- Turn on embed
- Create a DECO Banner from out app
- Select a matching position
Collection: Medium roast coffee
-
Cherry | Assam tea | Milk chocolate
Congo Umoja Wetu (batch brew) Democratic Republic of Congo | Washed
4.56 / 5.0
(18) 18 total reviews
Regular price From zł 43.50Regular priceUnit price / perzł 43.50Sale price From zł 43.50 -
Grapefruit | Dark chocolate | Cranberries
Mexico Nahua omniroast coffee Mexico | Honey Process
5.0 / 5.0
(7) 7 total reviews
Regular price From zł 41.80Regular priceUnit price / perzł 41.80Sale price From zł 41.80
Dodaj wybrany syrop Bacanha za 1 zł przy zamówieniu kawy od 150 zł!🌷
-
Bacanha Cucumber flavored syrup [ORGANIC]
Regular price From zł 33.25Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 33.25 -
Bacanha Grenadine flavored syrup [ORGANIC]
Regular price From zł 33.25Regular priceUnit price / perzł 47.50Sale price From zł 33.25Sale -
Bacanha Blackcurrant flavored syrup [ORGANIC]
Regular price From zł 33.25Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 33.25 -
Bacanha Basil Flavored Syrup [ORGANIC]
Regular price From zł 36.60Regular priceUnit price / perzł 47.50Sale price From zł 36.60Sale
Kawa średnio palona
-
Kawa średnio palona to ziarna zbalansowane pomiędzy jasnym i ciemnym wypałem. W naszej ofercie znajdziesz najwyższej jakości produkty z tej kategorii pochodzące z Meksyku czy Demokratycznej Republiki Konga. Warto zapoznać się z ich charakterystyką, ponieważ dla wielu osób mogą się one okazać najlepszym wyborem. Podpowiadamy, co wyróżnia tak przygotowane ziarna oraz do jakich metod parzenia się sprawdzają.
-
Kawa średnio palona – zbalansowane ziarna
Kawa średnio palona może być określona jako wypośrodkowana, a precyzyjniej mówiąc zbalansowana. Ziarna palone w ten sposób są ciemniejsze od tych z jasnego palenia - najczęściej intensywnie brązowe. Dzięki temu są zwykle postrzegane jako ładniejsze optycznie. Istotna jest jednak przede wszystkim ich charakterystyka. W przygotowanym z nich naparze wciąż wyczuwalne będą nuty owocowe i kwasowe, ale także nieco gorzkie. Jednocześnie w tak palonych ziarnach zachowuje się olbrzymia głębia smaku i z pewnością wyczujesz w przygotowanym z nich napoju oryginalny smak kawy danego gatunku.
-
Charakterystyka
Temperatura i czas wypalania sprawiają w tym przypadku, że ziarna czerpią z właściwości bardziej skrajnych metod wypału. Choć w takich ziarnach wciąż zachowuje się sporo kwasowości, nie będzie ona tak intensywna jak w przypadku ziaren wypalanych jasno. Z drugiej strony zyskują więcej słodyczy i goryczki, choć nie tyle, ile można się spodziewać w ziarnach palonych ciemno. Zależnie od gatunku ziaren, przy takim paleniu w gotowym naparze mogą występować wyczuwalne nuty karmelu, orzechów czy gorzkiej czekolady. Co istotne dobrze zaparzona kawa z ziaren palonych w ten sposób, powinna być wciąż stosunkowo łagodna, a jednocześnie charakteryzować się wysoką głębią smaku. Zwolennicy tej metody mówią często, że bierze ona to co najlepsze z obu skrajności, ale nie przesadza ani w jedną, ani w drugą stronę. Taki balans sprawia, że kawy z palone w ten sposób cieszą się dużą popularnością.
-
Kawa średnio palona to uniwersalny wybór
Kawa średnio palona znajduje się pomiędzy dwoma pozostałymi wariantami wypalania, co daje jej wspomniane już atuty smakowe i przekłada się na dość zróżnicowany charakter. Wyważone aromaty z pewnością będą odpowiadały wielu osobom, które szukają dużej głębi, ale bez nadmiernych akcentów owocowych, kwasowych czy goryczkowych. Uniwersalność tych ziaren jest jednak widoczna również w zakresie tego, w jaki sposób można z nich potem przygotować ulubiony napar. Okazuje się, że w tym przypadku swobodnie można sięgnąć po różnorodne metody parzenia.
-
Sposoby parzenia
Ziarna palone jasno lub ciemno charakteryzują się tym, że zalecane są dla nich pewne konkretne metody palenia. Oczywiście entuzjaści kawy mogą eksperymentować, lecz w przypadku tych wariantów, pełne atuty uwypuklają się dopiero po wykorzystaniu określonych akcesoriów. Ziarna palone średnio, które często można napotkać pod nazwą omniroast, mogą być parzone w bardzo zróżnicowany sposób. W ich przypadku nie trzeba ograniczać się tylko do jednej metody. Podobnie jak ziarna wypalane ciemno, te palone średnio z powodzeniem można zaparzyć w kawiarce czy ekspresie ciśnieniowym. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby wykorzystać również rozwiązania przelewowe, uzyskując tym samym nieco inne, ale wciąż wspaniałe aromaty. Kawy z tej kategorii mogą być idealne dla osób, które lubią różnorodność oraz eksperymenty i nie chcą się ograniczać tylko do jednej metody parzenia.
-
-
-
-
-