Collection: Kawa o nucie orzechowej

Bogate nuty orzechów laskowych, migdałów, orzechów włoskich dodają kawie wyrazistości i pełni. Smaki wyczuwalne po zaparzeniu nie są sztucznie dodane do ziaren. Uzyskanie dobrze zbalansowanego profilu sensorycznego wymaga odpowiedniego sprzętu, wysokich umiejętności i praktyki po stronie roastera, sprawiając, że każda filiżanka jest doskonale zbalansowana.

  • Kawa o nucie orzechowej przypadnie do gustu entuzjastom wyrazistych smaków. Gatunki ziaren, z których można uzyskać taki aromat, wypala się zwykle z myślą o intensywnych, mocnych naparach. Taki posmak można więc odnaleźć przede wszystkim w popularnym espresso. W naszym sklepie przygotowaliśmy szeroką ofertę produktów, które spełniają takie kryterium, więc z pewnością znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie. 

  • Jak uzyskuje się kawę o nucie orzechowej?

    Kawa o nucie orzechowej oferuje bogactwo smaku, ponieważ ziarna wypalane w ten sposób uwalniają wiele intensywnych aromatów. Bardzo ważne jest jednak, skąd ziarna będą pozyskane i w jaki sposób zostaną wypalone. Ziarna kawy mają bowiem swój naturalny smak, który uzależniony jest od regionu uprawy, klimatu, gleby czy nawet wysokości, na jakiej znajduje się plantacja. Ważne są również okoliczności zbierania owoców kawowca i wydobywania z nich ziaren. Dla odczuwalnych potem w napoju aromatów, absolutnie kluczowe jest natomiast ich wypalanie. To właśnie wtedy w ziarnach uwalniane są drzemiące w nich nuty. Cały proces to prawdziwa sztuka, ponieważ nawet kilka stopni temperatury czy parę minut dłuższego palenia, może całkowicie zmienić smak przygotowywanego później naparu. Dlatego wypalanie ziaren wymaga odpowiednich umiejętności, profesjonalnego sprzętu, ale i pewnego zmysłu profesjonalnego roastera. Tylko wtedy końcowym efektem mogą być idealnie wypalone ziarna, które pozostaje zmielić i zaparzyć, ciesząc się następnie niezapomnianymi doznaniami smakowymi. Chcąc uzyskać nuty orzechów, ziarna są zwykle wypalane intensywnie, w stopniu ciemnym. Bardzo istotne jest jednocześnie to, żeby były świeżo palone oraz jak najpóźniej zmielone – najlepiej przed samym zaparzeniem. 

  • Charakterystyczny posmak

    W przypadku kawy, warto mieć na uwadze, że nuta orzechów prawie nigdy nie będzie wyczuwalna od razu po przełknięciu, tylko pojawia się raczej na końcu, zastępując wcześniejszy posmak, najczęściej delikatnie owocowy. Orzechy najczęściej ujawniają się wraz z goryczką, która charakteryzuje mocne w smaku, długo palone ziarna. Jest to aromat, na który liczy wielu kawoszy. Pijąc taki napój, możesz oczekiwać, że z każdym łykiem poczujesz na końcu przyjemny i ciekawy posmak, który pozwoli prawdziwie delektować się takim rodzajem kawy. W większości przypadków odczuwalny jest aromat orzecha włoskiego, choć warto podkreślić, że w przypadku niektórych kaw, może to być smak zbliżony bardziej do orzecha ziemnego lub laskowego. 

  • Kawa o nucie orzechowej w naszej ofercie

    Kawa o nucie orzechowej to dość popularny wybór, poszukiwany przez wiele osób. Bogatą ofertę takich kaw posiadamy także w naszej palarni JAVA Coffee. Wszystkie nasze produkty to 100% ziarna Arabiki jakości speciality. 

  • Co mamy do zaproponowania?

    W naszym asortymencie posiadamy kilkanaście kaw o takim profilu sensorycznym. W większości są to gatunki ziaren, które wypalamy w stopniu ciemnym lub średnim. Doskonale nadają się one na esencjonalne espresso, które można pić samo lub oczywiście z dodatkiem mleka. Kawy, w których wyczuwalne są orzechy, często doskonale odnajdują się właśnie w wersjach zabielanych. W tej kategorii odnajdziesz ziarna z różnych rejonów świata, w tym: Papui Nowej Gwinei, Brazylii, Gwatemali, Kolumbii czy Tanzanii. Dostępnych jest też parę wariantów bezkofeinowych, dla osób, które chcą cieszyć się tym unikalnym smakiem, ale bez efektu dodatkowego pobudzenia.