Collection: Herbata czarna

  • Dobra czarna herbata jest poszukiwana przez wielu smakoszy tego naparu. Może być sposobem na rozgrzanie, ale także na orzeźwienie. Wspaniale dopełni posiłek oraz zapewni bardzo przyjemne doznania smakowe konsumowana osobno. Warto zapoznać się z charakterystyką czarnej herbaty, żeby docenić jej wszystkie walory. Dobrze jest też sprawdzić wcześniej, czym charakteryzują się liście najlepszej jakości,, by móc wybrać produkt, z którego uzyskasz pyszny i aromatyczny napar.

  • Jak wybrać dobrą czarną herbatę?

    Dobra czarna herbata jest zwykle przygotowywana z liści pochodzących z regionów, które od lat słyną z plantacji tej rośliny. Na podstawie jej pochodzenia często jesteśmy w stanie określić czy rzeczywiście można liczyć na jej wysoką jakość oraz oszacować, jakie nuty smakowe będzie zawierać. W przypadku czarnej herbaty zwykle nie ma co prawda specjalnie skomplikowanych metod parzenia, lecz warto trzymać się pewnych zasad, żeby wyciągnąć z naparu to co najlepsze. 

  • Miejsce pochodzenia

    Istnieje wiele znanych regionów, które słyną z produkcji najwyższej jakości herbat. Podobnie jak w przypadku alkoholi, których charakter i nuty sensoryczny w dużym stopniu są zdeterminowane przez miejsce, w którym dojrzewały owoce użyte do ich produkcji, tak w kontekście herbat duże znaczenie ma region, z którego pochodzą liście. Co prawda herbata jest nazywana napojem narodowym Chin, lecz należy mieć na uwadze, że świetne warunki do uprawy krzewów herbacianych znajdują się także w Indiach, szczególnie w okręgu Darjeeling. Słynne są także herbaty cejlońskie, natomiast mniej oczywiste, a naprawdę wspaniałe, okazują się być liście z Afryki Wschodniej. 

  • Jak ją pić?

    Najbardziej ceremonialne parzenie herbaty odbywa się w krajach azjatyckich. Warto zaznaczyć, że w przypadku gatunku czarnego, zwykle proces ten nie będzie specjalnie skomplikowany. Wystarczy zaopatrzyć się w jakościowe czajniczki czy filiżanki, najlepiej porcelanowe, a liście parzyć przez kilka minut, pamiętając, że wraz z długością parzenia wzrasta intensywność naparu. W przypadku najbardziej wyszukanych gatunków najważniejsze jest natomiast to, żeby pić je raczej „saute”, czyli bez dodawania cytryny czy tym bardziej cukru. Tylko wówczas możliwe jest poczucie pełni aromatu wywodzącego się z samych liści. 

  • Dlaczego warto sięgnąć po dobrą czarną herbatę?

    Czarna herbata dobrej jakości zapewnia nie tylko wspaniałe przeżycia smakowe, ale jest to także napój, który może wpływać korzystnie na zdrowie. W tym celu należy wybrać najlepszej jakości liście, oraz zaparzyć je w rekomendowany sposób. Zbyt długie parzenie herbaty wpływa negatywnie na smak oraz jej prozdrowotne właściwości. W przygotowanej przez nas ofercie odnajdziesz wiele rodzajów herbat najlepszej jakości. 

  • Cenne właściwości

    Zawarte w herbacie alkaloidy purynowe, a szczególnie kofeina, działają pobudzająco na układ nerwowy. W pewnym zakresie zmniejszają uczucie zmęczenia i senności oraz usprawniają procesy myślowe.  Napar ma także charakter antyoksydacyjny, ponieważ chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Warto także zaznaczyć, że taki napar, jeśli nie będzie się go dodatkowo słodzić, właściwie nie zawiera kalorii i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu nawodnienia. 

  • Nasza oferta

    Zwolennikom liściastej herbaty polecamy produkty Suki Tea, w tym popularne odmiany Darjeeling, Belfast Brew oraz Earl Grey z unikalnym aromatem bergamotki. Możesz wybrać również wariant z nutami owocowymi - jest to herbata z najlepszych liści, która zostaje wymieszana z kawałkami owoców i starannie dobraną kompozycją przypraw. To właśnie te naturalne składniki pozwalają wydobyć z naparu tak fantastyczne kwiatowo-owocowe nuty. Jeśli chcesz się zdecydować na herbatę w torebkach, koniecznie wybierz taką wypełnioną suszem ze starannie wyselekcjonowanych liści. Możesz na to liczyć, wybierając markę Schlürf dostępną w naszym asortymencie.