- Turn on embed
- Create a DECO Banner from out app
- Select a matching position
Collection: Drip Filter Coffees
Drip filter is an alternative coffee brewing method that is one of the most popular and popular all over the world. There are many types of it, which differ in terms of origin, technique and accessories used, and thus in terms of taste and aroma.
Coffee brewed using such methods is distinguished by exceptional lightness, brightness and a tea-fruit aroma. The brewing process is pleasant and takes little time, after all, it takes about 3-4 minutes.
-
Grape | Cranberry | Chocolate | Brown sugar
Nicaragua Las Nubes Specialty Coffee Nicaragua | Natural
Regular price From zł 57.50Regular priceUnit price / per -
Blackcurrant | Orange | Peach | Caramel
Colombia El Faldon Specialty Coffee Colombia | Washed
Regular price From zł 72.00Regular priceUnit price / per -
Grapefruit | Almonds | Peach | Grape
Brazil Naimeg Paraiso specialty coffee Brazil | Fully washed
Regular price From zł 60.00Regular priceUnit price / per -
Earl grey | Orange | Milk chocolate | Plum
Specialty Coffee Rwanda Kamajumba Rwanda | Washed
Regular price From zł 63.00Regular priceUnit price / perzł 63.00Sale price From zł 63.00 -
Lime | Mirabelle | Brown sugar | Peach
Indonesia Pegasing specialty coffee Indonesia | Natural Carbonic Maceration
Regular price From zł 94.00Regular priceUnit price / perzł 94.00Sale price From zł 94.00 -
Grape | Hazelnut | Grapefruit | Lime honey
Specialty Coffee Guatemala Los Dos Socios Gwatemala | Washed
Regular price zł 67.50Regular priceUnit price / perzł 67.50Sale price zł 67.50Sold out -
Raspberries | Strawberries | Almonds | Milk chocolate
Flower Power drip filter Coffee Africa & America | Natural | Washed
4.93 / 5.0
(14) 14 total reviews
Regular price From zł 47.50Regular priceUnit price / perzł 47.50Sale price From zł 47.50 -
Grapefruit | Dark chocolate | Cranberries
Mexico Nahua omniroast coffee Mexico | Honey Process
5.0 / 5.0
(7) 7 total reviews
Regular price From zł 41.80Regular priceUnit price / perzł 41.80Sale price From zł 41.80 -
Cherry | Assam tea | Milk chocolate
Congo Umoja Wetu (batch brew) Democratic Republic of Congo | Washed
4.56 / 5.0
(18) 18 total reviews
Regular price From zł 43.50Regular priceUnit price / perzł 43.50Sale price From zł 43.50 -
Jasmine | Pomegranate | Strawberry
Decaf Colombia Cauca Drip Columbia | Sugarcane E.A. Decaf
5.0 / 5.0
(5) 5 total reviews
Regular price From zł 56.50Regular priceUnit price / perzł 55.00Sale price From zł 56.50 -
Coffee Vac Container and Congo Umoja Coffee 250g [Drip Filter] Gift Set
Regular price zł 87.80Regular priceUnit price / perzł 98.50Sale price zł 87.80Sale -
Aeropress® and Flower Power Coffee 250g [Filter] Gift Set
5.0 / 5.0
(1) 1 total reviews
Regular price zł 193.32Regular priceUnit price / perzł 203.50Sale price zł 193.32Sale
Dodaj wybrany syrop Bacanha za 1 zł przy zamówieniu kawy od 150 zł!🌷
-
Bacanha Cucumber flavored syrup [ORGANIC]
Regular price From zł 33.25Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 33.25 -
Bacanha Grenadine flavored syrup [ORGANIC]
Regular price From zł 33.25Regular priceUnit price / perzł 47.50Sale price From zł 33.25Sale -
Bacanha Blackcurrant flavored syrup [ORGANIC]
Regular price From zł 33.25Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 33.25 -
Bacanha Basil Flavored Syrup [ORGANIC]
Regular price From zł 36.60Regular priceUnit price / perzł 47.50Sale price From zł 36.60Sale
Kawa parzona alternatywnymi sposobami
-
W zależności od tego, w jaki sposób przebiega parzenie kawy, konieczne jest wybranie innego jej rodzaju. Jeśli wykorzystywane są alternatywne metody parzenia, zalecane jest stosowanie jasno palonych ziaren kawy. Sprawdzą się m.in. w przypadku:
• V60;
• Drippera;
• Chemexu;
• Areopressu;
• French Pressu. -
Kawa drip — poznaj naszą ofertę
Zagadkowy drip to nic innego jak metoda przelewowa parzenia kawy. W ten sposób uzyskać można aromatyczny, lekki i klarowny napar z wyczuwalnymi naturalnymi oraz delikatnymi nutami smakowymi . Konieczny jest jednak wybór odpowiednio wypalonej i właściwie zmielonej kawy.
Nasze kawy do przelewowych metod parzenia składają się z najdokładniej selekcjonowanych ziaren pochodzących między innymi z Kenii, Etiopii, Tanzanii, Kolumbii, Salwadoru, Meksyku, Konga i Panamy. Zbierane są z upraw na wysokościach wahających się od 1000 do 2000 m n.p.m., które należą do małych, lokalnych producentów. Każda kawa to niepowtarzalna kompozycja smaków o wyszukanym profilu sensorycznym – od nut owocowych, przez orzechowe, cytrusowe, czekoladowe i kwiatowe. Do alternatywnych metod parzenia stosowane są jasno palone ziarna. Ważne jest, aby wybrać odpowiednią grubość mielenia, która dedykowana jest do parzenia daną metodą. Dobrym rozwiązaniem jest również zakup kawy ziarnistej i przygotowanie jej bezpośrednio przed parzeniem.
-
Kawa drip — odpowiednia grubość i mielenie ziarna
Najlepszą kawę przelewową przyrządza się ze świeżo palonych ziaren. Bardzo ważnym aspektem jest grubość mielenia ziaren – źle zmielone prowadzą do niewłaściwego parzenia. Zbyt drobne mielenie powoduje, że woda spływa wolniej, a to wydłuża czas zaparzania i powoduje pojawienie się nieprzyjemnej goryczy w gotowym naparze. Zbyt grube ziarna przepuszczają wodę za szybko, przez co kawa jest słaba, pozbawiona aromatów i ma mniejszą zawartość kofeiny. Za optimum uznawane jest takie mielenie, by przelewana woda nie kapała, a spływała cienkim i równomiernym strumieniem. Ziarna powinny być mielone w młynku żarnowym, bezpośrednio przed parzeniem kawy.
-
Kawa drip — jak ją parzyć?
W zależności od preferowanej intensywności kawy, z procesem parzenia można eksperymentować. Jednak przy jej przygotowaniu istnieją pewne zasady, których warto się trzymać, aby uzyskać najlepszą filiżankę. Pierwszą z nich jest zachowanie proporcji i odmierzenie ok. 5,5 g kawy na każde 100 ml wody. Ziarno powinno być zalane wodą o temperaturze około 93-95 stopni. Do parzenia kawy niezbędny jest filtr, a odpowiednio przebiegający proces zajmować powinien ok. 2-4 minut. (oczywiście wszystko jest zależne od Waszego przepisu:) )
-
-
-
-
-
-