Collection: Kawa o nucie owocowej
-
Cherry | Red grapefruit | Dark chocolate
Brazil Cerrado 003 Brazil | Natural
Regular price From zł 35.50Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 35.50 -
Raspberries | Strawberries | Almonds | Milk chocolate
Flower Power drip filter Coffee Africa & America | Natural | Washed
Regular price From zł 44.50Regular priceUnit price / per -
Cherry | Assam tea | Milk chocolate
Congo Umoja Wetu (batch brew) Democratic Republic of Congo | Washed
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Grapefruit | Dark chocolate | Cranberries
Mexico Nahua omniroast coffee Mexico | Honey Process
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Jasmine | Pomegranate | Strawberry
Decaf Colombia Cauca Espresso Columbia | Sugarcane E.A. Decaf
Regular price From zł 47.50Regular priceUnit price / per -
Rhubarb | Dried cranberries | Red grapefruit
JAVA Espresso Blend 002 Coffee Brazil, Costa Rica, Guatemala, Colombia | Various Producers
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Forest fruits | Milk chocolate | Cocoa | Assam
Sweet Kick Espresso Blend coffee Nicaragua | Mexico | Washed
Regular price From zł 40.00Regular priceUnit price / per -
Jasmine | Pomegranate | Strawberry
Decaf Colombia Cauca Drip Columbia | Sugarcane E.A. Decaf
Regular price From zł 47.50Regular priceUnit price / per -
Peach | Assam | Melon
Tanzania PB Mwankumbi Tanzania | Washed
Regular price From zł 44.00Regular priceUnit price / per -
Dark chocolate | Grapefruit | Apple | Grape
Honduras Capucas specialty coffee Honduras | Washed
Regular price From zł 57.50Regular priceUnit price / per -
Blueberry | Date | Papaya | Orange
Specialty coffee Colombia Eduardo Rojas | COMPETITION COFFEE Eduardo Rojas | Natural
Regular price zł 99.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price zł 99.00 -
Tamarind | Honey | Orange zest | Mirabelle
Speciality coffee Costa Rica Red Honey Drip Filter Costa Rica | Red Honey
Regular price From zł 87.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 87.00 -
Lemon | Dark chocolate | Cherry | Assam
Ethiopia Nensebo coffee Ethiopia | Washed
Regular price From zł 65.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 65.00 -
Cherry | Red apple | Cane sugar | Walnut
Spring Espresso Coffee [RWANDA Gicumbi] Costa Rica | Washed
Regular price From zł 60.00Regular priceUnit price / per -
Pineapple | Hazelnut | Pear | Tamarind
El Salvador España specialty coffee drip Salvador | Natural Anaerobic
Regular price From zł 75.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 75.00 -
Blackcurrant | Mandarin | Pear | Jasmine
Speciality coffee Kenya Zawadi Kenya | Washed
Regular price From zł 57.50Regular priceUnit price / per
Let customers speak for us
from 384 reviewsPróbowałem różnych smaków Bacanha, a ten jest jednym z moich ulubionych – świeży tropikalny, ale niezbyt słodki. Została mi jeszcze brzoskwinia do spróbowania. Butelka wygląda bardzo estetycznie – aż szkoda ją wyrzucić))
Pyszna!!!
6L Napój Roślinny Minor Figures Oat M*lk [ORGANIC]
It was great according to the recipient!
I absolutely love it, I can't live without my kinto. The quality is amazing, very practical and holds the temperature very good!
Bardzo dobra kawa! Jak nie lubi się kwasowości to najlepszy wybór 😎
Długo szukałem… ale znalazłem właściwą 😁
Polecam ;)
Słodka i pyszna, smakuje całej rodzinie
Niska kwasowość, ładna crema. Stosuję do espresso i napar jest gęsty i mocny. 18gr, mielenie nieco mniej drobne niż 001.
Jest bardzo dobra. Co prawda szukam jeszcze grejpfruta więc kombinuję z przepisem w V60 żeby go znaleźć. Kawka jest pyszna i 100% gwarantuje pyszne, energetyzujące doznania za każdym parzeniem. Nawet w porannym pośpiechu jako "zalewajka" jest znakomita, co wcale nie jest takie oczywiste.
Świetna jakość samej torby jak i nadruku, jak najbardziej polecam. Idealna dla miłośników kawy <3
Zrównoważona smakowo, cielista kawa z okrągłą kwasowością bardzo dojrzałych wiśni, mleczną słodyczą i herbacianą goryczką. Pierwszy aromat który się wybija na pierwszy plan to aromat mocnej czarnej indyjskiej herbaty z cynamonem i kapką mleka (takiego po indyjsku, zagotowanego), w tle zapach kwiatów kwitnącej wiśni. Kawa dość mocno wypalona jak na standard przelewu więc idealnie wychodzi wg. przepisu V60 40/60 40(93°C)/60(<85)°C, 3min 30s.
"Mleko idealne" pięknie się spienia. Smak nienachalny idealny wpołaczeniu z Matcha Moya. Polecam wszystkim.
