ZACZYNAMY SEZON NA COLD BREW!

ZACZYNAMY SEZON NA COLD BREW!

Zapraszamy do przygody z niezwykłym napojem, świetnie gaszącym pragnienie w nadchodzące gorące dni!

Co to jest Cold Brew?

COLD BREW to napój przygotowany w procesie maceracji (łac. maceratio – rozmaczenie).

MACERACJA to proces, podczas którego z ziaren (nasion), skórki i miąższu kawy (cascary), herbaty lub owoców wypłukiwane są zawarte w nich fenole (taniny), barwniki – antocyjany i substancje zapachowe, przy użyciu zimnej wody.

Istnieje także maceracja węglowa, gdzie woda zostaje nasycona dwutlenkiem węgla, co nadaje napojowi lekko gazowany efekt.

Do kawowego COLD BREW polecamy kawy jasno palone. Jeśli preferujesz owocowe i orzeźwiające smaki, to polecamy kawy z Afryki (np.Etiopia, Kenia, Rwanda, Burundi) jeśli bardziej słodkie wybierz coś z Ameryki Środkowej i Łacińskiej (np.Brazylia, Peru, Kolumbia).

Co potrzebujesz do przygotowania Cold Brew?

  • KAWA, CASCARA, HERBATA lub SUSZ OWOCOWY (w zależności z czego chcesz przygotować COLD BREW)
  • WAGA WODA – świeża, filtrowana
  • NACZYNIE (np. słoik, butelka itp.) lub specjalne urządzenia do przygotowywania COLD BREW (np.Hario Mizudashi, który znajdziecie na naszej stronie www.javacoffee.pl)
  • ŁYŻKA

Do przefiltrowania możesz użyć : filtr papierowy, bardzo drobne sitko lub gazę.

PRZYGOTOWANIE COLD BREW

Do cold brew najczęściej stosuje się kawy jasno palone lub omni roast, ze względu na delikatniejszy smak. Jeśli wolisz kawy nieco bardziej intensywne, możesz przygotować je z kawy wypalonej w profilu pod espresso.

Zmielenie

Najlepiej zacząć od zmielenia jak na Chemex (trochę grubiej niż cukier). Jeśli chcesz macerować kawę krócej, wystarczy zmielić drobniej (wtedy woda szybciej namoczy cząsteczki kawy i nasyci się ich składnikami (smakiem). Analogicznie dłuższy czas – grubsze mielenie.

Czas maceracji

Im dłuższy czas procesu tym intensywniejszy smak, zwiększa to również szansę na pojawienie się zbyt dużej goryczy (kwas chinowy, kwas chlorogenowy, kofeina). Minimum 8h ale nie dłużej niż 16h.

Jeśli chcesz skrócić proces, zalej kawę, cascarę lub susz owocowy wodą o tem. 30-40℃, zaczekaj aż wystygnie i włóż do lodówki. Możesz skrócić wtedy czas o 1-2h całego procesu. Możesz też zamieszać cold brew co godzinę. Wyższa temperatura i turbulencje przyspieszają ekstrakcję. Porcja : 7-8g kawy/100g wody. Zmiel kawę. Wsyp do pojemnika i wlej odpowiednią ilością wody (np.70-80/1litr) i zamieszaj. Zakryj pojemnik lub zabezpiecz folią aluminiową i wstaw do lodówki Czas maceracji : 8-12h Do przefiltrowania możesz użyć ; filtrów papierowych, bardzo drobnego sitka lub gazy.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.