Kawa bez kofeiny

Kawa bez kofeiny

Kawa bez zawartości kofeiny, to tak zwany decaf, czy też inaczej kawa bezkofeinowa. Tak naprawdę decaf nie jest całkowicie wolny od zawartości kofeiny – może zawierać od 0,1 do 0,3% tego związku w stosunku do ilości początkowej. Mimo tego, że kawy nigdy nie da się oczyścić z kofeiny w 100%, decaf pozostaje najlepszym wyborem dla osób, które z różnych powodów powinny unikać tej substancji. Przyswojenie tak niewielkiej jej ilości, nie wpłynie niekorzystnie na organizm konsumenta. Kiedy warto sięgnąć po taki produkt?

Spis treści:
Kiedy warto wybrać decaf?
Właściwości
Dla kogo?
Rodzaje
Jakość Speciality
Świeże palenie

Kiedy warto wybrać kawę bez kofeiny?

Kawa bez kofeiny zostaje pozbawiona tej substancji na początkowym etapie obróbki ziaren. Dekofeinizacja może przebiegać w sposób naturalny lub z zastosowaniem substancji chemicznych, które usuwają z ziaren związek odpowiadający za działanie pobudzające kawy. W przypadku decafu dostępnego w JAVA Coffee jest to dekofeinizacja naturalna, czyli metoda Sugarcane E.A. Decaffeination, przebiegająca z zastosowaniem pary wodnej. Poprzez usunięcie (w zdecydowanej większości) z ziaren tej substancji kawę pozbawia się jej właściwości pobudzających. Oznacza to, że napar przygotowany z ziaren poddanych procesowi dekofeinizacji będzie w pełni bezpieczny między innymi dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, czy osób, które mają problemy ze snem lub wysokim ciśnieniem. W JAVA Coffee oferujemy dwa rodzaje wypału naszego decafa: ciemny - do parzenia przy pomocy ekspresu lub kawiarki, a także jasny dedykowany do metod przelewowych, dzięki czemu możesz dopasować ziarna do preferowanej metody parzenia. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o naszych produktach – napisz do nas!

Właściwości

Brak kofeiny sprawia, że kawa przestaje być napojem o działaniu pobudzającym. Jej spożywanie nie wpływa zatem na jakość snu i sam proces zasypiania. Nawet w większej ilości napar tego typu nie prowadzi do rozdrażnienia czy nadmiernego pobudzenia. Jednocześnie usunięcie pobudzającej substancji z kawy wiąże się z uszczupleniem tego napoju o właściwości przyspieszające trawienie. W zamian za to decaf okazuje się być bogatym źródłem przeciwutleniaczy i minerałów, takich jak magnez, potas czy niacyna. Jest też łagodniejszy dla żołądka, dlatego powinien stanowić lepszy wybór dla osób, które mają problemy z funkcjonowaniem układu trawiennego.


Dla kogo?

Jak wspominaliśmy, decaf z powodzeniem zastępuje klasyczną kawę osobom, które muszą ograniczać dzienne spożycie kofeiny. Chodzi między innymi o kobiety w ciąży, kobiety karmiące czy osoby, które mają problemy z zasypianiem, z bólami głowy lub niestrawnościami. Kawa bezkofeinowa to także dobry wybór dla tych, którzy nie chcą odmawiać sobie przyjemności w postaci niewielkiego espresso czy cappuccino wypitego wieczorem, a jednocześnie zwyczajnie obawiają się o swoją jakość snu lub inne niekorzystne skutki przekroczenia zalecanej maksymalnej dawki kofeiny, która wynosi 400 mg/dzień.



Jaką kawę bez kofeiny wybrać - ziarnistą czy mieloną?

Zarówno kawa ziarnista, jak i mielona bez kofeiny może mieć nieco łagodniejszy smak niż kawa, która nie została poddana procesowi dekofeinizacji. Nadal pozwoli jednak na zaparzenie aromatycznego, złożonego w smaku naparu. Jeśli chcesz cieszyć się przede wszystkim profilem smakowym kawy, a nie jej właściwościami energetyzującymi, wybierz decaf wysokiej jakości, najlepiej 100% Arabiki z segmentu speciality. Możesz zdecydować się na zakup kawy w ziarnach lub w formie zmielonej, przystosowanej do wybranej przez Ciebie metody parzenia. Obydwie opcje mają swoje zalety. Ziarna zmielone tuż przed samym zaparzeniem mają najintensywniejszy smak, jeśli nie posiadasz w domu młynka do kawy lub zwyczajnie nie wiesz jak odpowiednio je zmielić, dobrym rozwiązaniem dla Ciebie będzie zakup świeżo mielonych ziaren z naszej palarni. Wszystkie nasze kawy pakujemy w odpowiednio przystosowane do ich przechowywania paczki, dzięki czemu zachowują one swój aromat przez długi czas, nawet po zmieleniu.

Decaf jakości speciality

Wiele osób obawia się, że decaf to produkt bez smaku. Nie można jednak powiedzieć tego o produkcie jakości speciality, ponieważ kawa z tego segmentu jest starannie selekcjonowana i przechodzi bardzo rygorystyczne testy jakości – musi otrzymać co najmniej ocenę 80/100 w opinii profesjonalnych Q-graderów. Nasz decaf to Kolumbia Cauca, czyli ziarna z Kolumbii, uprawiane na wysokościach 1.600-1.820 m n.p.m., gdzie cały proces uprawy odbywa się metodami tradycyjnymi i ekologicznymi. Produkty z segmentu speciality to ziarna gatunku Arabica, które są cenione za delikatny, bardzo złożony smak, w którym można wyczuć rozmaite profile – od owocowych i kwiatowych, po czekoladowe. W przypadku naszego decafu są to nuty truskawki, jaśminu i granatu. Jeśli więc lubisz pić kawę, w której czuć nuty owocowe, z pewnością nie będziesz nią rozczarowany.


Świeżo palona

By cieszyć się jak najlepszym smakiem i aromatem kawy, należy przykładać dużą wagę do daty wypału. Tylko świeżo palona kawa jest w stanie zapewnić Ci pełnię doznań sensorycznych. Z tego względu kawy z naszej palarni wypalane są maksymalnie na 7 dni przed wysyłką do klienta. Możesz zamówić je w wersji ziarnistej lub uprzednio zmielonej. Dzięki temu nie będziesz martwić się o to, w jaki sposób należy zmielić kawę pod konkretną metodę parzenia. Co ważne, w naszej palarni masz możliwość zamówienia kawowego abonamentu, w ramach którego wybrany produkt będziemy wysyłać Ci regularnie pod wskazany adres, tak, aby zawsze była pod ręką.

Kawa bez kofeiny może być spożywana znacznie częściej niż kawa tradycyjna. Jeśli bardzo lubisz rytuał picia tego czarnego naparu lub jesteś jego miłośnikiem, a jednocześnie stan zdrowia nie pozwala Ci sięgać po niego tak często, jak sobie tego życzysz – postaw na najlepszej jakości decaf z naszej palarni!

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.