Collection: Coffee with fruit tasting notes
-
Cherry | Red grapefruit | Dark chocolate
Brazil Cerrado 003 Brazil | Natural
Regular price From zł 35.50Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 35.50 -
Raspberries | Strawberries | Almonds | Milk chocolate
Flower Power drip filter Coffee Africa & America | Natural | Washed
Regular price From zł 44.50Regular priceUnit price / per -
Cherry | Assam tea | Milk chocolate
Congo Umoja Wetu (batch brew) Democratic Republic of Congo | Washed
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Grapefruit | Dark chocolate | Cranberries
Mexico Nahua omniroast coffee Mexico | Honey Process
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Jasmine | Pomegranate | Strawberry
Decaf Colombia Cauca Espresso Columbia | Sugarcane E.A. Decaf
Regular price From zł 47.50Regular priceUnit price / per -
Forest fruits | Milk chocolate | Cocoa | Assam
Sweet Kick Espresso Blend coffee Nicaragua | Mexico | Washed
Regular price From zł 40.00Regular priceUnit price / per -
Rhubarb | Dried cranberries | Red grapefruit
JAVA Espresso Blend 002 Coffee Brazil, Costa Rica, Guatemala, Colombia | Various Producers
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Jasmine | Pomegranate | Strawberry
Decaf Colombia Cauca Drip Columbia | Sugarcane E.A. Decaf
Regular price From zł 47.50Regular priceUnit price / per -
Peach | Assam | Melon
Tanzania PB Mwankumbi Tanzania | Washed
Regular price From zł 44.00Regular priceUnit price / per -
Red grapes | Apple | Darjeeling
Brazil Naimeg Pantano specialty coffee Brazil | Natural
Regular price From zł 57.50Regular priceUnit price / per -
Assam | Walnut | Gooseberry | Red Grapefruit
Honduras La Feliciana Specialty Coffee Honduras | Washed
Regular price From zł 58.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 58.00 -
Assam Tea | Cherry | Honeydew Honey
Fall Espresso Rwanda | Washed
Regular price From zł 68.00Regular priceUnit price / per -
Dried Cranberries | Pomelo | Black Tea
Rwanda Nova Café specialty coffee Rwanda | Washed
Regular price From zł 55.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 55.00 -
Melon | Cocoa | Pomegranate | Pear
Panama Dynamic Chilled specialty coffee Panama | Catuai, Geisha, Pacamara
Regular price zł 99.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price zł 99.00 -
Plum | Strawberry | Orange | Cocoa
Costa Rica Cerro Los Vindas Specialty Coffee Costa Rica | Anaerobic
Regular price From zł 69.00Regular priceUnit price / per
Let customers speak for us
from 427 reviewsChciałbym serdecznie polecić szkolenie baristyczne prowadzone przez Pana Michała.
To wyjątkowy specjalista z ogromną wiedzą, pasją i umiejętnością przekazywania informacji w przystępny sposób. Szkolenie było nie tylko merytoryczne, ale również bardzo praktyczne – każdy z uczestników miał okazję zdobyć cenne umiejętności związane z parzeniem kawy, obsługą sprzętu oraz sztuką latte art.
Pan Michał stworzył przyjazną atmosferę, sprzyjającą nauce i zadawaniu pytań, a jego profesjonalizm oraz zaangażowanie widać w każdym aspekcie szkolenia. Program został świetnie zorganizowany, uwzględniając zarówno podstawy, jak i bardziej zaawansowane techniki, co sprawia, że szkolenie jest odpowiednie zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych baristów.
Po tym szkoleniu czuję się dużo pewniej w pracy za barem i z pewnością polecam je wszystkim, którzy chcą rozwijać swoje umiejętności w tej branży.
U Michała na szkoleniu zawsze super atmosfera, ciekawe podejście do kawy, a po wyjściu głowa uzupełniona w dużą ilość informacji. Naprawdę polecam!
Świetne szkolenie! Kompendium wiedzy, dużo nowych doświadczeń, otwierających nowe horyzonty smakowe i aromatyczne. Pomogło mi ono zrozumieć subtelne różnice w smakach i aromatach, co wcześniej było trudnym zadaniem. Polecam szkolenie każdemu, kto chce pogłębić swoją wiedzę o kawie i odkryć, jak wiele można z niej wydobyc!
Mega szkolenie
Kawa JAVA Classic Espresso Blend 001
Szkolenie przebieglo w milej atmosferze. Michal przekazuje swoja ogromna wiedze w przyjazny dla szkolonych sposob, cala grupa zgodnie stwierdzila ze byla to owocna nauka :))
Bardzo wartościowe szkolenie, dużo praktycznej wiedzy, jednostkowe podejscie do każdego uczestnika na ogromny plus
Bardzo polecam szkolenia z Michałem.
Bardzo aromatny, lubię te syropy.
Do espresso i latte, bardzo smaczna kawa, dokładnie taka jak w MOKO :)
Polecam!
