• Widok:
Pokazuje 1 - 11 z 11 elementów
 

Rodzaje kaw – espresso

 

Choć espresso kojarzy się z mocną, gorzką kawą podawaną w małej filiżance, to tak naprawdę termin ten oznacza intensywność naparu (odnosi się do włoskiego przymiotnika espressivo). W jaki sposób zrobić espresso? Pod ciśnieniem wynoszącym ok. 8,5-9,5 bara przepuszczana jest gorąca woda (o temperaturze ok. 88-92 stopni) przez drobno zmielone, ubite ziarna kawy. Proces ten nazywa się ekstrakcją, trwa ok. 25 sekund.

Espresso można parzyć w ekspresie ciśnieniowym, bądź w kawiarce.

 

Jaka jest najlepsza kawa ziarnista lub mielona do espresso?

 

Aby przygotować idealne espresso, konieczne jest zastosowanie kawy palonej pod espresso. Należy na to zwrócić uwagę, ponieważ kawa jasno palona przeznaczone jest do parzenia alternatywnymi metodami, będzie jednak zbyt mocno kwasowa, dla niektórych zbyt mocno.

W palarni kawy możesz kupić zarówno ziarna, jak i kawę mieloną. W przypadku kawy mielonej konieczne jest podanie sposobu parzenia, ponieważ do tego dopasowuje się stopień zmielenia.

Natomiast za najlepszą kawę do espresso uważana jest arabica, która łagodniejszy smak i słodsze nuty. Możesz także parzyć mieszanki kawy o wybranym profilu sensorycznym. Przy czym pamiętaj, że aromat oraz smak naparu uzależniony jest m.in. od kraju i lokalizacji, odmiany, a także obróbki ziaren. Zwracaj uwagę na te informacje, zamawiając ziarna do espresso w palarni kawy.