• Widok:
na stronę
  • Gramatura: 250g

    Profil sensoryczny : NUGAT - MIGDAŁY - CZERWONE JABŁKO

    45,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g | 1000g

    profil sensoryczny: CUKIER TRZCINOWY - KIWI - ŚWIEŻA ŻURAWINA

    55,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g | 500g | 1000g

    profil sensoryczny: JEŻYNA - KARMEL - ORZECH WŁOSKI -  CIEMNA CZEKOLADA  

    36,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g | 1000g

    profil sensoryczny: RABARBAR - SUSZONA ŻURAWINA - CZERWONY GREJPFRUT  

    36,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g | 1000g

    profil sensoryczny: ŚLIWKA WĘGIERKA - ORZECH WŁOSKI - PRAŻONE MIGDAŁY  

    35,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g | 1000g

    profil sensoryczny: SŁODKA ŚLIWKA - ORZECH WŁOSKI - KAKAO

    33,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 500g | 1000g

    profil sensoryczny: WIŚNIA - CZERWONY GRAPEFRUIT - GORZKA CZEKOLADA

    53,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g |1000g

    profil sensoryczny: MIGDAŁ - POMARAŃCZA - CZEKOLADA

    40,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g | 500g | 1000g

    profil sensoryczny: CUKIER TRZCINOWY - CZEKOLADA - SŁODKIE WINOGRONA

    33,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g | 1000g

    profil sensoryczny:  CZEKOLADA - SUSZONA ŚLIWKA - GREJPFRUT

    38,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g | 1000g

    profil sensoryczny :  ORZECH ZIEMNY - DAKTYL - TOFFI certyfikat: ORGANIC

    40,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g | 1000g

    profil sensoryczny :  MORELA - CZARNA HERBATA  - MARCEPAN certyfikat: ORGANIC

    42,00 zł
    W magazynie
Pokazuje 1 - 12 z 14 elementów
Rodzaje kaw – espresso
 

Choć espresso kojarzy się z mocną, gorzką kawą podawaną w małej filiżance, to tak naprawdę termin ten oznacza intensywność naparu (odnosi się do włoskiego przymiotnika espressivo). W jaki sposób zrobić espresso? Pod ciśnieniem wynoszącym ok. 8,5-9,5 bara przepuszczana jest gorąca woda (o temperaturze ok. 88-92 stopni) przez drobno zmielone, ubite ziarna kawy. Proces ten nazywa się ekstrakcją, trwa ok. 25 sekund.

Espresso można parzyć w ekspresie ciśnieniowym, bądź w kawiarce.

 

Jaka jest najlepsza kawa ziarnista lub mielona do espresso?

 

Aby przygotować idealne espresso, konieczne jest zastosowanie kawy palonej pod espresso. Należy na to zwrócić uwagę, ponieważ kawa jasno palona przeznaczone jest do parzenia alternatywnymi metodami i będzie zbyt mocno kwasowa.

W naszej palarni kawy możesz kupić zarówno ziarna, jak i kawę mieloną. W przypadku kawy mielonej konieczne jest podanie sposobu parzenia, ponieważ do tego dopasowuje się stopień zmielenia.

Za najlepszą kawę do espresso uważana jest arabica, która ma łagodniejszy smak i słodsze nuty. Możesz także parzyć mieszanki kawy o wybranym profilu sensorycznym. Przy czym pamiętaj, że aromat oraz smak naparu uzależniony jest m.in. od kraju i lokalizacji, odmiany, a także obróbki ziaren a nawet wody użytej do zaparzenia kawy. Zwracaj uwagę na te informacje, zamawiając ziarna do espresso w naszej palarni kawy.