Collection: Drip Filter Coffees
Drip filter is an alternative coffee brewing method that is one of the most popular and popular all over the world. There are many types of it, which differ in terms of origin, technique and accessories used, and thus in terms of taste and aroma.
Coffee brewed using such methods is distinguished by exceptional lightness, brightness and a tea-fruit aroma. The brewing process is pleasant and takes little time, after all, it takes about 3-4 minutes.
-
Melon | Cocoa | Pomegranate | Pear
Panama Dynamic Chilled specialty coffee Panama | Catuai, Geisha, Pacamara
Regular price zł 99.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price zł 99.00 -
Red grapes | Apple | Darjeeling
Brazil Naimeg Pantano specialty coffee Brazil | Natural
Regular price From zł 57.50Regular priceUnit price / per -
Assam | Walnut | Gooseberry | Red Grapefruit
Honduras La Feliciana Specialty Coffee Honduras | Washed
Regular price From zł 58.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 58.00 -
White grapefruit | Grape | Dried apple | Orange
Specialty Bolivia Carmelo coffee Bolivia | Washed
Regular price From zł 60.00Regular priceUnit price / per -
Raspberries | Strawberries | Almonds | Milk chocolate
Flower Power drip filter Coffee Africa & America | Natural | Washed
Regular price From zł 44.50Regular priceUnit price / per -
Grapefruit | Dark chocolate | Cranberries
Mexico Nahua omniroast coffee Mexico | Honey Process
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Cherry | Assam tea | Milk chocolate
Congo Umoja Wetu (batch brew) Democratic Republic of Congo | Washed
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Jasmine | Pomegranate | Strawberry
Decaf Colombia Cauca Drip Columbia | Sugarcane E.A. Decaf
Regular price From zł 47.50Regular priceUnit price / per -
Coffee Vac and Coffee Kongo Umoja 250g [Drip Filter] Gift Set
Regular price zł 83.25Regular priceUnit price / perzł 90.50Sale price zł 83.25Sale -
Aeropress® and Flower Power Coffee 250g [Filter] Gift Set
Regular price zł 193.32Regular priceUnit price / perzł 203.50Sale price zł 193.32Sale -
Dried Cranberries | Pomelo | Black Tea
Rwanda Nova Café specialty coffee Rwanda | Washed
Regular price From zł 55.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 55.00 -
Plum | Strawberry | Orange | Cocoa
Costa Rica Cerro Los Vindas Specialty Coffee Costa Rica | Anaerobic
Regular price From zł 69.00Regular priceUnit price / per -
Chemex [8 Cups] and Bolivia Carmelo Coffee [Filter | Drip] Gift Set
Regular price zł 285.20Regular priceUnit price / perzł 310.00Sale price zł 285.20Sale
Let customers speak for us
from 422 reviewsSzkolenie przebieglo w milej atmosferze. Michal przekazuje swoja ogromna wiedze w przyjazny dla szkolonych sposob, cala grupa zgodnie stwierdzila ze byla to owocna nauka :))
Bardzo wartościowe szkolenie, dużo praktycznej wiedzy, jednostkowe podejscie do każdego uczestnika na ogromny plus
Bardzo polecam szkolenia z Michałem.
Bardzo aromatny, lubię te syropy.
Do espresso i latte, bardzo smaczna kawa, dokładnie taka jak w MOKO :)
Polecam!
Doskonała w przelewie, polecam
Kawa o aromacie suszonej słodkiej żurawiny oraz czarnej herbaty co zgadza się z opisem sensorycznym. Smakowo spójna z aromatem, kwasowość i słodycz jak w suszonej żurawinie + doza herbaciano-cytrusowej goryczki pojawiającej się w bardzo długim aftertaste. Okrągły i cielisty, bardzo przyjemny napar, Rwanda w najlepszym wydaniu. Ziarna równo srednio-jasno wypalone, bez wad.
Super blend!!!
