Collection: Dark roast coffee
-
Forest fruits | Milk chocolate | Cocoa | Assam
Sweet Kick Espresso Blend coffee Nicaragua | Mexico | Washed
Regular price From zł 40.00Regular priceUnit price / perzł 40.00Sale price From zł 40.00 -
Cane sugar | Chocolate | Sweet grapes
Honduras Marcala Honduras | Washed
Regular price From zł 38.50Regular priceUnit price / per -
Peanut | Dates | Toffee
Organic Papua New Gwinea Korofeigu Coffee Papua New Guinea | Washed
Regular price From zł 43.00Regular priceUnit price / per -
Blackberry | Caramel | Walnut | Dark chocolate
JAVA Blend 001 Classic Espresso Coffee Brazil, Costa Rica, Guatemala, Colombia | Various Processes
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Cherry | Red grapefruit | Dark chocolate
Brazil Cerrado 003 Brazil | Natural
Regular price From zł 35.50Regular priceUnit price / per -
Purple plum | Walnut | Roasted almonds
JAVA Old School 007 Espresso Blend Coffee Brazil | India | Washed
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Sweet Plum | Walnut | Cocoa
Gwatemala Santa Rosa Guatemala | Washed
Regular price From zł 41.50Regular priceUnit price / per -
Jasmine | Pomegranate | Strawberry
Decaf Colombia Cauca Espresso Columbia | Sugarcane E.A. Decaf
Regular price From zł 50.00Regular priceUnit price / per -
Rhubarb | Dried cranberries | Red grapefruit
JAVA Espresso Blend 002 Coffee Brazil, Costa Rica, Guatemala, Colombia | Various Producers
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Chocolate | Dried plum | Grapefruit
Guatemala Todosantarita coffee Guatemala | Washed
Regular price From zł 43.00Regular priceUnit price / per -
Peach | Assam | Melon
Tanzania PB Mwankumbi Tanzania | Washed
Regular price From zł 44.00Regular priceUnit price / per -
Dark chocolate | Orange | Roasted nuts
Brazil Maracana espresso blend coffee Brazil | Pulped Natural
Regular price From zł 44.50Regular priceUnit price / per -
Dried Cranberry | Orange | Cocoa | Peach
Specialty coffee Winter Espresso Guatemala El Durazno Guatemala | White Honey
Regular price From zł 65.00Regular priceUnit price / per
Let customers speak for us
from 443 reviewsPolecam bardzo bardzo !
Przekazywanie wiedzy na najwyższym poziomie 👌
Miło spędzony czas , można nadebrać dużo pewności siebie oby stać się - „ŚWIETNYM BARISTĄ ! „ myślę , że każdy tutaj do tego chce dążyć :)
Czekam z niecierpliwością na kolejny etap poszerzania mojej wiedzy w świecie kawy
Do zobaczenia ☺️
Kawa jest idealna pod dripa i zapewnia ciekawy smak. Kawa jest świetnej jakości i proces parzenia przebiega idealnie. Oby więcej takich!
Najlepsza kawa do kawiarki. Zawsze świeżo wypalana - w najnowszej paczce otrzymałam kawę paloną poprzedniego dnia (i nie jest to wyjątek w JAVIE). Bardzo polecam!
Bardzo fajna kawa, smak momentami wytrawny, inny, charakterystyczny.
Nie znalazłem nut smakowych z opisu, ale i tak jest super (nie przywiązuję to tego wagi, jak mi smakuje, jest ok:)
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Pyszna
This roasted fresh in a single cup drip is awesome!
Java 1 obecnie Classic to ulubiona moja kawa. Polecam Java - kupuje tam od lat.
Najlepsza herbata.
Kawa specialty Brazylia Maracana
Kawa bardzo dobra! A po dodaniu kropli mleka staje się rewelacyjna! Godna polecenia.
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Aromat owoców piękny, smak słodki, nie kwaśna, nie gorzka, przepięknie pachnąca. Robi robotę z przelewu!
Kawa speciality bezkofeinowa Kolumbia Cauca [filtr/drip]
Chciałbym serdecznie polecić szkolenie baristyczne prowadzone przez Pana Michała.
To wyjątkowy specjalista z ogromną wiedzą, pasją i umiejętnością przekazywania informacji w przystępny sposób. Szkolenie było nie tylko merytoryczne, ale również bardzo praktyczne – każdy z uczestników miał okazję zdobyć cenne umiejętności związane z parzeniem kawy, obsługą sprzętu oraz sztuką latte art.
