Collection: Coffee with a floral note
-
Raspberries | Strawberries | Almonds | Milk chocolate
Flower Power drip filter Coffee Africa & America | Natural | Washed
Regular price From zł 44.50Regular priceUnit price / per -
Cherry | Assam tea | Milk chocolate
Congo Umoja Wetu (batch brew) Democratic Republic of Congo | Washed
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Jasmine | Pomegranate | Strawberry
Decaf Colombia Cauca Espresso Columbia | Sugarcane E.A. Decaf
Regular price From zł 47.50Regular priceUnit price / per -
Jasmine | Pomegranate | Strawberry
Decaf Colombia Cauca Drip Columbia | Sugarcane E.A. Decaf
Regular price From zł 47.50Regular priceUnit price / per -
Peach | Assam | Melon
Tanzania PB Mwankumbi Tanzania | Washed
Regular price From zł 44.00Regular priceUnit price / per
Let customers speak for us
from 422 reviewsSzkolenie przebieglo w milej atmosferze. Michal przekazuje swoja ogromna wiedze w przyjazny dla szkolonych sposob, cala grupa zgodnie stwierdzila ze byla to owocna nauka :))
Bardzo wartościowe szkolenie, dużo praktycznej wiedzy, jednostkowe podejscie do każdego uczestnika na ogromny plus
Bardzo polecam szkolenia z Michałem.
Bardzo aromatny, lubię te syropy.
Do espresso i latte, bardzo smaczna kawa, dokładnie taka jak w MOKO :)
Polecam!
Doskonała w przelewie, polecam
Kawa o aromacie suszonej słodkiej żurawiny oraz czarnej herbaty co zgadza się z opisem sensorycznym. Smakowo spójna z aromatem, kwasowość i słodycz jak w suszonej żurawinie + doza herbaciano-cytrusowej goryczki pojawiającej się w bardzo długim aftertaste. Okrągły i cielisty, bardzo przyjemny napar, Rwanda w najlepszym wydaniu. Ziarna równo srednio-jasno wypalone, bez wad.
Super blend!!!
Kawa wyśmienita, obsługa sklepu również
Wyszedłem z uśmiechem na twarzy po nabyciu dużej wiedzy teoretycznej super sprawdza się umiejętności praktyczne polecam każdemu amatorowi jak i tym doświadczonym
Kawa specialty Meksyk Nahua (omniroast)
Dobry smak i jakość, dzieci uwielbiają tę herbatę. Jestem zadowolona z zakupu
Kawa Honduras Marcala
Kawa speciality Tanzania Mwankumbi
Odkąd spróbowałem jej pierwszy raz w pewnym lokalu, dla siebie kupuję tylko tę kawę.
Kawa o nucie kwiatowej
-
Kawa o nucie kwiatowej jest stosunkowo rzadko spotykana. Przez swoją wyjątkowość, cieszy się uznaniem grona konsumentów, którzy poszukują w swoim napoju mniej oczywistych aromatów. Na uzyskanie tego efektu smakowego wpływa nie tylko odpowiednio dobrany gatunek i najwyższa jakość ziarna, ale do tego umiejętności roastera, który będzie zajmował się jego wypalaniem. W poszukiwaniu takich produktów zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.
-
Czym charakteryzuje się kawa o nucie kwiatowej?
Kawa o nucie kwiatowej gwarantuje oryginalne, mało spotykane i zaskakujące doznania smakowe. Są to przede wszystkim odpowiednio dobrane ziarna, ale to nie wszystko. Bardzo ważne jest także to, co wydarzy się z nimi po samych zbiorach, a nawet to, jak zostaną później zaparzone.
-
Co wpływa na jej smak?
Ważnymi aspektami, które wpływają na smak kawy są jej kraj pochodzenia, gatunek i sposób uprawy. Prawdziwie głęboki aromat będzie można uzyskać ze starannie wyselekcjonowanych ziaren z najlepszych upraw, które wybieramy do wypalania w JAVA Coffee. Kluczowym aspektem jest także wspomniane wcześniej palenie ziarna, ponieważ to ono pozwala wydobyć z naturalnego surowca te dodatkowe nuty smakowe. Potrzebne jest do tego profesjonalne zaplecze, ogromna wiedza i wyczucie roastera. Bardzo ważny jest dobór stosownej temperatury i czasu, żeby proces ten nie był zbyt intensywny. Wynika to z tego, że tak subtelne aromaty da się uzyskać raczej z ziaren palonych jasno. Jeśli proces będzie trwał zbyt długo, takie nuty zaczną schodzić na bardzo daleki plan i ostatecznie mogą być w ogóle niewyczuwalne w gotowym naparze. Smaki kwiatowe są spotykane najczęściej w wybranych kawach z Afryki oraz czasem z niektórych gatunków z Ameryki Południowej i Środkowej. Czemu kawy z takim posmakiem cieszą się takim uznaniem? Przede wszystkim doskonale uzupełniają się z nutami owocowymi, a przy okazji nadają napojowi pewnej lekkości i subtelności.
-
Sposób parzenia
Wypalenie ziarna oraz jego późniejsze właściwe zmielenie jest drogą do sukcesu. By cieszyć się idealnie zaparzoną kawą, warto również zwrócić uwagę na odpowiedni sposób parzenia. Przede wszystkim stopień zmielenia musi być dobrany do sprzętu, z którego chcesz skorzystać, żeby wydobyć z ziaren wszystkie pożądane aromaty. Czynnikiem, o którym zapominają niektóre osoby, a który jest również bardzo ważny, jest także jakość wody. Do kawy speciality nie wystarczy sięgnąć po zwykłą wodę z kranu. Zamiast tego powinna to być dobra woda butelkowana lub taka, która została odpowiednio przefiltrowana.
-
Kawa o nucie kwiatowej w naszej ofercie
Kawa o nucie kwiatowej to produkt, którego nie znajdziesz w ofercie każdej palarni. Wynika to z tego, iż taki aromat jest mniej standardowy i rzadziej spotykany. Jeśli szukasz ziaren o kwiatowym aromacie, mamy dobre wieści, ponieważ są one dostępne w ofercie naszego sklepu.
-
Column
Kawowy oBLEND
Jest to nasza propozycja kawy, która pozostawia kwiatowy posmak na podniebieniu. Mieszanka ziaren z Afryki i Ameryki to 100% Arabika, która zachwyci głębią aromatu. Są w niej wyczuwalne owoce, takie jak maliny czy truskawki, a do tego nuty migdałów i mlecznej czekolady. Na drugim planie pojawiają się właśnie nuty kwiatowe, które pozostawią subtelny i przyjemny posmak. Ten gatunek oferujemy w paru gramaturach, a do tego przy zamawianiu możesz zdecydować o sposobie mielenia. Nasz oBLEND można parzyć na różne sposoby, więc wybierz stopień, który najlepiej odpowiada przyrządom lub urządzeniom, z których chcesz skorzystać. Kawę możesz też zamówić w ziarnach i samemu zmielić je przed przygotowaniem naparu, uzyskując maksymalną świeżość.