Collection: Coffee with a chocolate note
Discover the Rich Flavors of Chocolate Coffees
Our chocolate coffees combine rich chocolate notes with the deep flavor of carefully selected coffee beans. Each blend comes from the best coffee-growing regions in the world, ensuring a smooth and aromatic brew. The natural chocolate notes result from masterful roasting techniques that bring out these flavors directly from the beans.
Our chocolate coffees are the perfect choice for both starting your day and evening relaxation. Explore the variety of flavors and find your favorite blend.
-
Cane sugar | Chocolate | Sweet grapes
Honduras Marcala Honduras | Washed
Regular price From zł 38.50Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 38.50 -
Cherry | Red grapefruit | Dark chocolate
Brazil Cerrado 003 Brazil | Natural
Regular price From zł 35.50Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 35.50 -
Blackberry | Caramel | Walnut | Dark chocolate
JAVA Blend 001 Classic Espresso Coffee Brazil, Costa Rica, Guatemala, Colombia | Various Processes
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Raspberries | Strawberries | Almonds | Milk chocolate
Flower Power drip filter Coffee Africa & America | Natural | Washed
Regular price From zł 44.50Regular priceUnit price / per -
Cherry | Assam tea | Milk chocolate
Congo Umoja Wetu (batch brew) Democratic Republic of Congo | Washed
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Grapefruit | Dark chocolate | Cranberries
Mexico Nahua omniroast coffee Mexico | Honey Process
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Forest fruits | Milk chocolate | Cocoa | Assam
Sweet Kick Espresso Blend coffee Nicaragua | Mexico | Washed
Regular price From zł 40.00Regular priceUnit price / per -
Chocolate | Dried plum | Grapefruit
Guatemala Todosantarita coffee Guatemala | Washed
Regular price From zł 43.00Regular priceUnit price / per
Kawa o nucie czekoladowej
-
Kawa o nucie czekoladowej jest świetnym wyborem dla osób, które lubią taki napój o głębokim i mocnym smaku. Uzyskanie takiego profilu sensorycznego wymaga odpowiedniego sprzętu oraz umiejętności osoby, która zajmuje się wypalaniem samych ziaren. Istotne jest również późniejsze właściwe podejście do samego procesu zaparzania. Po spełnieniu tych warunków można uzyskać napar, który z pewnością przypadnie do gustu wielu entuzjastom kawy.
-
Jak powstaje kawa o nucie czekoladowej?
Kawa o nucie czekoladowej jest uzyskiwana całkowicie naturalnie. Oznacza to, że wcale nie musi być ona wzbogacana sztucznymi dodatkami. Nie powinno się jej także mylić z kawami typowo smakowymi, ponieważ w tym przypadku czekoladowa nuta jest zasługą samych ziaren, choć w tym celu muszą być one poddane odpowiedniej obróbce.
-
Kluczowy proces palenia
Do wydobycia pożądanych cech z naturalnego ziarna koniecznie jest ich właściwe wypalanie. W naszej palarni wykorzystujemy do tego specjalistyczne piece. Ziarna poszczególnych gatunków wypala się w różnych temperaturach i z dobraniem optymalnego czasu, dlatego tak ważna jest wiedza i dobre podejście roasterów. Wyróżniamy różne stopnie palenia, natomiast w przypadku gatunków, które mogą oddać aromat czekolady, zwykle stosuje się tzw. wariant ciemny, czyli mocne palenie, które pozwala wydobyć z takich ziaren drzemiący w nich charakter.
-
Jakich aromatów można oczekiwać?
Warto podkreślić, że w związku z intensywnym stopniem palenia, kawa z takich ziaren będzie na pewno mocna i nieco ciężka w smaku. Powinna być w niej wyczuwalna delikatna i przyjemna goryczka, natomiast raczej niewielki będzie sam pułap kwasowości. Efekt "mocy" tej kawy nie powinien być przy tym mylony z poziomem kofeiny, ponieważ paradoksalnie tego związku jest więcej w przypadku gatunków palonych jasno. W kontekście aromatu wyczuwalny będzie właśnie posmak czekoladowy, w niektórych przypadkach z akcentami karmelu. Należy wspomnieć, że wciąż mogą występować aromaty owocowe, choć z pewnością nie będą już one tak intensywne. Zależnie od określonego gatunku odczuwalny może być natomiast delikatny posmak wiśni, grejpfruta czy winogron. W niektórych odmianach występują także nuty orzechowe. Co bardzo ważne, wszystkie te aromaty są wydobywane z naturalnych ziaren bez wzmacniania ich smaku. Takie bogactwo przygotowanego napoju jest zasługą palenia ziaren i ich odpowiedniego zaparzenia.