Pan Michał stworzył przyjazną atmosferę, sprzyjającą nauce i zadawaniu pytań, a jego profesjonalizm oraz zaangażowanie widać w każdym aspekcie szkolenia. Program został świetnie zorganizowany, uwzględniając zarówno podstawy, jak i bardziej zaawansowane techniki, co sprawia, że szkolenie jest odpowiednie zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych baristów.
Po tym szkoleniu czuję się dużo pewniej w pracy za barem i z pewnością polecam je wszystkim, którzy chcą rozwijać swoje umiejętności w tej branży.
Kawa ciemno palona
-
Kawa ciemno palona służy często do przygotowania popularnego espresso. Są to bardzo charakterystyczne ziarna, które na pewno zainteresują wszystkie osoby lubiące mocną w smaku i wyrazistą kawę. W naszym sklepie przygotowaliśmy szeroką ofertę najwyższej jakości tego typu produktów pochodzących z różnych zakątków świata.
-
Kawa ciemno palona o mocnym smaku
Kawa ciemno palona to taka, której ziarno wypala się nie tylko w bardzo wysokiej temperaturze, ale i w odpowiednio długim czasie. W efekcie takie ziarna będą ciemnobrązowe. Co bardzo ważne, cała procedura wpływa wyraźnie na uzyskiwany potem smak samego naparu.
-
Aromat
Taka metoda palenia ziarna sprawia, że po zaparzeniu napój zyskuje bardziej gorzkawy, czasem nieco czekoladowy posmak. Przede wszystkim wydłużenie tego procesu przekłada się na to, że w przygotowanym potem naparze trudno wyczuć owocowo-kwiatowy posmak kawy, ponieważ ustępuje on miejsca nutom czekoladowym lub aromatowi suszonych owoców. Zależnie od konkretnego gatunku, mogą się pojawiać także nuty orzechów czy karmelu. Tak mocne wypalanie ziaren nadaje im głębię i mocny smak, stąd najczęściej wykorzystuje się je do espresso. W obrębie tego sposobu palenia ziarna wyróżnia się często dokładniejszy podział stopnia palenia, który określa się nazwami, takie jak: Italian Roast, French Roast, Spanish Roast, Continental i New Orlean.
-
Czy przekłada się to na ilość kofeiny?
Mocny, gorzkawy smak kawy przygotowanej z takich ziaren często wywołuje mylne wrażenie, iż taki napój ma na pewno dużo większe stężenie kofeiny. Tymczasem okazuje się być odwrotnie, gdyż w procesie palenia ziaren kofeina się ulatnia. Im dłużej trwa taka procedura, tym poziom kofeiny zmniejsza się. Tym samym okazuje się, że jeśli chodzi o samą zawartość tego związku, będzie go zdecydowanie więcej w kawach przygotowywanych z jasno palonych ziaren, a mniej w przypadku tych wypalanych ciemno.
-
Kawa ciemno palona dostępna w naszym sklepie
Kawa ciemno palona należy do często wybieranych, więc zadbaliśmy o dużą różnorodność takich produktów w ofercie naszego sklepu. Dzięki temu możesz próbować różnych wariantów i sprawdzić, który będzie dla Ciebie najlepszy. Dużą uwagę warto również przywiązać do tego, w jaki sposób przygotować najlepszy napar. W ofercie JAVA Coffee przygotowaliśmy kilkanaście propozycji w tej kategorii. Każdy z produktów charakteryzuje się oczywiście tym, że są to najwyższej jakości świeżo wypalane przez nas ziarna Arabiki. Znajdziesz u nas ciemne kawy m.in. z Hondurasu, Papui Nowej Gwinei, Brazylii, Kolumbii, Gwatemali czy Tanzanii. Dla miłośników smaku kawy, którzy chcą ograniczyć dzienną dawkę kofeiny, uwzględniliśmy nawet wariant decaf pod espresso, czyli ziarna poddane dekofeinizacji.
-
Jak ją parzyć?
Długi proces wypalania ziaren sprawia, że znacząco wzrasta poziom goryczy w ich smaku. W związku z tym zmielone już ziarna najlepiej jest zaparzać raczej krótko. Wersje ciemno palone są zatem zwykle przygotowywane szczególnie z myślą o ekspresach automatycznych. Oprócz tego część z nich może być dobrym wyborem do zaparzania w kawiarce.