Aby zarządzać subskrypcją, utwórz konto. Ciesz się zawsze wspaniałą kawą!

Get FREE delivery with every subscription!

Organizujemy szereg szkoleń dla partnerów, baristów i miłośników kawy!

Zapraszamy!

We invite you to cooperate with us!

Luksusowe syropy z Francji. Spróbuj
Make up to 45 servings of your favourite drink from one carton!

BACANHA - Sweetly sophisticated accent!

Zapraszamy miłośników kawy i profesjonalnych baristów!

Kawa specialty z dripa. Jak powstała ta metoda parzenia kawy, jak przyrządzić kawę w dripie?

  • 2 min read

Metod parzenia kawy specialty jest tak dużo, jak wielu jest entuzjastów tego wyrazistego naparu. W dzisiejszym artykule chcielibyśmy skupić się na alternatywnych metodach parzenia kawy, a dokładniej na kawie speciality z dripa. Czym jest drip, kiedy powstał oraz jaka kawa specialty będzie najlepsza do dripa, dowiecie się z tego artykułu.

Kto wymyślił drip, jak powstała ta metoda parzenia kawy?

Pierwsze dripy powstały w 1906 roku przez gospodynię domową Melittę Bentz. Następnie na rynek zostaje wprowadzony dripper ceramiczny i plastikowy. W podobnym czasie powstaje japońska firma Hario, która zaczęła produkować szklane dripy V60, nie cieszyły się one jednak zbyt dużą popularnością, ze względu na kawę rozpuszczalną. Ich popularność przybrała na sile dopiero we wczesnych latach 2000.

Choć pierwsze dripy zostały wynalezione przez firmę Melitta, to dziś jednak często mówiąc o dripach, mamy na myśli produkty firmy Hario.

Jaka kawa specialty będzie najlepsza do dripa?

Do dripa, jak i do innych metod przelewowych warto wybierać kawy speciality jasno palone, o owocowych bądź kwiatowych nutach. Przelew pozwala wydobyć z ziaren słodycz. Ważne jednak, by były to kawy specialty single origin, ciekawym wyborem będą kawy z Ameryki Środkowej, Południowej oraz z Afryki.

Jak przyrządzić kawę w dripie?

Kawa specialty do dripa powinna być odpowiednio zmielona, jest to niezwykle ważne, ziarna powinny być grubo zmielone, wyglądem kawę można porównać do piasku. Z kolei, jeśli chodzi o parzenie kawy speciality, to zakłada się, że na 100 ml kawy, potrzeba 6 g kawy, jest to jednak kwestia indywidualna. Można znaleźć wiele przepisów, w których wykorzystuje się inne proporcje kawy speciality i wody. Przejdźmy w końcu do samego parzenia, na sam początek należy wsadzić filtr do kawy do drippera, potem trzeba przelać go gorącą wodą, by dobrze przylegał do urządzenia, dopiero potem można wsypać kawę i polać ją wodą. Wodę leje się okrężnymi ruchami, starając się nie dotykać ścian filtra do kawy, pomocna tutaj może okazać się konewka.

Jaki drip wybrać?

Na rynku znaleźć można wiele różnych rodzajów kawy specialty, nie wspominając już o różnych sprzętach przeznaczonych do alternatywnych metod parzenia kawy. Jeśli jednak chodzi o dripy, to mamy do wyboru drippery plastikowe, szklane, ceramiczne czy metalowe, w zasadzie to wybór jest ogromny. Każde tworzywo ma swoje wady i zalety. Wybór tworzywa nie ma zbytnio wpływu na sam smak kawy, choć można pokusić się o stwierdzenie, że dripy ceramiczne będą szybciej oddawały ciepło niż dripy z tworzywa sztucznego, jednak dla początkującego kawosza nie ma to dużego znaczenia. Jak wybór tworzywa nie ma znaczenia, tak warto zastanowić się nad rozmiarem, w przypadku dripów Hario mamy do wyboru trzy rozmiary – 01, 02 i 03. Wielkość dripperów przekłada się na ilość naparu.

Dripy Hario V60 stały się bardzo popularne ze względu na wygodę użytkowania, w łatwy sposób możemy uzyskać klarowny i pełen smaku napar kawy specialty. Jeśli interesują Cię alternatywne metody parzenia kawy, zdecydowanie spróbuj kawy speciality z dripa!

Leave a comment (all fields required)

Comments will be approved before showing up.

Szukaj w naszym sklepie