Collection: Sweetness in Coffee
The flavours you taste after brewing are not artificially added to the beans. Achieving a balanced sensory profile requires the right equipment, skill and practice on the part of the roaster, making each cup of coffee a true delight for the palate.
-
Cane sugar | Chocolate | Sweet grapes
Honduras Marcala Honduras | Washed
Regular price From zł 38.50Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 38.50 -
Peanut | Dates | Toffee
Organic Papua New Gwinea Korofeigu Coffee Papua New Guinea | Washed
Regular price From zł 43.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 43.00 -
Blackberry | Caramel | Walnut | Dark chocolate
JAVA Blend 001 Classic Espresso Coffee Brazil, Costa Rica, Guatemala, Colombia | Various Processes
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Raspberries | Strawberries | Almonds | Milk chocolate
Flower Power drip filter Coffee Africa & America | Natural | Washed
Regular price From zł 44.50Regular priceUnit price / per -
Purple plum | Walnut | Roasted almonds
JAVA Old School 007 Espresso Blend Coffee Brazil | India | Washed
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Sweet Plum | Walnut | Cocoa
Gwatemala Santa Rosa Guatemala | Washed
Regular price From zł 41.50Regular priceUnit price / per -
Forest fruits | Milk chocolate | Cocoa | Assam
Sweet Kick Espresso Blend coffee Nicaragua | Mexico | Washed
Regular price From zł 40.00Regular priceUnit price / per -
Dark chocolate | Orange | Roasted nuts
Brazil Maracana espresso blend coffee Brazil | Pulped Natural
Regular price From zł 44.50Regular priceUnit price / per -
Chocolate | Dried plum | Grapefruit
Guatemala Todosantarita coffee Guatemala | Washed
Regular price From zł 43.00Regular priceUnit price / per -
Peach | Assam | Melon
Tanzania PB Mwankumbi Tanzania | Washed
Regular price From zł 44.00Regular priceUnit price / per -
Assam | Walnut | Gooseberry | Red Grapefruit
Honduras La Feliciana Specialty Coffee Honduras | Washed
Regular price From zł 58.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 58.00 -
Assam Tea | Cherry | Honeydew Honey
Fall Espresso Rwanda | Washed
Regular price From zł 68.00Regular priceUnit price / per -
Dried Cranberries | Pomelo | Black Tea
Rwanda Nova Café specialty coffee Rwanda | Washed
Regular price From zł 55.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 55.00 -
Melon | Cocoa | Pomegranate | Pear
Panama Dynamic Chilled specialty coffee Panama | Catuai, Geisha, Pacamara
Regular price zł 99.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price zł 99.00 -
Plum | Strawberry | Orange | Cocoa
Costa Rica Cerro Los Vindas Specialty Coffee Costa Rica | Anaerobic
Regular price From zł 69.00Regular priceUnit price / per
Let customers speak for us
from 427 reviewsChciałbym serdecznie polecić szkolenie baristyczne prowadzone przez Pana Michała.
To wyjątkowy specjalista z ogromną wiedzą, pasją i umiejętnością przekazywania informacji w przystępny sposób. Szkolenie było nie tylko merytoryczne, ale również bardzo praktyczne – każdy z uczestników miał okazję zdobyć cenne umiejętności związane z parzeniem kawy, obsługą sprzętu oraz sztuką latte art.
Pan Michał stworzył przyjazną atmosferę, sprzyjającą nauce i zadawaniu pytań, a jego profesjonalizm oraz zaangażowanie widać w każdym aspekcie szkolenia. Program został świetnie zorganizowany, uwzględniając zarówno podstawy, jak i bardziej zaawansowane techniki, co sprawia, że szkolenie jest odpowiednie zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych baristów.
Po tym szkoleniu czuję się dużo pewniej w pracy za barem i z pewnością polecam je wszystkim, którzy chcą rozwijać swoje umiejętności w tej branży.
U Michała na szkoleniu zawsze super atmosfera, ciekawe podejście do kawy, a po wyjściu głowa uzupełniona w dużą ilość informacji. Naprawdę polecam!
Świetne szkolenie! Kompendium wiedzy, dużo nowych doświadczeń, otwierających nowe horyzonty smakowe i aromatyczne. Pomogło mi ono zrozumieć subtelne różnice w smakach i aromatach, co wcześniej było trudnym zadaniem. Polecam szkolenie każdemu, kto chce pogłębić swoją wiedzę o kawie i odkryć, jak wiele można z niej wydobyc!
Mega szkolenie
Kawa JAVA Classic Espresso Blend 001
Szkolenie przebieglo w milej atmosferze. Michal przekazuje swoja ogromna wiedze w przyjazny dla szkolonych sposob, cala grupa zgodnie stwierdzila ze byla to owocna nauka :))
Bardzo wartościowe szkolenie, dużo praktycznej wiedzy, jednostkowe podejscie do każdego uczestnika na ogromny plus
Bardzo polecam szkolenia z Michałem.
