Kawy 100% arabica są cenione przede wszystkim za swój złożony smak oraz łagodność i charakteryzują się najwyższą jakością ziarna. Niepodważalne jest, że ziarna arabiki są jakościowo zdecydowanie lepsze od gatunków robusty, która jednak często bywa dodawana do kawowych blendów, wpływając znacznie na ich walory smakowe. Co warto wiedzieć na temat kaw w stu procentach złożonych z ziaren jednego gatunku? Jak wybrać najlepszą kawę?
Spis treści:
Czym różni się od robusty?
Złożoność smaku i aromatu
Jak wybrać odpowiedni produkt?
Charakterystyka
Dlaczego kawy 100% arabica są cenione bardziej niż kawy z robustą?
Kawy 100% arabica trzeba szukać na rynku bardzo uważnie, ponieważ wielu producentów kaw dostępnych powszechnie na sklepowych półkach w ogóle nie informuje, z jakiego rodzaju ziaren składa się ich produkt. Jeśli wybierasz kawę na podstawie jej niskiej ceny, prawdopodobnie masz do czynienia z ziarnami robusty lub z mieszankami różnych rodzajów ziaren. Produkt złożony wyłącznie z gatunku arabica będzie charakteryzował się zatem wyższą ceną, ponieważ jest to kawa lepszej jakości. W ofercie naszej palarni JAVA Coffee znajdziesz wyłącznie kawę z ziaren arabica jakości speciality i fine. Wszystkie nasze kawy to ziarna starannie wyselekcjonowane oraz uprawiane w odpowiednich warunkach, gwarantujących ich najwyższą jakość. Możesz skontaktować się z nami, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat naszych kaw – chętnie odpowiemy na wszystkie Twoje pytania!Różnice pomiędzy rodzajami ziaren
Samo twierdzenie, że gatunek arabica ma wyższą jakość niż robusta, jest dość ogólnikowe. Ziarna te różnią się pod wieloma względami, zarówno pod kątem wyglądu fizycznego, smaku, aromatu, jak i właściwości gotowego naparu czy samego ziarna. Ten pierwszy gatunek można rozpoznać po tym, że jego ziarna są z reguły większe, spłaszczone, a także mają podłużny kształt. Robusta natomiast jest drobniejsza, bardziej wypukła oraz posiada okrągły kształt. Kluczową różnicą między tymi gatunkami kawy jest także zawartość kofeiny. Robusta jest kawą silniej pobudzającą, ponieważ zawiera około 50% więcej kofeiny niż arabica. Różnice dotyczą także także warunków uprawy, w jakich hoduje się drzewka arabiki i robusty. Robusta jest mniej podatna na choroby i mniej wymagająca pod tym względem. Uprawia się ją na znacznie mniejszych wysokościach niż arabicę. Tę ostatnią utrzymuje się natomiast często na dużych wysokościach, które przekraczają nawet 2000 m n.p.m. Warto wiedzieć, że różnice w wysokości i warunkach uprawy kawowców mają wpływ między innymi na smak i właściwości ziaren, a tym samym przygotowanego z nich później naparu.Złożoność smaku i aromatu
Dla niektórych miłośników kawy najważniejsze różnice między poszczególnymi gatunkami ziaren dotyczą właściwości pobudzających naparu – a tym samym ilości filiżanek kawy, jakie można bez obaw spożyć w ciągu dnia. Duże znaczenie mają również sam smak i aromat napoju. Na tym tle arabica jest bezkonkurencyjna, ponieważ można bezpiecznie rozkoszować się nią nawet kilka razy dziennie. Co więcej, kawa przygotowana z ziaren tego typu zawsze jest aromatyczna, bardzo złożona pod względem smaku - niejednokrotnie da się wyczuć w jej profilu przyjemną, delikatną kwasowość. W zależności od gatunku, miejsca pochodzenia, zastosowanej metody obróbki i sposobu palenia, w poszczególnych ziarnach możemy znaleźć różnorodne profile sensoryczne. Mogą kryć się tam nuty słodkie, orzechowe, czekoladowe, kwiatowe czy owocowe. Przeglądając zatem produkty dostępne w naszym sklepie, możesz z łatwością dobrać kawę do swoich upodobań smakowych. Nasza oferta to jednak nie tylko wysokiej jakości kawy, ale także akcesoria, które mogą pomóc w zaparzeniu najlepszego naparu. Są to na przykład filtry, kawiarki czy ekspresy. Jeśli natomiast lubisz pić kawę z dodatkami, spróbuj naszych syropów Bacanha lub napojów roślinnych z owsa, soi, kokosa, migdałów, ryżu, orzechów, żółtego grochu lub z orzechów tygrysich.
Jak wybrać najlepszą kawę 100% arabica?
Najlepsza kawa 100% arabica to nie tylko produkt o doskonałym składzie, ale również o sprawdzonym pochodzeniu. Co prawda, ziarna tego gatunku są dostępne do kupienia w bardzo wielu miejscach, ale jeśli chcemy wybrać kawę naprawdę wysokiej jakości, warto sięgnąć po tę z segmentu speciality. Jest to bardzo niewielki odsetek wszystkich kaw dostępnych na rynku. Miano „speciality” mogą otrzymać jedynie ziarna, które zostały ocenione na co najmniej 85 punktów w testach przeprowadzanych przez profesjonalnych Q-Graderów. Sprawdzają oni kawę pod kątem defektów fizycznych, ale też złożoności smaku i aromatu. Wysoki wynik w ocenie tych specjalistów mogą uzyskać tylko ziarna kawy uprawianej na dużych wysokościach, tradycyjnymi metodami, które obejmują między innymi zbiory ręczne.Czym charakteryzują się świeżo palone ziarna speciality?
W ofercie naszej palarni znajdziesz wyłącznie kawę świeżo paloną, ponieważ staramy się, by zamówiony produkt trafił do każdego klienta najpóźniej 7 dni po wypaleniu. To stanowi gwarancję świeżości i maksymalnego aromatu produktu. Kawa speciality odznacza się złożonym smakiem, w którym wyczujesz znacznie więcej niż tylko goryczkę, jak ma to miejsce w stosunku do wielu popularnych kaw z niższej półki. Jakość speciality jest równoznaczna z zachowaniem maksymalnie naturalnego smaku ziaren, z wyczuwalnymi nutami owoców, orzechów czy czekolady. Co ważne, w naszym asortymencie znajdziesz ziarna kawy pochodzące z różnych rejonów świata. Dzięki temu możesz spróbować wielu odsłon tej wysokiej jakości kawy. Ponadto oferujemy różne metody wypalania ziaren: jasny, średni lub ciemny.
Kawa z segmentu speciality to z pewnością najlepszy rodzaj kawy, jaki możesz dla siebie wybrać. Spróbuj kaw z naszej palarni, które zachwycają swoją jakością, smakiem oraz aromatem, a z pewnością wrócisz po więcej!