Collection: Kawa o nucie owocowej

  • Kawa o nucie owocowej należy do tych o określonym profilu sensorycznym, w tym przypadku ukierunkowanym właśnie na aromaty słodkie i często delikatnie kwaskowe. Pozwala to na uzyskanie niebanalnego naparu, którego aromat jest pewnym urozmaiceniem i sprawia, że za każdym razem będziesz odkrywał jego głębię i charakter. Dla zwolenników takiej kawy przygotowaliśmy w JAVA Coffee bogatą ofertę produktów z tej kategorii. 

  • Co wpływa na smak kawy o nucie owocowej?

    Kawa o nucie owocowej jest ciekawą alternatywą dla wersji bardzo mocnych w smaku, w których dominować będą czekolada i orzechy, zakończonych wyczuwalną goryczką. Takie warianty też cieszą się oczywiście zasłużonym uznaniem, lecz pojawienie się w napoju słodkości i owocowego orzeźwienia jest często świetnym pomysłem na odejście od rutyny i wprowadzenie większej różnorodności do swojego świata kawy. By ziarna miały owocowy posmak ważna jest przede wszystkim ich wysoka jakość, to, skąd pochodzą oraz to, jak były uprawiane. Na smak kawy wpływają szczególnie odmiana botaniczna kawowca, miejsce jego uprawy i sposób obróbki. Następnie bardzo ważne jest właściwe wypalanie ziaren, bo to właśnie na tym etapie z surowego produktu uwalniane są drzemiące w nim aromaty. Należy podkreślić, że w przypadku dobrych gatunkowo kaw, jakie znajdziesz w naszej ofercie, posmak owocowy jest uzyskiwany całkowicie naturalnie i wynika ze specyfiki wybranego ziarna. Taki smak absolutnie nie jest zasługą dodania sztucznych substancji aromatyzujących. 

  • Ciekawe urozmaicenie

    Dużym plusem takich wariantów smakowych jest to, że po prawidłowym zaparzeniu, napój w zasadzie nigdy nie jest jednostajny i monotonny. Wynika to z tego, że z takich ziaren uwalnia się wiele aromatów, więc w przygotowanej kawie pojawią się nuty różnych owoców, a do tego czasem inne smaki - delikatnie czekoladowe czy kwiatowe. Jednocześnie możesz mieć pewność, że z każdym łykiem takiego naparu, będziesz odkrywać nowe smaki, przez co jego picie stanie się ciekawym doznaniem. W naszej ofercie dostępnych jest wiele gatunków kaw, w których wyczuwalne są różne owoce, więc eksplorowanie tej kategorii może być bardzo interesującym doświadczeniem dla każdego kawosza. 

  • Jak parzyć kawę o nucie owocowej?

    Kawa o nucie owocowej to zwykle ziarna palone jasno, w związku z czym do ich parzenia najlepiej sprawdzą się alternatywne metody. To właśnie drip, French press czy Aeropress pozwalają zwykle wydobyć pożądane aromaty, które niekoniecznie zdążą się uwolnić choćby przy zastosowaniu kawiarki czy automatycznych ekspresów. Część takich gatunków może być wypalana średnio - w takiej sytuacji optymalne są także metody przelewowe. Czego można się natomiast spodziewać po tak uzyskanym napoju? 

  • Wyczuwalne nuty

    W takich naparach dominuje kwasowość i słodycz. Z uwagi na mniejszy stopień palenia ziaren, goryczka powinna być raczej słabo wyczuwalna. Zależnie od wybranego rodzaju kawy, po zaparzonym napoju można się spodziewać nut różnych owoców - bardzo często są to cytrusy, choćby pomarańcza czy limonka. Przy wielu odmianach można liczyć na doskonale znane nam aromaty wiśni, czereśni, jabłek czy winogron. Często zdarza się, że uzupełniają je nuty mlecznej czekolady czy migdałów. W naszej ofercie mamy do zaproponowania szeroki przegląd takich produktów. Znajdują się wśród nich kawy z Konga, Meksyku, Kolumbii, Salwadoru, Kenii czy Burundi. W tej kategorii coś dla siebie znajdą również zwolennicy kawy bezkofeinowej.