Matcha jak zawsze najwyższej jakości a miotełka Chasen czyni cuda- matcha pięknie rozmieszana a mleczko idealnie spienione. Polecam.
Elegancka, pozbawiona goryczy słodka kawa z minimalną kwasowością, dość ciemno wypalona. Profil aromatyczny zgadza się z opisem, ewidentnie wyczuwalne grejpfrutowe i żurawinowe słodkie nuty zaokrąglone czekoladą. Kawa pomimo swojego zwiewnego delikatnego charakteru pozostawia długi posmak złożony ze wszystkich wymienionych wyżej aromatów, nawet wypita w postaci przelewu. Wychodzi świetna z V60 jak i Greckiej Briki gdzie nabiera pełnie cielistości, będzie z niej świetne słodkie espresso. Na 100gr. znalazłem pięć uszek słonia i jeden quaker.
Polecam, ekspresowa dostawa
Kawa o nucie owocowej
-
Kawa o nucie owocowej należy do tych o określonym profilu sensorycznym, w tym przypadku ukierunkowanym właśnie na aromaty słodkie i często delikatnie kwaskowe. Pozwala to na uzyskanie niebanalnego naparu, którego aromat jest pewnym urozmaiceniem i sprawia, że za każdym razem będziesz odkrywał jego głębię i charakter. Dla zwolenników takiej kawy przygotowaliśmy w JAVA Coffee bogatą ofertę produktów z tej kategorii.
-
Co wpływa na smak kawy o nucie owocowej?
Kawa o nucie owocowej jest ciekawą alternatywą dla wersji bardzo mocnych w smaku, w których dominować będą czekolada i orzechy, zakończonych wyczuwalną goryczką. Takie warianty też cieszą się oczywiście zasłużonym uznaniem, lecz pojawienie się w napoju słodkości i owocowego orzeźwienia jest często świetnym pomysłem na odejście od rutyny i wprowadzenie większej różnorodności do swojego świata kawy. By ziarna miały owocowy posmak ważna jest przede wszystkim ich wysoka jakość, to, skąd pochodzą oraz to, jak były uprawiane. Na smak kawy wpływają szczególnie odmiana botaniczna kawowca, miejsce jego uprawy i sposób obróbki. Następnie bardzo ważne jest właściwe wypalanie ziaren, bo to właśnie na tym etapie z surowego produktu uwalniane są drzemiące w nim aromaty. Należy podkreślić, że w przypadku dobrych gatunkowo kaw, jakie znajdziesz w naszej ofercie, posmak owocowy jest uzyskiwany całkowicie naturalnie i wynika ze specyfiki wybranego ziarna. Taki smak absolutnie nie jest zasługą dodania sztucznych substancji aromatyzujących.
-
Ciekawe urozmaicenie
Dużym plusem takich wariantów smakowych jest to, że po prawidłowym zaparzeniu, napój w zasadzie nigdy nie jest jednostajny i monotonny. Wynika to z tego, że z takich ziaren uwalnia się wiele aromatów, więc w przygotowanej kawie pojawią się nuty różnych owoców, a do tego czasem inne smaki - delikatnie czekoladowe czy kwiatowe. Jednocześnie możesz mieć pewność, że z każdym łykiem takiego naparu, będziesz odkrywać nowe smaki, przez co jego picie stanie się ciekawym doznaniem. W naszej ofercie dostępnych jest wiele gatunków kaw, w których wyczuwalne są różne owoce, więc eksplorowanie tej kategorii może być bardzo interesującym doświadczeniem dla każdego kawosza.
-
Jak parzyć kawę o nucie owocowej?
Kawa o nucie owocowej to zwykle ziarna palone jasno, w związku z czym do ich parzenia najlepiej sprawdzą się alternatywne metody. To właśnie drip, French press czy Aeropress pozwalają zwykle wydobyć pożądane aromaty, które niekoniecznie zdążą się uwolnić choćby przy zastosowaniu kawiarki czy automatycznych ekspresów. Część takich gatunków może być wypalana średnio - w takiej sytuacji optymalne są także metody przelewowe. Czego można się natomiast spodziewać po tak uzyskanym napoju?
-
Wyczuwalne nuty
W takich naparach dominuje kwasowość i słodycz. Z uwagi na mniejszy stopień palenia ziaren, goryczka powinna być raczej słabo wyczuwalna. Zależnie od wybranego rodzaju kawy, po zaparzonym napoju można się spodziewać nut różnych owoców - bardzo często są to cytrusy, choćby pomarańcza czy limonka. Przy wielu odmianach można liczyć na doskonale znane nam aromaty wiśni, czereśni, jabłek czy winogron. Często zdarza się, że uzupełniają je nuty mlecznej czekolady czy migdałów. W naszej ofercie mamy do zaproponowania szeroki przegląd takich produktów. Znajdują się wśród nich kawy z Konga, Meksyku, Kolumbii, Salwadoru, Kenii czy Burundi. W tej kategorii coś dla siebie znajdą również zwolennicy kawy bezkofeinowej.