Czekaliście? Już jest! - WINTER ESPRESSO

It's here! - WINTER ESPRESSO

Here is the translated blog post, with HTML tags preserved and links removed: --- **Czekaliście? Już jest! - WINTER ESPRESSO**

W końcu jest! Wymarzone, wyczekane wreszcie wyszło z naszej palarni! WINTER Espresso edycja 2023!

Spis treści:
Jak smakuje WINTER Espresso?
Pochodzenie ziaren
Warunki uprawy kawowców w regionie Fraijanes
Gospodarstwo Rabanales
Początki działalności Finca Rabanales
Współpraca Rabanales i Coffee Bird
Zimowe kawy w ofercie JAVA Coffee

Na zimowe espresso czekamy zawsze z utęsknieniem. Nie inaczej było i tym razem. Co roku ta sama historia i przebieranie nogami z niecierpliwością. Jakbyśmy nie mogli się nauczyć, że i tak przyjdzie na nie czas i tak… Ale, nie oszukujmy się: “Rafaaaaaaał, kiedy w końcu wprowadzamy Wintera?” stało się już tradycją, Rafał pewnie nie odnalazły się w świecie, w którym nie musiałby odpowiadać na to pytanie 15474814 w ciągu każdego listopada. Ale do rzeczy - mamy go Wintera! I to jakiego! GWATEMALA Rabanales - rozgrzewająca, słodka, kojąca zmysły i energetyzująca jak nic innego - tak, dokładnie na takie przedstawienie zasługuje ta kawa. Nasz Winter to ziarna odmiany Bourbon 8 procesowane metodą White Honey - niebo w gębie - nie ściemniamy, ta kawa to konkretny zastrzyk przepyszności, który polecamy sobie zapodać prędzej niż później, bo nie wydaje nam się, że długo zagrzeje miejsca w naszej palarni.

Co znajdziesz w filiżance Wintera?

Jak smakuje zimowe espresso? Najlepiej! Tegoroczne WINTER Espresso to arabika odmiany Bourbon z obróbki White Honey procesowane w gospodarstwie Rabanales. Profil sensoryczny Winterka to kondensacja wszelkich znanych i lubianych zimowych smaków. W filiżance odkryjesz słodkie nuty orzecha laskowego doprawione soczystą pomarańczą i przyjemnie kwasowo-słodką żurawiną. Wszystko idealnie balansuje aromat ciemnego kakao. Spróbujesz

Skąd pochodzi WINTER Espresso?

Finca Rabanales to gospodarstwo należące od wielu już pokoleń do rodziny Ventura. Znajduje się ono w Gwatemali w regionie Fraijanes. Fraijanes charakteryzuje się sporą ilością opadów deszczu, dużymi wysokościami i zmienną wilgotnością, co nie stanowi idealnych warunków do uprawy kawowców, jednak co zrobić, jest jak jest, trzeba sobie radzić. Na szczęście w trakcie pory suchej we Fraijanes jest bardzo słonecznie. Ostre promienie słońca świetnie radzą sobie z osuszaniem porannej mgły i rosy, co zapobiega niszczeniu roślin, które w tak dużej wilgotności nie mają lekko i łatwo im się nabawić jakiegoś choróbska.

W jakich warunkach dojrzewa nasza kawa?

Ważną kwestią dla regionu jest także to, że Gwatemala ma trzy aktywne wulkany, z których jeden - Pacaya, znajdujący się nieopodal naszego gospodarstwa, jest wciąż aktywny. Zdarza mu się odpalić trochę pyłu, raz na jakiś czas wybuchnąć, ale generalnie robi dobrą robotę, bo mocno odżywia glebę. Dzięki temu jest ona bardzo żyzna, pełna minerałów i bogata w składniki odżywcze potrzebne do uprawy kawowców oraz innych roślin.

Tereny optymalne pod uprawę kawowców w Fraijanes stale się kurczą z powodu presji demograficznej. Bliskość stolicy sprawia, że stopniowo wraz z rozwojem miasta, rośnie również wartość gruntów. W ostatnim czasie wiele gospodarstw we Fraijanes zostało sprzedanych pod działalność deweloperską. Finca Rabanales na szczęście trzyma się mocno! I oby tak zostało, bo kawa jak stamtąd wychodzi, to produkt najwyższej jakości. Co po wypiciu pierwszych litrów naszego Wintera z czystym sumieniem potwierdzamy.

Finca Rabanales

Lata temu, dokładnie pięć pokoleń wstecz, Don Gregorio Zamora założył Finca Rabanales. Obecnie gospodarstwo prowadzone jest przez jego pra pra wnuki: Rafaela i Marię Elenę, którzy własnoręcznie doglądają pracy na farmie, dbają o to, by zaopiekowane było pod kątem sprawności sprzętu, ale również zajmują się kontrolą jakości produktu - Maria Elena jest osobą odpowiedzialną za cuppowanie kaw, natomiast Rafael troszczy się o zaplecze techniczne.


Właściciel farmy Finca Rabanales - Pascual Lopez Domingo

Początki na farmie Rabanales

Gospodarstwo za czasów Don Gregoriego nie zaczynało od kawy – pierwotnie zajmowało się hodowlą zwierząt gospodarskich. Pierwsze drzewko kawowe zostało zasadzone Zamorę w 1894 roku. Od momentu rozpoczęcia hodowli kawy, każdy kolejny właściciel dążył do tego, by produkować tylko surowiec jak najwyższej jakości. Za cel rodzina Ventura obrała dzielenie się ze światem kawą jakości Speciality. Tą drogą chcą zdobywać uznanie i rozpoznawalność.

Początki w sektorze kawowym nie były dla Venturów łatwe. Nagły spadek cen kawy w roku 1980 spowodował, że z pierwotnie czysto biznesowego podejścia do swojej pracy, postanowili postawić na jakość swojego produktu i wejść na rynek kaw Speciality. Wiedzieli, że mają produkt wysokiej jakości, ale nie umieli go jako takiego zareklamować i sprzedać. Tu z pomocą przyszedł dystrybutor i producent kawy Coffee Bird. Rafael twierdzi, że to im zawdzięcza swoją obecną pozycję na rynku Speciality i możliwość ekspansji na rynek kaw najwyższej jakości oraz ciągłego rozwoju.

Finca Rabanales i Coffee Bird

Coffee Bird i Rabanales zawiązali współpracę w 2014 roku. Rabanales jest obecnie jednym z niewielu przedsiębiorstw kawowych w Gwatemali. Z całego serca życzymy im dalszych sukcesów i rozwoju, bo kawy, które wychodzą spod ich rąk to produkt najwyższej jakości zasługujący na uznanie i rozpoznawalność w świecie.

Poz naj zimową ofertę JAVA Coffee!

Jeśli chcesz się przekonać, że to, co tu napisaliśmy nie jest czczą gadaniną, wpadnij do naszego sklepu i złap swoją własną paczkę WINTER Espresso już dziś! Możesz kupić paczkę Gwatemali Rabanales solo albo sprezentować sobie od razu cały zestaw zimowych kaw z naszej oferty - Winter Espresso, Xmas Special i Grudniowa Kawa Miesiąca Ethiopia Boji Wibeti. Daj się ponieść tej zimy i rozpieść swoje zmysły fundując im niesamowite kawowe doznania. Satysfakcja gwarantowana!

Back to blog