Collection: Dark roast coffee

  • Kawa ciemno palona służy często do przygotowania popularnego espresso. Są to bardzo charakterystyczne ziarna, które na pewno zainteresują wszystkie osoby lubiące mocną w smaku i wyrazistą kawę. W naszym sklepie przygotowaliśmy szeroką ofertę najwyższej jakości tego typu produktów pochodzących z różnych zakątków świata. 

  • Kawa ciemno palona o mocnym smaku

    Kawa ciemno palona to taka, której ziarno wypala się nie tylko w bardzo wysokiej temperaturze, ale i w odpowiednio długim czasie. W efekcie takie ziarna będą ciemnobrązowe. Co bardzo ważne, cała procedura wpływa wyraźnie na uzyskiwany potem smak samego naparu.

  • Aromat

    Taka metoda palenia ziarna sprawia, że po zaparzeniu napój zyskuje bardziej gorzkawy, czasem nieco czekoladowy posmak. Przede wszystkim wydłużenie tego procesu przekłada się na to, że w przygotowanym potem naparze trudno wyczuć owocowo-kwiatowy posmak kawy,  ponieważ ustępuje on miejsca nutom czekoladowym lub aromatowi suszonych owoców. Zależnie od konkretnego gatunku, mogą się pojawiać także nuty orzechów czy karmelu. Tak mocne wypalanie ziaren nadaje im głębię i mocny smak, stąd najczęściej wykorzystuje się je do espresso. W obrębie tego sposobu palenia ziarna wyróżnia się często dokładniejszy podział stopnia palenia, który określa się nazwami, takie jak: Italian Roast, French Roast, Spanish Roast, Continental i New Orlean. 

  • Czy przekłada się to na ilość kofeiny?

    Mocny, gorzkawy smak kawy przygotowanej z takich ziaren często wywołuje mylne wrażenie, iż taki napój ma na pewno dużo większe stężenie kofeiny. Tymczasem okazuje się być odwrotnie, gdyż w procesie palenia ziaren kofeina się ulatnia. Im dłużej trwa taka procedura, tym poziom kofeiny zmniejsza się. Tym samym okazuje się, że jeśli chodzi o samą zawartość tego związku, będzie go zdecydowanie więcej w kawach przygotowywanych z jasno palonych ziaren, a mniej w przypadku tych wypalanych ciemno. 

  • Kawa ciemno palona dostępna w naszym sklepie

    Kawa ciemno palona należy do często wybieranych, więc zadbaliśmy o dużą różnorodność takich produktów w ofercie naszego sklepu. Dzięki temu możesz próbować różnych wariantów i sprawdzić, który będzie dla Ciebie najlepszy. Dużą uwagę warto również przywiązać do tego, w jaki sposób przygotować najlepszy napar. W ofercie JAVA Coffee przygotowaliśmy kilkanaście propozycji w tej kategorii. Każdy z produktów charakteryzuje się oczywiście tym, że są to najwyższej jakości świeżo wypalane przez nas ziarna Arabiki. Znajdziesz u nas ciemne kawy m.in. z Hondurasu, Papui Nowej Gwinei, Brazylii, Kolumbii, Gwatemali czy Tanzanii. Dla miłośników smaku kawy, którzy chcą ograniczyć dzienną dawkę kofeiny, uwzględniliśmy nawet wariant decaf pod espresso, czyli ziarna poddane dekofeinizacji.

  • Jak ją parzyć?

    Długi proces wypalania ziaren sprawia, że znacząco wzrasta poziom goryczy w ich smaku. W związku z tym zmielone już ziarna najlepiej jest zaparzać raczej krótko. Wersje ciemno palone są zatem zwykle przygotowywane szczególnie z myślą o ekspresach automatycznych. Oprócz tego część z nich może być dobrym wyborem do zaparzania w kawiarce.