-
Kawa o nucie czekoladowej w naszym sklepie
Kawa o nucie czekoladowej jest możliwa do uzyskania tylko z ziaren z odpowiednich gatunków. Bardzo ważne jest to, żeby były one najwyższej jakości i świeżo wypalane. Właśnie na takie produkty możesz liczyć w przygotowanej przez nas ofercie. Proponujemy szeroki wybór ziaren 100% Arabiki najwyższej jakości. W asortymencie naszej palarni JAVA Coffee posiadamy przede wszystkim kawy z Hondurasu, Brazylii, Konga czy Meksyku. W tej kategorii świetnym wyborem będą również odmiany z Gwatemali.
-
Jak ją zaparzyć?
Większość tych ziaren jest palonych ciemno, w związku z czym są one dedykowane przede wszystkim do przygotowania aromatycznego espresso. W kontekście parzenia nadają się one zwykle najlepiej do automatycznych ekspresów czy kawiarek. Takie nuty smakowe można też uzyskać z niektórych odmian kawy wypalanej w stopniu średnim. Poza wspomnianymi przyrządami, do przygotowania napoju z takich ziaren można skorzystać z metod alternatywnych, takich jak choćby French press.
Let customers speak for us
from 406 reviewsRobi różnicę
The coffee is great. It is very important to me that the cofffe has been freshly roasted. Other shops sell coffee that was roasted nearly 3 months ago and still ask top money. The coffee is nicely balanced and very much too my liking. I use a compaq grinder with la pavoni pro espresso machine.
I had some trouble with the courier service, after contact with the support guys from Java coffee we quickly resolved it, they sent another package via a different courier.
Fresh coffee and customer support are the two things that pull me confidentially over the line to order coffee here next time.
2L MINOR FIGURES Koncentrat Chai [ORGANIC]
Kawa Papua Nowa Gwinea Korofeigu [ORGANIC]
Pojemnik na kawę JAVA Coffee Vac 0,8 L
Jestem bardzo zadowolona z odbytego szkolenia. Niezwykle przyjemny i wartościowy czas. Michał prowadzący szkolenie, przekazywał wiedzę w teorii i w praktyce w sposób dostosowany do moich potrzeb. Edukował, słuchał, gdy w międzyczasie przelewały się litry pysznej kawy
Znakomita kawa, parzona przeze mnie w ekspresie przelewowym spełniła wszelkie oczekiwania. Warta swojej ceny
Kawa speciality Brazylia Cerrado 003
Fantastyczne doznania smakowe i zapachowe. Nie ma konieczności "podkręcania" smaku innymi dodatkami, aczkolwiek plasterek pomarańczy tu świetnie będzie pasował. Lekko pikantna, odrobinę gorzkawa ale bardzo zrównoważona smakowo. Idealna od pierwszych dni jesieni. Bardzo trwały aromat, zaparzałam po kilku miesiącach trzymania w szafce, smak nadal wyśmienity, nie zwietrzała. Mój absolutny Nr1, faworyt, pośród przeróżnych herbat jesienno - zimowych, które piłam. Zamawiać będę po raz kolejny.
Kawa Papua Nowa Gwinea Korofeigu [ORGANIC]
Pięknie zapakowane świeżo palone ziarna kawy. Otwieranie kolejnej kawy z zestawu testowego to przygoda owiana tajemnicą, której rozwiązaniem zawsze jest przyjemność…
Trudno poprzestać na jednej filiżance :-)
Dobra, wyraźnie owocowa kawa
Kawa speciality JAVA Old School Blend 007
Umila nam letnie poranki