Kawa mielona

Kawa mielona

Kawa mielona jest gotowa do zaparzenia od razu po otwarciu opakowania. Stanowi dobry wybór dla osób, które nie mają możliwości samodzielnego zmielenia ziaren przed parzeniem oraz dla tych, którzy nie wiedzą, w jaki sposób należy prawidłowo zmielić je pod konkretną metodę parzenia. Czym zatem warto kierować się przy wyborze, aby cieszyć się maksymalnym aromatem i najlepszym smakiem gotowego naparu?

Spis treści
Charakterystyka
Sposoby mielenia ziaren
Najwyższa jakość
Czym się wyróżnia?
Dlaczego warto wybrać nasz produkt?

Czym charakteryzuje się najlepsza kawa świeżo mielona do ekspresu lub dripa?

Najlepsza kawa świeżo mielona do ekspresu to taka, która jest zmielona dosyć drobno. W przypadku dripa lepiej zastosować mielenie średnie lub średnio grube. Oczywistym jest, że im świeższa kawa, tym lepiej. Jeśli zatem masz możliwość samodzielnego zmielenia ziaren w domu, możesz zamówić wybrany gatunek takiej w formie, a następnie zmielić je w młynku lub w ekspresie do kawy z już wbudowanym młynkiem. Jednak w przypadku, kiedy nie masz do dyspozycji takich urządzeń możesz wybrać ziarna już zmielone, co również ma swoje zalety. Po pierwsze, taki produkt jest gotowy do zaparzania od razu po otwarciu opakowania. Po drugie, w naszej palarni JAVA Coffee mielimy ziarna w odpowiedni sposób, który jest dostosowany do wybranej metody parzenia. Wbrew pozorom ma to bowiem ogromne znaczenie dla ostatecznego smaku i aromatu gotowego naparu. W naszej ofercie dostępna jest m.in. kawa do parzenia w ekspresie ciśnieniowym lub w kawiarce oraz do parzenia metodami przelewowymi, takimi jak drip. Wystarczy, że wybierając produkt zaznaczysz preferowany sposób mielenia, a my wyślemy go pod wskazany adres. Jeśli potrzebujesz dodatkowych informacji - napisz do nas!

Sposoby mielenia ziaren

Zakup mielonych ziaren to bezpieczne rozwiązanie, jeśli nie wiesz, jak zrobić to samemu pod określoną metodę parzenia. Należy pamiętać, że różne metody zaparzania kawy definiują to, jak ziarna powinny być wypalone i zmielone. Pod metody przelewowe stosuje się kawy jasno i średnio palone, a także średnio zmielone. Dzięki temu uzyskany napar jest lekki, aromatyczny, delikatny, a przy tym pozbawiony goryczki. Jeśli w filtrze parzysz kawę drobno zmieloną, woda ma długotrwały kontakt z ziarnami, co skutkuje pojawieniem się gorzkiego smaku w napoju. Oczywiście, zmielone ziarna nie mogą być też zbyt grube, ponieważ wtedy kawa będzie zwyczajnie słaba, pozbawiona aromatu. Tymczasem do metod ciśnieniowych ziarna parzy się średnio lub ciemno, a następnie mieli bardzo drobno, aby woda pod ciśnieniem około 8,5 - 9,5 bara mogła dokonać tak zwanej ekstrakcji, która trwa zaledwie kilkadziesiąt sekund. W taki sposób uzyskuje się mocne, wyraziste w smaku i aromatyczne espresso.

Kawa mielona z segmentu speciality, czyli 100% arabica

Kawa mielona speciality, czyli produkt najwyższej jakości, to zmielone ziarna z gatunku arabica. Z pewnością nie jest to przypadkowa kawa ze sklepowej półki. Wybierając produkt w markecie, często nie wiesz nawet, jakiego gatunku ziaren użyto w danym przypadku ani czy są one świeże. Ponieważ zmielona kawa i tak traci część swoich aromatów podczas mielenia i przechowywania, jeśli chcesz cieszyć się jej intensywnością, musisz postawić na produkt naprawdę wysokiej jakości - starannie wyselekcjonowany i świeżo palony. Kryteria te w pełni spełnia 100% arabica jakości speciality, która dostępna jest w naszej palarni. W dodatku dokładamy wszelkich starań, by produkt, który trafia w ręce naszych klientów był jak najświeższy, dlatego wszystkie ziarna wypalamy maksymalnie 7 dni przed wysyłką. Nasza oferta to nie tylko ziarna kawy z segmentu speciality, ale także różnorodne akcesoria do ich parzenia, a także dodatki, takie jak napoje roślinnesojowe, owsiane, kokosowe, ryżowe czy migdałowesyrop Bacanha, koncentrat chai, koncentrat z Cascary czy czekolada. Zachęcamy do zapoznania się z naszą kompleksową ofertą, a w razie jakichkolwiek pytań do kontaktu.

Czym się wyróżnia?

Ziarna kawowca z segmentu speciality stanowią niewielki odsetek wszystkich kaw dostępnych na rynku. Są to ziarna gatunku arabica uprawiane na wysokości przekraczającej nawet 2000 m n.p.m.. Aby kawa uzyskała takie miano, musi w dodatku zostać bardzo dobrze oceniona przez profesjonalnych Q-graderów (minimalna ocena to 80/100). W procesie testowania jakości pod uwagę bierze się między innymi jej wygląd fizyczny, aromat, a także smak po zaparzeniu. W naszej ofercie dostępne są różnorodne profile sensoryczne, takie jak kwiatowy, owocowy, słodki, orzechowy i czekoladowy. Ziarna najwyższej jakości są zbierane ręcznie i uprawiane w sposób ekologiczny. W praktyce wyróżniają się natomiast bogatym, złożonym smakiem pozbawionym goryczki.

Dlaczego warto wybrać nasz produkt?

Rezygnując z samodzielnego mielenia kawy, nie musisz rezygnować z aromatu gotowego naparu. Jeśli wybierzesz kawę z profesjonalnej palarni, świeżo paloną i zapakowaną w hermetyczne opakowanie, nadal możesz cieszyć się wyrazistym czarnym naparem bez wychodzenia z domu. Jak wspominaliśmy, nasza kawa trafia do klienta w ciągu maksymalnie 7 dni od wypalenia. Co więcej, możesz zamówić ją w dostawie regularnej i otrzymywać kolejne opakowania ulubionego gatunku w ramach kawowego abonamentu co 4 tygodnie z dostawą pod same drzwi. Dostosuj zatem wielkość opakowania do standardowo zużywanej ilości kawy - do wyboru masz gramaturę 250, 500 oraz 1000 g - i pamiętaj, aby otwartą kawę parzyć na bieżąco, ponieważ jej naturalne aromaty słabną wraz z upływem kolejnych tygodni.

Kawa mielona nie musi być oceniana gorzej niż kawa ziarnista, którą można zmielić tuż przed parzeniem. Jeśli nie masz takiej możliwości lub nie radzisz sobie z prawidłowym mieleniem ziaren, zdaj się na nas - oferujemy aż 5 różnych stopni mielenia pod dziewięć różnych metod parzenia. Sprawdź, jakie produkty posiadamy obecnie w naszym asortymencie!

Powrót do blogu