Kawa wyśmienita, obsługa sklepu również
Wyszedłem z uśmiechem na twarzy po nabyciu dużej wiedzy teoretycznej super sprawdza się umiejętności praktyczne polecam każdemu amatorowi jak i tym doświadczonym
Kawa specialty Meksyk Nahua (omniroast)
Dobry smak i jakość, dzieci uwielbiają tę herbatę. Jestem zadowolona z zakupu
Kawa Honduras Marcala
Kawa speciality Tanzania Mwankumbi
Odkąd spróbowałem jej pierwszy raz w pewnym lokalu, dla siebie kupuję tylko tę kawę.
Kawa parzona alternatywnymi sposobami
-
W zależności od tego, w jaki sposób przebiega parzenie kawy, konieczne jest wybranie innego jej rodzaju. Jeśli wykorzystywane są alternatywne metody parzenia, zalecane jest stosowanie jasno palonych ziaren kawy. Sprawdzą się m.in. w przypadku:
• V60;
• Drippera;
• Chemexu;
• Areopressu;
• French Pressu. -
Kawa drip — poznaj naszą ofertę
Zagadkowy drip to nic innego jak metoda przelewowa parzenia kawy. W ten sposób uzyskać można aromatyczny, lekki i klarowny napar z wyczuwalnymi naturalnymi oraz delikatnymi nutami smakowymi . Konieczny jest jednak wybór odpowiednio wypalonej i właściwie zmielonej kawy.
Nasze kawy do przelewowych metod parzenia składają się z najdokładniej selekcjonowanych ziaren pochodzących między innymi z Kenii, Etiopii, Tanzanii, Kolumbii, Salwadoru, Meksyku, Konga i Panamy. Zbierane są z upraw na wysokościach wahających się od 1000 do 2000 m n.p.m., które należą do małych, lokalnych producentów. Każda kawa to niepowtarzalna kompozycja smaków o wyszukanym profilu sensorycznym – od nut owocowych, przez orzechowe, cytrusowe, czekoladowe i kwiatowe. Do alternatywnych metod parzenia stosowane są jasno palone ziarna. Ważne jest, aby wybrać odpowiednią grubość mielenia, która dedykowana jest do parzenia daną metodą. Dobrym rozwiązaniem jest również zakup kawy ziarnistej i przygotowanie jej bezpośrednio przed parzeniem.
-
Kawa drip — odpowiednia grubość i mielenie ziarna
Najlepszą kawę przelewową przyrządza się ze świeżo palonych ziaren. Bardzo ważnym aspektem jest grubość mielenia ziaren – źle zmielone prowadzą do niewłaściwego parzenia. Zbyt drobne mielenie powoduje, że woda spływa wolniej, a to wydłuża czas zaparzania i powoduje pojawienie się nieprzyjemnej goryczy w gotowym naparze. Zbyt grube ziarna przepuszczają wodę za szybko, przez co kawa jest słaba, pozbawiona aromatów i ma mniejszą zawartość kofeiny. Za optimum uznawane jest takie mielenie, by przelewana woda nie kapała, a spływała cienkim i równomiernym strumieniem. Ziarna powinny być mielone w młynku żarnowym, bezpośrednio przed parzeniem kawy.
-
Kawa drip — jak ją parzyć?
W zależności od preferowanej intensywności kawy, z procesem parzenia można eksperymentować. Jednak przy jej przygotowaniu istnieją pewne zasady, których warto się trzymać, aby uzyskać najlepszą filiżankę. Pierwszą z nich jest zachowanie proporcji i odmierzenie ok. 5,5 g kawy na każde 100 ml wody. Ziarno powinno być zalane wodą o temperaturze około 93-95 stopni. Do parzenia kawy niezbędny jest filtr, a odpowiednio przebiegający proces zajmować powinien ok. 2-4 minut. (oczywiście wszystko jest zależne od Waszego przepisu:) )