Collection: Coffee with a chocolate note
Discover the Rich Flavors of Chocolate Coffees
Our chocolate coffees combine rich chocolate notes with the deep flavor of carefully selected coffee beans. Each blend comes from the best coffee-growing regions in the world, ensuring a smooth and aromatic brew. The natural chocolate notes result from masterful roasting techniques that bring out these flavors directly from the beans.
Our chocolate coffees are the perfect choice for both starting your day and evening relaxation. Explore the variety of flavors and find your favorite blend.
-
Cane sugar | Chocolate | Sweet grapes
Honduras Marcala Honduras | Washed
Regular price From zł 38.50Regular priceUnit price / per -
Cherry | Red grapefruit | Dark chocolate
Brazil Cerrado 003 Brazil | Natural
Regular price From zł 35.50Regular priceUnit price / per -
Blackberry | Caramel | Walnut | Dark chocolate
JAVA Blend 001 Classic Espresso Coffee Brazil, Costa Rica, Guatemala, Colombia | Various Processes
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Raspberries | Strawberries | Almonds | Milk chocolate
Flower Power drip filter Coffee Africa & America | Natural | Washed
Regular price From zł 44.50Regular priceUnit price / per -
Cherry | Assam tea | Milk chocolate
Congo Umoja Wetu (batch brew) Democratic Republic of Congo | Washed
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Grapefruit | Dark chocolate | Cranberries
Mexico Nahua omniroast coffee Mexico | Honey Process
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Forest fruits | Milk chocolate | Cocoa | Assam
Sweet Kick Espresso Blend coffee Nicaragua | Mexico | Washed
Regular price From zł 40.00Regular priceUnit price / perzł 40.00Sale price From zł 40.00 -
Chocolate | Dried plum | Grapefruit
Guatemala Todosantarita coffee Guatemala | Washed
Regular price From zł 43.00Regular priceUnit price / per -
Plum | Strawberry | Orange | Cocoa
Costa Rica Cerro Los Vindas Specialty Coffee Costa Rica | Anaerobic
Regular price zł 69.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price zł 69.00
Kawa o nucie czekoladowej
-
Kawa o nucie czekoladowej jest świetnym wyborem dla osób, które lubią taki napój o głębokim i mocnym smaku. Uzyskanie takiego profilu sensorycznego wymaga odpowiedniego sprzętu oraz umiejętności osoby, która zajmuje się wypalaniem samych ziaren. Istotne jest również późniejsze właściwe podejście do samego procesu zaparzania. Po spełnieniu tych warunków można uzyskać napar, który z pewnością przypadnie do gustu wielu entuzjastom kawy.
-
Jak powstaje kawa o nucie czekoladowej?
Kawa o nucie czekoladowej jest uzyskiwana całkowicie naturalnie. Oznacza to, że wcale nie musi być ona wzbogacana sztucznymi dodatkami. Nie powinno się jej także mylić z kawami typowo smakowymi, ponieważ w tym przypadku czekoladowa nuta jest zasługą samych ziaren, choć w tym celu muszą być one poddane odpowiedniej obróbce.
-
Kluczowy proces palenia
Do wydobycia pożądanych cech z naturalnego ziarna koniecznie jest ich właściwe wypalanie. W naszej palarni wykorzystujemy do tego specjalistyczne piece. Ziarna poszczególnych gatunków wypala się w różnych temperaturach i z dobraniem optymalnego czasu, dlatego tak ważna jest wiedza i dobre podejście roasterów. Wyróżniamy różne stopnie palenia, natomiast w przypadku gatunków, które mogą oddać aromat czekolady, zwykle stosuje się tzw. wariant ciemny, czyli mocne palenie, które pozwala wydobyć z takich ziaren drzemiący w nich charakter.
-
Jakich aromatów można oczekiwać?
Warto podkreślić, że w związku z intensywnym stopniem palenia, kawa z takich ziaren będzie na pewno mocna i nieco ciężka w smaku. Powinna być w niej wyczuwalna delikatna i przyjemna goryczka, natomiast raczej niewielki będzie sam pułap kwasowości. Efekt "mocy" tej kawy nie powinien być przy tym mylony z poziomem kofeiny, ponieważ paradoksalnie tego związku jest więcej w przypadku gatunków palonych jasno. W kontekście aromatu wyczuwalny będzie właśnie posmak czekoladowy, w niektórych przypadkach z akcentami karmelu. Należy wspomnieć, że wciąż mogą występować aromaty owocowe, choć z pewnością nie będą już one tak intensywne. Zależnie od określonego gatunku odczuwalny może być natomiast delikatny posmak wiśni, grejpfruta czy winogron. W niektórych odmianach występują także nuty orzechowe. Co bardzo ważne, wszystkie te aromaty są wydobywane z naturalnych ziaren bez wzmacniania ich smaku. Takie bogactwo przygotowanego napoju jest zasługą palenia ziaren i ich odpowiedniego zaparzenia.
