Collection: Cascara
- delicious and unique fruit flavour;
- its unique nutritional profile;
- its upcycled nature and, by upcycling; cascara, the amount of methane entering the atmosphere from rotting coffee fruit is reduced - this chimes with JAVA's longer-term sustainability initiatives project : ReJAVA
- the potential amount available means farmers have an additional source of income and increases their value in the supply chain at origin.
-
Green apple - Dried cranberries - Raisins
Cascara Concentrate [Dried Coffee Fruit Concentrate] Panama | Natural
Regular price zł 180.00Regular priceUnit price / per -
Green apple - Dried cranberries - Raisins
Cascara Panama, Finca Hartmann Panama | Natural
Regular price zł 46.00Regular priceUnit price / per
Let customers speak for us
from 443 reviewsPolecam bardzo bardzo !
Przekazywanie wiedzy na najwyższym poziomie 👌
Miło spędzony czas , można nadebrać dużo pewności siebie oby stać się - „ŚWIETNYM BARISTĄ ! „ myślę , że każdy tutaj do tego chce dążyć :)
Czekam z niecierpliwością na kolejny etap poszerzania mojej wiedzy w świecie kawy
Do zobaczenia ☺️
Kawa jest idealna pod dripa i zapewnia ciekawy smak. Kawa jest świetnej jakości i proces parzenia przebiega idealnie. Oby więcej takich!
Najlepsza kawa do kawiarki. Zawsze świeżo wypalana - w najnowszej paczce otrzymałam kawę paloną poprzedniego dnia (i nie jest to wyjątek w JAVIE). Bardzo polecam!
Bardzo fajna kawa, smak momentami wytrawny, inny, charakterystyczny.
Nie znalazłem nut smakowych z opisu, ale i tak jest super (nie przywiązuję to tego wagi, jak mi smakuje, jest ok:)
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Pyszna
This roasted fresh in a single cup drip is awesome!
Java 1 obecnie Classic to ulubiona moja kawa. Polecam Java - kupuje tam od lat.
Najlepsza herbata.
Kawa specialty Brazylia Maracana
Kawa bardzo dobra! A po dodaniu kropli mleka staje się rewelacyjna! Godna polecenia.
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Aromat owoców piękny, smak słodki, nie kwaśna, nie gorzka, przepięknie pachnąca. Robi robotę z przelewu!
Kawa speciality bezkofeinowa Kolumbia Cauca [filtr/drip]
Chciałbym serdecznie polecić szkolenie baristyczne prowadzone przez Pana Michała.
To wyjątkowy specjalista z ogromną wiedzą, pasją i umiejętnością przekazywania informacji w przystępny sposób. Szkolenie było nie tylko merytoryczne, ale również bardzo praktyczne – każdy z uczestników miał okazję zdobyć cenne umiejętności związane z parzeniem kawy, obsługą sprzętu oraz sztuką latte art.
Pan Michał stworzył przyjazną atmosferę, sprzyjającą nauce i zadawaniu pytań, a jego profesjonalizm oraz zaangażowanie widać w każdym aspekcie szkolenia. Program został świetnie zorganizowany, uwzględniając zarówno podstawy, jak i bardziej zaawansowane techniki, co sprawia, że szkolenie jest odpowiednie zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych baristów.
Po tym szkoleniu czuję się dużo pewniej w pracy za barem i z pewnością polecam je wszystkim, którzy chcą rozwijać swoje umiejętności w tej branży.
Let customers speak for us
from 443 reviewsPolecam bardzo bardzo !
Przekazywanie wiedzy na najwyższym poziomie 👌
Miło spędzony czas , można nadebrać dużo pewności siebie oby stać się - „ŚWIETNYM BARISTĄ ! „ myślę , że każdy tutaj do tego chce dążyć :)
Czekam z niecierpliwością na kolejny etap poszerzania mojej wiedzy w świecie kawy
Do zobaczenia ☺️
Kawa jest idealna pod dripa i zapewnia ciekawy smak. Kawa jest świetnej jakości i proces parzenia przebiega idealnie. Oby więcej takich!
Najlepsza kawa do kawiarki. Zawsze świeżo wypalana - w najnowszej paczce otrzymałam kawę paloną poprzedniego dnia (i nie jest to wyjątek w JAVIE). Bardzo polecam!
Bardzo fajna kawa, smak momentami wytrawny, inny, charakterystyczny.
Nie znalazłem nut smakowych z opisu, ale i tak jest super (nie przywiązuję to tego wagi, jak mi smakuje, jest ok:)
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Pyszna
This roasted fresh in a single cup drip is awesome!
Java 1 obecnie Classic to ulubiona moja kawa. Polecam Java - kupuje tam od lat.
Najlepsza herbata.
Kawa specialty Brazylia Maracana
Kawa bardzo dobra! A po dodaniu kropli mleka staje się rewelacyjna! Godna polecenia.
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Aromat owoców piękny, smak słodki, nie kwaśna, nie gorzka, przepięknie pachnąca. Robi robotę z przelewu!
Kawa speciality bezkofeinowa Kolumbia Cauca [filtr/drip]
Chciałbym serdecznie polecić szkolenie baristyczne prowadzone przez Pana Michała.
To wyjątkowy specjalista z ogromną wiedzą, pasją i umiejętnością przekazywania informacji w przystępny sposób. Szkolenie było nie tylko merytoryczne, ale również bardzo praktyczne – każdy z uczestników miał okazję zdobyć cenne umiejętności związane z parzeniem kawy, obsługą sprzętu oraz sztuką latte art.
