Collection: Nutty flavor coffee
-
Peanut | Dates | Toffee
Organic Papua New Gwinea Korofeigu Coffee Papua New Guinea | Washed
Regular price From zł 43.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 43.00 -
Blackberry | Caramel | Walnut | Dark chocolate
JAVA Blend 001 Classic Espresso Coffee Brazil, Costa Rica, Guatemala, Colombia | Various Processes
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Purple plum | Walnut | Roasted almonds
JAVA Old School 007 Espresso Blend Coffee Brazil | India | Washed
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Sweet Plum | Walnut | Cocoa
Gwatemala Santa Rosa Guatemala | Washed
Regular price From zł 41.50Regular priceUnit price / per -
Dark chocolate | Orange | Roasted nuts
Brazil Maracana espresso blend coffee Brazil | Pulped Natural
Regular price From zł 44.50Regular priceUnit price / per -
Jasmine | Pomegranate | Strawberry
Decaf Colombia Cauca Drip Columbia | Sugarcane E.A. Decaf
Regular price From zł 47.50Regular priceUnit price / per -
Peach | Assam | Melon
Tanzania PB Mwankumbi Tanzania | Washed
Regular price From zł 44.00Regular priceUnit price / per
Let customers speak for us
from 422 reviewsSzkolenie przebieglo w milej atmosferze. Michal przekazuje swoja ogromna wiedze w przyjazny dla szkolonych sposob, cala grupa zgodnie stwierdzila ze byla to owocna nauka :))
Bardzo wartościowe szkolenie, dużo praktycznej wiedzy, jednostkowe podejscie do każdego uczestnika na ogromny plus
Bardzo polecam szkolenia z Michałem.
Bardzo aromatny, lubię te syropy.
Do espresso i latte, bardzo smaczna kawa, dokładnie taka jak w MOKO :)
Polecam!
Doskonała w przelewie, polecam
Kawa o aromacie suszonej słodkiej żurawiny oraz czarnej herbaty co zgadza się z opisem sensorycznym. Smakowo spójna z aromatem, kwasowość i słodycz jak w suszonej żurawinie + doza herbaciano-cytrusowej goryczki pojawiającej się w bardzo długim aftertaste. Okrągły i cielisty, bardzo przyjemny napar, Rwanda w najlepszym wydaniu. Ziarna równo srednio-jasno wypalone, bez wad.
Super blend!!!
Kawa wyśmienita, obsługa sklepu również
Wyszedłem z uśmiechem na twarzy po nabyciu dużej wiedzy teoretycznej super sprawdza się umiejętności praktyczne polecam każdemu amatorowi jak i tym doświadczonym
Kawa specialty Meksyk Nahua (omniroast)
Dobry smak i jakość, dzieci uwielbiają tę herbatę. Jestem zadowolona z zakupu
Kawa Honduras Marcala
Kawa speciality Tanzania Mwankumbi
Odkąd spróbowałem jej pierwszy raz w pewnym lokalu, dla siebie kupuję tylko tę kawę.
Kawa o nucie orzechowej
-
Kawa o nucie orzechowej przypadnie do gustu entuzjastom wyrazistych smaków. Gatunki ziaren, z których można uzyskać taki aromat, wypala się zwykle z myślą o intensywnych, mocnych naparach. Taki posmak można więc odnaleźć przede wszystkim w popularnym espresso. W naszym sklepie przygotowaliśmy szeroką ofertę produktów, które spełniają takie kryterium, więc z pewnością znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie.
-
Jak uzyskuje się kawę o nucie orzechowej?
Kawa o nucie orzechowej oferuje bogactwo smaku, ponieważ ziarna wypalane w ten sposób uwalniają wiele intensywnych aromatów. Bardzo ważne jest jednak, skąd ziarna będą pozyskane i w jaki sposób zostaną wypalone. Ziarna kawy mają bowiem swój naturalny smak, który uzależniony jest od regionu uprawy, klimatu, gleby czy nawet wysokości, na jakiej znajduje się plantacja. Ważne są również okoliczności zbierania owoców kawowca i wydobywania z nich ziaren. Dla odczuwalnych potem w napoju aromatów, absolutnie kluczowe jest natomiast ich wypalanie. To właśnie wtedy w ziarnach uwalniane są drzemiące w nich nuty. Cały proces to prawdziwa sztuka, ponieważ nawet kilka stopni temperatury czy parę minut dłuższego palenia, może całkowicie zmienić smak przygotowywanego później naparu. Dlatego wypalanie ziaren wymaga odpowiednich umiejętności, profesjonalnego sprzętu, ale i pewnego zmysłu profesjonalnego roastera. Tylko wtedy końcowym efektem mogą być idealnie wypalone ziarna, które pozostaje zmielić i zaparzyć, ciesząc się następnie niezapomnianymi doznaniami smakowymi. Chcąc uzyskać nuty orzechów, ziarna są zwykle wypalane intensywnie, w stopniu ciemnym. Bardzo istotne jest jednocześnie to, żeby były świeżo palone oraz jak najpóźniej zmielone – najlepiej przed samym zaparzeniem.
-
Charakterystyczny posmak
W przypadku kawy, warto mieć na uwadze, że nuta orzechów prawie nigdy nie będzie wyczuwalna od razu po przełknięciu, tylko pojawia się raczej na końcu, zastępując wcześniejszy posmak, najczęściej delikatnie owocowy. Orzechy najczęściej ujawniają się wraz z goryczką, która charakteryzuje mocne w smaku, długo palone ziarna. Jest to aromat, na który liczy wielu kawoszy. Pijąc taki napój, możesz oczekiwać, że z każdym łykiem poczujesz na końcu przyjemny i ciekawy posmak, który pozwoli prawdziwie delektować się takim rodzajem kawy. W większości przypadków odczuwalny jest aromat orzecha włoskiego, choć warto podkreślić, że w przypadku niektórych kaw, może to być smak zbliżony bardziej do orzecha ziemnego lub laskowego.
-
Kawa o nucie orzechowej w naszej ofercie
Kawa o nucie orzechowej to dość popularny wybór, poszukiwany przez wiele osób. Bogatą ofertę takich kaw posiadamy także w naszej palarni JAVA Coffee. Wszystkie nasze produkty to 100% ziarna Arabiki jakości speciality.
-
Co mamy do zaproponowania?
W naszym asortymencie posiadamy kilkanaście kaw o takim profilu sensorycznym. W większości są to gatunki ziaren, które wypalamy w stopniu ciemnym lub średnim. Doskonale nadają się one na esencjonalne espresso, które można pić samo lub oczywiście z dodatkiem mleka. Kawy, w których wyczuwalne są orzechy, często doskonale odnajdują się właśnie w wersjach zabielanych. W tej kategorii odnajdziesz ziarna z różnych rejonów świata, w tym: Papui Nowej Gwinei, Brazylii, Gwatemali, Kolumbii czy Tanzanii. Dostępnych jest też parę wariantów bezkofeinowych, dla osób, które chcą cieszyć się tym unikalnym smakiem, ale bez efektu dodatkowego pobudzenia.