Bardzo aromatny, lubię te syropy.
Do espresso i latte, bardzo smaczna kawa, dokładnie taka jak w MOKO :)
Polecam!
Doskonała w przelewie, polecam
Kawa o aromacie suszonej słodkiej żurawiny oraz czarnej herbaty co zgadza się z opisem sensorycznym. Smakowo spójna z aromatem, kwasowość i słodycz jak w suszonej żurawinie + doza herbaciano-cytrusowej goryczki pojawiającej się w bardzo długim aftertaste. Okrągły i cielisty, bardzo przyjemny napar, Rwanda w najlepszym wydaniu. Ziarna równo srednio-jasno wypalone, bez wad.
Super blend!!!
Kawa wyśmienita, obsługa sklepu również
Wyszedłem z uśmiechem na twarzy po nabyciu dużej wiedzy teoretycznej super sprawdza się umiejętności praktyczne polecam każdemu amatorowi jak i tym doświadczonym
Kawa o słodkiej nucie
-
Kawa o słodkiej nucie to wariant dla osób, które lubią bogate, ale jednocześnie nieco delikatniejsze aromaty. To świetna alternatywa również dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za naparami z ziaren wypalonych ciemno, które są mocne w smaku, a często wręcz smoliste i goryczkowe. Taka wersja napoju będzie nieco bardziej subtelna, jeśli chodzi o doznania.
-
Bogactwo aromatów kawy o słodkiej nucie
Kawa o słodkiej nucie może mieć bardzo różne oblicza. Profil sensoryczny tego napoju jest całkowicie naturalny i zostaje wydobyty na etapie wypalania ziaren. Warto podkreślić, że nie jest to zasługą dodawania sztucznych aromatów. Czego można się spodziewać w poszukiwaniu takich gatunków? Miłośników naturalnej słodyczy ucieszy kawa, w której przebijają się nuty owocowe. Poza odczuwalną, delikatną słodkością, zwykle można liczyć także na odrobinę kwasowości, przez co cały napój okazuje się przy tym bardzo orzeźwiający. Zależnie od odmiany ziarna, w wybranych kawach z tej kategorii można wyczuć choćby cytrusy, winogrona, wiśnie, czereśnie, porzeczkę czy jabłka. Szczególnie wyraziste aromaty owocowe są domeną kaw z ziaren palonych jasno, które najlepiej jest potem parzyć metodami alternatywnymi. Ewentualnie mogą się one przebijać w kawach średnio palonych, gdzie czasem można również liczyć, że na samym końcu pojawi się subtelna nutka kwiatowa. Im bardziej wypalane jest ziarno, tym zwykle aromaty owocowe schodzą na dalszy plan, a pojawia się więcej goryczki.
-
Kawa o słodkiej nucie w naszej ofercie
Kawa o słodkiej nucie w naszej ofercie to ziarna speciality najwyższej jakości, pochodzące z najlepszych upraw. Ziarna przechodzą zwykle długą drogę od odległego skrawka ziemi w dalekich krajach, po kubek aromatycznego naparu, który trzymasz potem w ręku. Ważny jest region pochodzenia kawy i to, jak na danej uprawie podchodzi się do samego pozyskiwania ziaren z owoców kawowca. W JAVA Coffee dbamy o wybór ziaren najwyższej jakości, które następnie starannie wypalamy, żeby dostarczyć klientom idealną i aromatyczną kawę.
-
Co mamy do zaproponowania?
W naszym sklepie proponujemy duży przegląd kaw o słodkim profilu sensorycznym. Entuzjaści owocowych aromatów wydobywanych z ziaren jasnego palenia, mają do dyspozycji kawy z Burundi, Salwadoru czy Kenii. Jeśli szukasz słodkich nut, ale w esencjonalnym espresso, spróbuj doskonałych kaw z Brazylii, Tanzanii czy Hondurasu. Polecamy ponadto nasz Kawowy oBLEND, czyli kawę z cytrusowym posmakiem na pierwszym planie i kwiatowym wykończeniem, które sprawi, że nigdy nie będziesz miał jej dość. Ten gatunek może być wykorzystany przy różnych rodzajach parzenia, oczywiście z uwzględnieniem odpowiedniego poziomu przemielenia ziarna. Jest jednak wyborem uniwersalnym, który poza parzeniem alternatywnym, doskonale nadaje się dla miłośników kaw przelewowych, którzy chcą poczuć pełnię smaku i aromatu wydobytego z tych starannie wyselekcjonowanych ziaren.