczyć, wystarczy dolać wody lub mleka. W wersji z wodą i lodem świetnym dodatkiem będzie plasterek pomarańczy czy cytryny oraz ewentualnie listek świeżej mięty. W wariancie z mlekiem można się pokusić o zaserwowanie napoju na słodko, z dodatkiem lodów czy bitej śmietany. Esencja cold brew jest poza tym doskonałym dodatkiem do drinków, choćby na bazie rumu czy likierów.