Pan Michał stworzył przyjazną atmosferę, sprzyjającą nauce i zadawaniu pytań, a jego profesjonalizm oraz zaangażowanie widać w każdym aspekcie szkolenia. Program został świetnie zorganizowany, uwzględniając zarówno podstawy, jak i bardziej zaawansowane techniki, co sprawia, że szkolenie jest odpowiednie zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych baristów.
Po tym szkoleniu czuję się dużo pewniej w pracy za barem i z pewnością polecam je wszystkim, którzy chcą rozwijać swoje umiejętności w tej branży.
Сascara
-
Cascara to wciąż dla wielu osób zupełnie tajemnicza nazwa. A szkoda, bo to naprawdę wspaniały produkt zasługujący na uwagę, mimo, że jeszcze nie tak dawno uznawany był jedynie za odpad produkcyjny. Skąd pochodzi ten produkt? Co ma wspólnego z kawą? Już wyjaśniamy.
-
Czym jest Cascara?
Cascara to słowo pochodzące z hiszpańskiego, oznaczające dosłownie „skórkę” lub „łupinę”. W tym przypadku odnosi się do łupin i miąższu owoców kawowca, które pozostają po oczyszczeniu ziaren kawy w procesie obróbki. W niektórych rejonach świata przyjmowało się, że jest to jedynie produkt uboczny, który może posłużyć ewentualnie jako naturalny nawóz. Okazuje się tymczasem, że na bazie cascary można uzyskać znakomity napój pełen smaku i wartości prozdrowotnych. Od wieków pije się go w Etiopii czy Jemenie, a teraz zyskuje także na popularności w innych krajach, nawet w Polsce.
-
Walory smakowe
Przygotowany napar z wysuszonej skórki kawowca jest trudny do jednoznacznego zidentyfikowania. Niektórzy zastanawiają się czy uznać go za kawę, czy może herbatę. Z uwagi na pochodzenie, zdecydowanie należy uznać, że jest kawą, ponieważ powstaje z owoców kawowca. Rozważając jednak tę kwestię pod kątem smaku i sposobu przygotowania, można dojść do wniosku, że przygotowany napar przypomina popularne w naszym kraju wywary z suszu owocowego. Z pewnością wyczujesz w nim mnóstwo nut owocowych i przyjemną, delikatną kwasowość. Najbardziej dominujące są zwykle aromaty jabłka, żurawiny czy rodzynek.
-
Jakie ma właściwości?
Skoro jest to pochodna kawowca, to słusznie można dojść do wniosku, iż napój posiada w sobie kofeinę. Warto jednak nadmienić, że będzie jej oczywiście dużo mniej niż w kawie. Jest to zatem napój delikatnie pobudzający i nie będzie tak stymulujący dla organizmu jak sama kawa. Należy również podkreślić, że spożywanie naparu z cascary niesie za sobą wiele korzyści dla organizmu. Po pierwsze jest to produkt bogaty w przeciwutleniacze, które usuwają nadmiar wolnych rodników oddziałujących negatywnie na ludzkie ciało i sprzyjających rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Do tego napar wspiera regenerację błony śluzowej żołądka i jelit oraz wspomaga proces trawienia, poprzez aktywowanie do wzmożonej pracy komórek odpowiadających za wydzielanie soków trawiennych. Ten napój jest zatem aromatyczny i smaczny, a do tego po prostu zdrowy.
-
Przygotowanie i zastosowanie Cascary
Napar z Cascary jest dość łatwy w przygotowaniu. Gdy zdecydowałeś się na zakup suszonych owoców, można to zrobić na dwa sposoby, które opisujemy poniżej. Oprócz samego suszu w naszym sklepie oferujemy także gotowy koncentrat wyprodukowany na bazie wiśni kawowca, czyli właśnie cascary. Jego używanie jest banalnie proste i wygodne - za pomocą kranika wystarczy odmierzyć odpowiednią ilość i dodać go do wody lub ulubionego napoju. Koncentrat świetnie sprawdza się jako dodatek do drinków i koktajli, a ponadto można nim słodzić herbatę lub wzbogacić jeszcze bardziej smak ulubionej kawy. Możliwości jest naprawdę wiele, a swój ulubiony napój przygotujesz w sposób łatwy i szybki.
-
Parzenie
Jeśli chcesz uzyskać rozgrzewający napar z suszonych owoców kawowca, przygotuj je i zalej gorącą wodą, po czym pozostaw na 5-8 minut. Sam proces jest bardzo zbliżony do parzenia herbaty - dokładnie w taki sam sposób wydobywa się z suszu jego walory smakowe. Do przygotowania tego napoju można też z powodzeniem wykorzystać urządzenia takie, jak Aeropress lub French press. Jedną porcję suszu można zaparzać nawet dwukrotnie, choć za drugim razem uzyskasz już oczywiście delikatniejszy i mniej słodki napar. Zależnie od preferencji można do niego dodać imbir, cynamon czy gałkę muszkatołową. Możliwe jest także "parzenie" na zimno, pozwalające uzyskać wariant orzeźwiający, doskonały na upalne dni - tak zwane cold brew. W tym przypadku susz wystarczy wrzucić do zakręcanego naczynia, zalać zimną wodą i włożyć do lodówki, najlepiej na przynajmniej 12 godzin.