Collection: Dark roast coffee
-
Forest fruits | Milk chocolate | Cocoa | Assam
Sweet Kick Espresso Blend coffee Nicaragua | Mexico | Washed
Regular price From zł 40.00Regular priceUnit price / per -
Cane sugar | Chocolate | Sweet grapes
Honduras Marcala Honduras | Washed
Regular price From zł 38.50Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 38.50 -
Peanut | Dates | Toffee
Organic Papua New Gwinea Korofeigu Coffee Papua New Guinea | Washed
Regular price From zł 43.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 43.00 -
Blackberry | Caramel | Walnut | Dark chocolate
JAVA Blend 001 Classic Espresso Coffee Brazil, Costa Rica, Guatemala, Colombia | Various Processes
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Cherry | Red grapefruit | Dark chocolate
Brazil Cerrado 003 Brazil | Natural
Regular price From zł 35.50Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 35.50 -
Purple plum | Walnut | Roasted almonds
JAVA Old School 007 Espresso Blend Coffee Brazil | India | Washed
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Sweet Plum | Walnut | Cocoa
Gwatemala Santa Rosa Guatemala | Washed
Regular price From zł 41.50Regular priceUnit price / per -
Jasmine | Pomegranate | Strawberry
Decaf Colombia Cauca Espresso Columbia | Sugarcane E.A. Decaf
Regular price From zł 47.50Regular priceUnit price / per -
Rhubarb | Dried cranberries | Red grapefruit
JAVA Espresso Blend 002 Coffee Brazil, Costa Rica, Guatemala, Colombia | Various Producers
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Chocolate | Dried plum | Grapefruit
Guatemala Todosantarita coffee Guatemala | Washed
Regular price From zł 43.00Regular priceUnit price / per -
Peach | Assam | Melon
Tanzania PB Mwankumbi Tanzania | Washed
Regular price From zł 44.00Regular priceUnit price / per -
Dark chocolate | Orange | Roasted nuts
Brazil Maracana espresso blend coffee Brazil | Pulped Natural
Regular price From zł 44.50Regular priceUnit price / per -
Red grapes | Apple | Darjeeling
Brazil Naimeg Pantano specialty coffee Brazil | Natural
Regular price From zł 57.50Regular priceUnit price / per -
Assam Tea | Cherry | Honeydew Honey
Fall Espresso Rwanda | Washed
Regular price From zł 68.00Regular priceUnit price / per
Let customers speak for us
from 427 reviewsChciałbym serdecznie polecić szkolenie baristyczne prowadzone przez Pana Michała.
To wyjątkowy specjalista z ogromną wiedzą, pasją i umiejętnością przekazywania informacji w przystępny sposób. Szkolenie było nie tylko merytoryczne, ale również bardzo praktyczne – każdy z uczestników miał okazję zdobyć cenne umiejętności związane z parzeniem kawy, obsługą sprzętu oraz sztuką latte art.
Pan Michał stworzył przyjazną atmosferę, sprzyjającą nauce i zadawaniu pytań, a jego profesjonalizm oraz zaangażowanie widać w każdym aspekcie szkolenia. Program został świetnie zorganizowany, uwzględniając zarówno podstawy, jak i bardziej zaawansowane techniki, co sprawia, że szkolenie jest odpowiednie zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych baristów.
Po tym szkoleniu czuję się dużo pewniej w pracy za barem i z pewnością polecam je wszystkim, którzy chcą rozwijać swoje umiejętności w tej branży.
U Michała na szkoleniu zawsze super atmosfera, ciekawe podejście do kawy, a po wyjściu głowa uzupełniona w dużą ilość informacji. Naprawdę polecam!
Świetne szkolenie! Kompendium wiedzy, dużo nowych doświadczeń, otwierających nowe horyzonty smakowe i aromatyczne. Pomogło mi ono zrozumieć subtelne różnice w smakach i aromatach, co wcześniej było trudnym zadaniem. Polecam szkolenie każdemu, kto chce pogłębić swoją wiedzę o kawie i odkryć, jak wiele można z niej wydobyc!
Mega szkolenie
Kawa JAVA Classic Espresso Blend 001
Szkolenie przebieglo w milej atmosferze. Michal przekazuje swoja ogromna wiedze w przyjazny dla szkolonych sposob, cala grupa zgodnie stwierdzila ze byla to owocna nauka :))
Bardzo wartościowe szkolenie, dużo praktycznej wiedzy, jednostkowe podejscie do każdego uczestnika na ogromny plus
Bardzo polecam szkolenia z Michałem.
Bardzo aromatny, lubię te syropy.