-
Kawa o nucie czekoladowej w naszym sklepie
Kawa o nucie czekoladowej jest możliwa do uzyskania tylko z ziaren z odpowiednich gatunków. Bardzo ważne jest to, żeby były one najwyższej jakości i świeżo wypalane. Właśnie na takie produkty możesz liczyć w przygotowanej przez nas ofercie. Proponujemy szeroki wybór ziaren 100% Arabiki najwyższej jakości. W asortymencie naszej palarni JAVA Coffee posiadamy przede wszystkim kawy z Hondurasu, Brazylii, Konga czy Meksyku. W tej kategorii świetnym wyborem będą również odmiany z Gwatemali.
-
Jak ją zaparzyć?
Większość tych ziaren jest palonych ciemno, w związku z czym są one dedykowane przede wszystkim do przygotowania aromatycznego espresso. W kontekście parzenia nadają się one zwykle najlepiej do automatycznych ekspresów czy kawiarek. Takie nuty smakowe można też uzyskać z niektórych odmian kawy wypalanej w stopniu średnim. Poza wspomnianymi przyrządami, do przygotowania napoju z takich ziaren można skorzystać z metod alternatywnych, takich jak choćby French press.
Let customers speak for us
from 443 reviewsPolecam bardzo bardzo !
Przekazywanie wiedzy na najwyższym poziomie 👌
Miło spędzony czas , można nadebrać dużo pewności siebie oby stać się - „ŚWIETNYM BARISTĄ ! „ myślę , że każdy tutaj do tego chce dążyć :)
Czekam z niecierpliwością na kolejny etap poszerzania mojej wiedzy w świecie kawy
Do zobaczenia ☺️
Kawa jest idealna pod dripa i zapewnia ciekawy smak. Kawa jest świetnej jakości i proces parzenia przebiega idealnie. Oby więcej takich!
Najlepsza kawa do kawiarki. Zawsze świeżo wypalana - w najnowszej paczce otrzymałam kawę paloną poprzedniego dnia (i nie jest to wyjątek w JAVIE). Bardzo polecam!
Bardzo fajna kawa, smak momentami wytrawny, inny, charakterystyczny.
Nie znalazłem nut smakowych z opisu, ale i tak jest super (nie przywiązuję to tego wagi, jak mi smakuje, jest ok:)
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Pyszna
This roasted fresh in a single cup drip is awesome!
Java 1 obecnie Classic to ulubiona moja kawa. Polecam Java - kupuje tam od lat.
Najlepsza herbata.
Kawa specialty Brazylia Maracana
Kawa bardzo dobra! A po dodaniu kropli mleka staje się rewelacyjna! Godna polecenia.
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Aromat owoców piękny, smak słodki, nie kwaśna, nie gorzka, przepięknie pachnąca. Robi robotę z przelewu!
Kawa speciality bezkofeinowa Kolumbia Cauca [filtr/drip]
Chciałbym serdecznie polecić szkolenie baristyczne prowadzone przez Pana Michała.
To wyjątkowy specjalista z ogromną wiedzą, pasją i umiejętnością przekazywania informacji w przystępny sposób. Szkolenie było nie tylko merytoryczne, ale również bardzo praktyczne – każdy z uczestników miał okazję zdobyć cenne umiejętności związane z parzeniem kawy, obsługą sprzętu oraz sztuką latte art.
Pan Michał stworzył przyjazną atmosferę, sprzyjającą nauce i zadawaniu pytań, a jego profesjonalizm oraz zaangażowanie widać w każdym aspekcie szkolenia. Program został świetnie zorganizowany, uwzględniając zarówno podstawy, jak i bardziej zaawansowane techniki, co sprawia, że szkolenie jest odpowiednie zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych baristów.
Po tym szkoleniu czuję się dużo pewniej w pracy za barem i z pewnością polecam je wszystkim, którzy chcą rozwijać swoje umiejętności w tej branży.