Doskonała w przelewie, polecam
Kawa o aromacie suszonej słodkiej żurawiny oraz czarnej herbaty co zgadza się z opisem sensorycznym. Smakowo spójna z aromatem, kwasowość i słodycz jak w suszonej żurawinie + doza herbaciano-cytrusowej goryczki pojawiającej się w bardzo długim aftertaste. Okrągły i cielisty, bardzo przyjemny napar, Rwanda w najlepszym wydaniu. Ziarna równo srednio-jasno wypalone, bez wad.
Super blend!!!
Kawa wyśmienita, obsługa sklepu również
Wyszedłem z uśmiechem na twarzy po nabyciu dużej wiedzy teoretycznej super sprawdza się umiejętności praktyczne polecam każdemu amatorowi jak i tym doświadczonym
Kawa o nucie owocowej
-
Kawa o nucie owocowej należy do tych o określonym profilu sensorycznym, w tym przypadku ukierunkowanym właśnie na aromaty słodkie i często delikatnie kwaskowe. Pozwala to na uzyskanie niebanalnego naparu, którego aromat jest pewnym urozmaiceniem i sprawia, że za każdym razem będziesz odkrywał jego głębię i charakter. Dla zwolenników takiej kawy przygotowaliśmy w JAVA Coffee bogatą ofertę produktów z tej kategorii.
-
Co wpływa na smak kawy o nucie owocowej?
Kawa o nucie owocowej jest ciekawą alternatywą dla wersji bardzo mocnych w smaku, w których dominować będą czekolada i orzechy, zakończonych wyczuwalną goryczką. Takie warianty też cieszą się oczywiście zasłużonym uznaniem, lecz pojawienie się w napoju słodkości i owocowego orzeźwienia jest często świetnym pomysłem na odejście od rutyny i wprowadzenie większej różnorodności do swojego świata kawy. By ziarna miały owocowy posmak ważna jest przede wszystkim ich wysoka jakość, to, skąd pochodzą oraz to, jak były uprawiane. Na smak kawy wpływają szczególnie odmiana botaniczna kawowca, miejsce jego uprawy i sposób obróbki. Następnie bardzo ważne jest właściwe wypalanie ziaren, bo to właśnie na tym etapie z surowego produktu uwalniane są drzemiące w nim aromaty. Należy podkreślić, że w przypadku dobrych gatunkowo kaw, jakie znajdziesz w naszej ofercie, posmak owocowy jest uzyskiwany całkowicie naturalnie i wynika ze specyfiki wybranego ziarna. Taki smak absolutnie nie jest zasługą dodania sztucznych substancji aromatyzujących.
-
Ciekawe urozmaicenie
Dużym plusem takich wariantów smakowych jest to, że po prawidłowym zaparzeniu, napój w zasadzie nigdy nie jest jednostajny i monotonny. Wynika to z tego, że z takich ziaren uwalnia się wiele aromatów, więc w przygotowanej kawie pojawią się nuty różnych owoców, a do tego czasem inne smaki - delikatnie czekoladowe czy kwiatowe. Jednocześnie możesz mieć pewność, że z każdym łykiem takiego naparu, będziesz odkrywać nowe smaki, przez co jego picie stanie się ciekawym doznaniem. W naszej ofercie dostępnych jest wiele gatunków kaw, w których wyczuwalne są różne owoce, więc eksplorowanie tej kategorii może być bardzo interesującym doświadczeniem dla każdego kawosza.
-
Jak parzyć kawę o nucie owocowej?
Kawa o nucie owocowej to zwykle ziarna palone jasno, w związku z czym do ich parzenia najlepiej sprawdzą się alternatywne metody. To właśnie drip, French press czy Aeropress pozwalają zwykle wydobyć pożądane aromaty, które niekoniecznie zdążą się uwolnić choćby przy zastosowaniu kawiarki czy automatycznych ekspresów. Część takich gatunków może być wypalana średnio - w takiej sytuacji optymalne są także metody przelewowe. Czego można się natomiast spodziewać po tak uzyskanym napoju?
-
Wyczuwalne nuty
W takich naparach dominuje kwasowość i słodycz. Z uwagi na mniejszy stopień palenia ziaren, goryczka powinna być raczej słabo wyczuwalna. Zależnie od wybranego rodzaju kawy, po zaparzonym napoju można się spodziewać nut różnych owoców - bardzo często są to cytrusy, choćby pomarańcza czy limonka. Przy wielu odmianach można liczyć na doskonale znane nam aromaty wiśni, czereśni, jabłek czy winogron. Często zdarza się, że uzupełniają je nuty mlecznej czekolady czy migdałów. W naszej ofercie mamy do zaproponowania szeroki przegląd takich produktów. Znajdują się wśród nich kawy z Konga, Meksyku, Kolumbii, Salwadoru, Kenii czy Burundi. W tej kategorii coś dla siebie znajdą również zwolennicy kawy bezkofeinowej.