Collection: Competition Coffee

Discover and enjoy the enthralling world of  Competition Coffee! These are the very best coffees, carefully selected, roasted and brewed to meet the standards set by various global coffee competitions.

With added complexity and uniqueness, these coffees offer the full range of flavours and depth of speciality coffees.

  • W zależności od tego, w jaki sposób przebiega parzenie kawy, konieczne jest wybranie innego jej rodzaju. Jeśli wykorzystywane są alternatywne metody parzenia, zalecane jest stosowanie jasno palonych ziaren kawy. Sprawdzą się m.in. w przypadku:
    • V60;
    • Drippera;
    • Chemexu;
    • Areopressu;
    • French Pressu.

  • Kawa drip — poznaj naszą ofertę 

    Zagadkowy drip to nic innego jak metoda przelewowa parzenia kawy. W ten sposób uzyskać można aromatyczny, lekki i klarowny napar z wyczuwalnymi naturalnymi oraz delikatnymi nutami smakowymi . Konieczny jest jednak wybór odpowiednio wypalonej i właściwie zmielonej kawy. 

    Nasze kawy do przelewowych metod parzenia składają się z najdokładniej selekcjonowanych ziaren pochodzących między innymi z Kenii, Etiopii, Tanzanii, Kolumbii, Salwadoru, Meksyku, Konga i Panamy. Zbierane są z upraw na wysokościach wahających się od 1000 do 2000 m n.p.m., które należą do małych, lokalnych producentów. Każda kawa to niepowtarzalna kompozycja smaków o wyszukanym profilu sensorycznym – od nut owocowych, przez orzechowe, cytrusowe, czekoladowe i kwiatowe. Do alternatywnych metod parzenia stosowane są jasno palone ziarna. Ważne jest, aby wybrać odpowiednią grubość mielenia, która dedykowana jest do parzenia daną metodą. Dobrym rozwiązaniem jest również zakup kawy ziarnistej i przygotowanie jej bezpośrednio przed parzeniem.

  • Kawa drip — odpowiednia grubość i mielenie ziarna

    Najlepszą kawę przelewową przyrządza się ze świeżo palonych ziaren. Bardzo ważnym aspektem jest grubość mielenia ziaren – źle zmielone prowadzą do niewłaściwego parzenia. Zbyt drobne mielenie powoduje, że woda spływa wolniej,  a to wydłuża czas zaparzania i powoduje pojawienie się nieprzyjemnej goryczy w gotowym naparze. Zbyt grube ziarna przepuszczają wodę za szybko, przez co kawa jest słaba, pozbawiona aromatów i ma mniejszą zawartość kofeiny. Za optimum uznawane jest takie mielenie, by przelewana woda nie kapała, a spływała cienkim i równomiernym strumieniem. Ziarna powinny być mielone  w młynku żarnowym, bezpośrednio przed parzeniem kawy.

  • Kawa drip — jak ją parzyć?

    W zależności od preferowanej intensywności kawy, z procesem parzenia można eksperymentować. Jednak przy jej przygotowaniu istnieją pewne zasady, których warto się trzymać, aby uzyskać najlepszą filiżankę. Pierwszą z nich jest zachowanie proporcji i odmierzenie ok. 5,5 g kawy na każde 100 ml wody. Ziarno powinno być zalane wodą o temperaturze około 93-95 stopni. Do parzenia kawy niezbędny jest filtr, a odpowiednio przebiegający proces zajmować powinien ok. 2-4 minut. (oczywiście wszystko jest zależne od Waszego przepisu:) )