Collection: Medium roast coffee
-
Cherry | Assam tea | Milk chocolate
Congo Umoja Wetu (batch brew) Democratic Republic of Congo | Washed
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Grapefruit | Dark chocolate | Cranberries
Mexico Nahua omniroast coffee Mexico | Honey Process
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per
Let customers speak for us
from 443 reviewsPolecam bardzo bardzo !
Przekazywanie wiedzy na najwyższym poziomie 👌
Miło spędzony czas , można nadebrać dużo pewności siebie oby stać się - „ŚWIETNYM BARISTĄ ! „ myślę , że każdy tutaj do tego chce dążyć :)
Czekam z niecierpliwością na kolejny etap poszerzania mojej wiedzy w świecie kawy
Do zobaczenia ☺️
Kawa jest idealna pod dripa i zapewnia ciekawy smak. Kawa jest świetnej jakości i proces parzenia przebiega idealnie. Oby więcej takich!
Najlepsza kawa do kawiarki. Zawsze świeżo wypalana - w najnowszej paczce otrzymałam kawę paloną poprzedniego dnia (i nie jest to wyjątek w JAVIE). Bardzo polecam!
Bardzo fajna kawa, smak momentami wytrawny, inny, charakterystyczny.
Nie znalazłem nut smakowych z opisu, ale i tak jest super (nie przywiązuję to tego wagi, jak mi smakuje, jest ok:)
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Pyszna
This roasted fresh in a single cup drip is awesome!
Java 1 obecnie Classic to ulubiona moja kawa. Polecam Java - kupuje tam od lat.
Najlepsza herbata.
Kawa specialty Brazylia Maracana
Kawa bardzo dobra! A po dodaniu kropli mleka staje się rewelacyjna! Godna polecenia.
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Aromat owoców piękny, smak słodki, nie kwaśna, nie gorzka, przepięknie pachnąca. Robi robotę z przelewu!
Kawa speciality bezkofeinowa Kolumbia Cauca [filtr/drip]
Chciałbym serdecznie polecić szkolenie baristyczne prowadzone przez Pana Michała.
To wyjątkowy specjalista z ogromną wiedzą, pasją i umiejętnością przekazywania informacji w przystępny sposób. Szkolenie było nie tylko merytoryczne, ale również bardzo praktyczne – każdy z uczestników miał okazję zdobyć cenne umiejętności związane z parzeniem kawy, obsługą sprzętu oraz sztuką latte art.
Pan Michał stworzył przyjazną atmosferę, sprzyjającą nauce i zadawaniu pytań, a jego profesjonalizm oraz zaangażowanie widać w każdym aspekcie szkolenia. Program został świetnie zorganizowany, uwzględniając zarówno podstawy, jak i bardziej zaawansowane techniki, co sprawia, że szkolenie jest odpowiednie zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych baristów.
Po tym szkoleniu czuję się dużo pewniej w pracy za barem i z pewnością polecam je wszystkim, którzy chcą rozwijać swoje umiejętności w tej branży.
Kawa średnio palona
-
Kawa średnio palona to ziarna zbalansowane pomiędzy jasnym i ciemnym wypałem. W naszej ofercie znajdziesz najwyższej jakości produkty z tej kategorii pochodzące z Meksyku czy Demokratycznej Republiki Konga. Warto zapoznać się z ich charakterystyką, ponieważ dla wielu osób mogą się one okazać najlepszym wyborem. Podpowiadamy, co wyróżnia tak przygotowane ziarna oraz do jakich metod parzenia się sprawdzają.
-
Kawa średnio palona – zbalansowane ziarna
Kawa średnio palona może być określona jako wypośrodkowana, a precyzyjniej mówiąc zbalansowana. Ziarna palone w ten sposób są ciemniejsze od tych z jasnego palenia - najczęściej intensywnie brązowe. Dzięki temu są zwykle postrzegane jako ładniejsze optycznie. Istotna jest jednak przede wszystkim ich charakterystyka. W przygotowanym z nich naparze wciąż wyczuwalne będą nuty owocowe i kwasowe, ale także nieco gorzkie. Jednocześnie w tak palonych ziarnach zachowuje się olbrzymia głębia smaku i z pewnością wyczujesz w przygotowanym z nich napoju oryginalny smak kawy danego gatunku.
-
Charakterystyka
Temperatura i czas wypalania sprawiają w tym przypadku, że ziarna czerpią z właściwości bardziej skrajnych metod wypału. Choć w takich ziarnach wciąż zachowuje się sporo kwasowości, nie będzie ona tak intensywna jak w przypadku ziaren wypalanych jasno. Z drugiej strony zyskują więcej słodyczy i goryczki, choć nie tyle, ile można się spodziewać w ziarnach palonych ciemno. Zależnie od gatunku ziaren, przy takim paleniu w gotowym naparze mogą występować wyczuwalne nuty karmelu, orzechów czy gorzkiej czekolady. Co istotne dobrze zaparzona kawa z ziaren palonych w ten sposób, powinna być wciąż stosunkowo łagodna, a jednocześnie charakteryzować się wysoką głębią smaku. Zwolennicy tej metody mówią często, że bierze ona to co najlepsze z obu skrajności, ale nie przesadza ani w jedną, ani w drugą stronę. Taki balans sprawia, że kawy z palone w ten sposób cieszą się dużą popularnością.
-
Kawa średnio palona to uniwersalny wybór
Kawa średnio palona znajduje się pomiędzy dwoma pozostałymi wariantami wypalania, co daje jej wspomniane już atuty smakowe i przekłada się na dość zróżnicowany charakter. Wyważone aromaty z pewnością będą odpowiadały wielu osobom, które szukają dużej głębi, ale bez nadmiernych akcentów owocowych, kwasowych czy goryczkowych. Uniwersalność tych ziaren jest jednak widoczna również w zakresie tego, w jaki sposób można z nich potem przygotować ulubiony napar. Okazuje się, że w tym przypadku swobodnie można sięgnąć po różnorodne metody parzenia.
-
Sposoby parzenia
Ziarna palone jasno lub ciemno charakteryzują się tym, że zalecane są dla nich pewne konkretne metody palenia. Oczywiście entuzjaści kawy mogą eksperymentować, lecz w przypadku tych wariantów, pełne atuty uwypuklają się dopiero po wykorzystaniu określonych akcesoriów. Ziarna palone średnio, które często można napotkać pod nazwą omniroast, mogą być parzone w bardzo zróżnicowany sposób. W ich przypadku nie trzeba ograniczać się tylko do jednej metody. Podobnie jak ziarna wypalane ciemno, te palone średnio z powodzeniem można zaparzyć w kawiarce czy ekspresie ciśnieniowym. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby wykorzystać również rozwiązania przelewowe, uzyskując tym samym nieco inne, ale wciąż wspaniałe aromaty. Kawy z tej kategorii mogą być idealne dla osób, które lubią różnorodność oraz eksperymenty i nie chcą się ograniczać tylko do jednej metody parzenia.