• Widok:
na stronę
Pokazuje 1 - 12 z 19 elementów
Podkategorie

Palarnia kawy – najlepsza kawa ziarnista i mielona

 

Najlepsza kawa to taka, która jest świeżo wypalana z wysokiej jakości ziaren. Przy czym wyróżnia się dwa główne gatunki kawy: arabica oraz robusta, a także ich mieszanki. Najbardziej docenianą odmianą kawy jest arabica, której smak uzależniony jest od regionu pochodzenia, gleby, a także stopnia wypalenia. Ten gatunek kawy wyróżnia się łagodnym, lekko kwaskowatym smakiem, z możliwymi tysiącami nut aromatycznych.

Dodatkowo arabica charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością kofeiny. Wybierana jest przez koneserów, dla których smak naparu jest ważniejszy, niż jego pobudzające właściwości. Drugi rodzaj kawy, robusta, oferuje mocny, intensywny napar o ostro-gorzkim smaku. Najczęściej można spotkać ją w kawowych mieszankach oraz kawach typu instant.

 

Parzenie kawy

 

Kawę można parzyć w ekspresie lub alternatywnymi metodami. Intensywne, aromatyczne espresso uzyskasz m.in. w ekspresie kolbowym lub w kawiarce. Wtedy, wybierając rodzaj kawy, konieczne jest wybranie średniego stopnia wypalenia, umożliwiającego zaparzenie espresso.

Jasno palone ziarna kawy przeznaczone są do parzenia alternatywnymi sposobami, takimi jak dripper, chemex, french press, aeropress czy V60.

 

Palarnia kawy w Warszawie

 

Jeśli chcesz otrzymać świeże, aromatyczne ziarna, których sposób wypalenia jest dopasowany do stosowanych metod parzenia, zamów je w palarni kawy w Warszawie. Kawa jest wypalana na bieżąco, przed dostarczeniem zamówienia. Z takiego rozwiązania korzystają zarówno osoby prywatne, które chcą się cieszyć smakiem tego naparu, jak i kawiarnie oraz inne lokale gastronomiczne. Dowiedz się także, na czym polega subskrypcja kawy