Do espresso i latte, bardzo smaczna kawa, dokładnie taka jak w MOKO :)
Polecam!
Doskonała w przelewie, polecam
Kawa o aromacie suszonej słodkiej żurawiny oraz czarnej herbaty co zgadza się z opisem sensorycznym. Smakowo spójna z aromatem, kwasowość i słodycz jak w suszonej żurawinie + doza herbaciano-cytrusowej goryczki pojawiającej się w bardzo długim aftertaste. Okrągły i cielisty, bardzo przyjemny napar, Rwanda w najlepszym wydaniu. Ziarna równo srednio-jasno wypalone, bez wad.
Super blend!!!
Kawa wyśmienita, obsługa sklepu również
Wyszedłem z uśmiechem na twarzy po nabyciu dużej wiedzy teoretycznej super sprawdza się umiejętności praktyczne polecam każdemu amatorowi jak i tym doświadczonym
Kawa ciemno palona
-
Kawa ciemno palona służy często do przygotowania popularnego espresso. Są to bardzo charakterystyczne ziarna, które na pewno zainteresują wszystkie osoby lubiące mocną w smaku i wyrazistą kawę. W naszym sklepie przygotowaliśmy szeroką ofertę najwyższej jakości tego typu produktów pochodzących z różnych zakątków świata.
-
Kawa ciemno palona o mocnym smaku
Kawa ciemno palona to taka, której ziarno wypala się nie tylko w bardzo wysokiej temperaturze, ale i w odpowiednio długim czasie. W efekcie takie ziarna będą ciemnobrązowe. Co bardzo ważne, cała procedura wpływa wyraźnie na uzyskiwany potem smak samego naparu.
-
Aromat
Taka metoda palenia ziarna sprawia, że po zaparzeniu napój zyskuje bardziej gorzkawy, czasem nieco czekoladowy posmak. Przede wszystkim wydłużenie tego procesu przekłada się na to, że w przygotowanym potem naparze trudno wyczuć owocowo-kwiatowy posmak kawy, ponieważ ustępuje on miejsca nutom czekoladowym lub aromatowi suszonych owoców. Zależnie od konkretnego gatunku, mogą się pojawiać także nuty orzechów czy karmelu. Tak mocne wypalanie ziaren nadaje im głębię i mocny smak, stąd najczęściej wykorzystuje się je do espresso. W obrębie tego sposobu palenia ziarna wyróżnia się często dokładniejszy podział stopnia palenia, który określa się nazwami, takie jak: Italian Roast, French Roast, Spanish Roast, Continental i New Orlean.
-
Czy przekłada się to na ilość kofeiny?
Mocny, gorzkawy smak kawy przygotowanej z takich ziaren często wywołuje mylne wrażenie, iż taki napój ma na pewno dużo większe stężenie kofeiny. Tymczasem okazuje się być odwrotnie, gdyż w procesie palenia ziaren kofeina się ulatnia. Im dłużej trwa taka procedura, tym poziom kofeiny zmniejsza się. Tym samym okazuje się, że jeśli chodzi o samą zawartość tego związku, będzie go zdecydowanie więcej w kawach przygotowywanych z jasno palonych ziaren, a mniej w przypadku tych wypalanych ciemno.
-
Kawa ciemno palona dostępna w naszym sklepie
Kawa ciemno palona należy do często wybieranych, więc zadbaliśmy o dużą różnorodność takich produktów w ofercie naszego sklepu. Dzięki temu możesz próbować różnych wariantów i sprawdzić, który będzie dla Ciebie najlepszy. Dużą uwagę warto również przywiązać do tego, w jaki sposób przygotować najlepszy napar. W ofercie JAVA Coffee przygotowaliśmy kilkanaście propozycji w tej kategorii. Każdy z produktów charakteryzuje się oczywiście tym, że są to najwyższej jakości świeżo wypalane przez nas ziarna Arabiki. Znajdziesz u nas ciemne kawy m.in. z Hondurasu, Papui Nowej Gwinei, Brazylii, Kolumbii, Gwatemali czy Tanzanii. Dla miłośników smaku kawy, którzy chcą ograniczyć dzienną dawkę kofeiny, uwzględniliśmy nawet wariant decaf pod espresso, czyli ziarna poddane dekofeinizacji.
-
Jak ją parzyć?
Długi proces wypalania ziaren sprawia, że znacząco wzrasta poziom goryczy w ich smaku. W związku z tym zmielone już ziarna najlepiej jest zaparzać raczej krótko. Wersje ciemno palone są zatem zwykle przygotowywane szczególnie z myślą o ekspresach automatycznych. Oprócz tego część z nich może być dobrym wyborem do zaparzania w kawiarce.