Nie jest tajemnicą, że istnieje wiele metod parzenia kawy specialty. Jak jednak wybrać tę, która sprosta naszym oczekiwaniom i rozpieści nasze kubki smakowe?
Postanowiliśmy wybrać kilka najpopularniejszych metod przygotowywania kawy i krótko o nich opowiedzieć. Zastanowimy się nad tym, za pomocą jakiej z metod jesteśmy w stanie podkręcić ulubione cechy w naszej kawie. Rozważymy który sposób jest najlepszy do danego wypału ziarna oraz czy w ogóle można mówić o obiektywnie najlepszym sposobie parzenia kawy?
- Jakie są metody parzenia kawy specialty?
- Kawa specialty z ekspresu kolbowego
- Kawa specialty z dripa
- Kawa specialty z kawiarki
- Kawa specialty z AeroPressu
Jakie są metody parzenia kawy specialty?
Zdecydowanie najbardziej rozpowszechnionym sposobem parzenia kawy jest ta z wykorzystaniem ekspresu. Do wyboru mamy ekspresy ciśnieniowe, kolbowe, automatyczne, ekspresy przelewowe - lista tych maszyn jest naprawdę długa. Istnieje jednak cała gama alternatywnych metod parzenia kawy, za pomocą których również jesteśmy w stanie wydobyć naprawdę wiele walorów smakowych kawy specialty. Niekiedy metody alternatywne sprawdzą się nawet lepiej, a to za sprawą kontroli jaką posiadamy posługując się nimi, czego często nie dają nam najpopularniejsze ekspresy.
Do najczęściej wykorzystywanych sprzętów do parzenia kawy zalicza się ekspres kolbowy, drip, kawiarkę oraz AeroPress. Dobrej jakości ziarna kawy, w połączeniu z odpowiednio dobranym sposobem parzenia, są gwarancją przepysznej filiżanki kawy za każdym razem.
Tak naprawdę to nie sama metoda parzenia ma ostatecznie największe znaczenie, ale to, jak my parzymy kawę, wykorzystując daną metodę. Ta sama kawa, przyrządzona z wykorzystaniem tego samego sposobu, ale przez dwie różne osoby, może smakować zupełnie inaczej. Z kawą nie można się nudzić ;)
Kawa specialty z ekspresu kolbowego

Ekspres kolbowy to urządzenie ciśnieniowe, za pomocą którego najczęściej parzy się espresso. Jego działanie jest stosunkowo proste. Woda - pobrana z pojemnika, w którym jest podgrzewana, kierowana jest na zmieloną kawę i przepływa przez nią pod odpowiednim ciśnieniem. Przez wzgląd na to, że kontakt wody z ziarnami jest stosunkowo krótki (cały proces trwa kilkadziesiąt sekund), bardzo istotny jest stopień zmielenia kawy. Kawa specialty z ekspresu kolbowego będzie najlepsza dla osób, które lubią mocną w smaku, wyrazistą kawę. Do tej metody najlepiej jest wybrać ziarna typowo pod kawę espresso, czyli wypalone ciemno.
Kawa specialty z dripa
Kolejną alternatywną metodą parzenia kawy specialty to przygotowanie naparu z wykorzystaniem dripa. To bardzo prosty i niedrogi sposób, a urządzenie, zwane dripperem można kupić już za kilkanaście złotych. Parzenie kawy specialty w dripie jest bardzo łatwe — wystarczy tylko włożyć do niego papierowy filtr, wsypać odpowiednią ilość zmielonych ziaren, postawić na filiżance lub kubku, a następnie zalać wodą. Kawa do dripa powinna być zmielona zdecydowanie grubiej, niż do ekspresu kolbowego, grubość przemiału można porównać do grubości cukru. Jeśli zmielimy ją zbyt grubo - woda przepłynie za szybko. Spowoduje to niedoparzenie kawy - będzie ona "rozwodniona". Samo parzenie powinno trwać maksymalnie 3 - 4 minuty. Najlepiej sprawdzi się tutaj dedykowana kawa specialty jasno palona, która charakteryzuje się owocowymi i kwiatowymi nutami i przyjemną kwasowością. Ciekawą opcją dla tej metody może być kawa pod drip pochodząca z Afryki, w której profilu sensorycznym znajdziemy cytrusy, owoce tropikalne, owoce jagodowe i nuty kwiatowe.
Kawa specialty z kawiarki
Kawiarka swoim wyglądem przypomina dwuczęściowy czajnik. Wodę wlewa się do dolnej komory, powyżej znajduje się sitko z kawą, a w trakcie gotowania ciśnienie przepycha napar do górnej części urządzenia. Do parzenia kawy za pomocą kawiarki najlepiej wybierać ziarna zmielone dość drobno - a to z uwagi na krótki czas kontaktu kawy z wodą, podobnie jak w przypadku ekspresu kolbowego. Dzięki drobnemu zmieleniu uzyskany napar będzie przypominał espresso. Do przygotowania kawy w kawiarce warto wykorzystać kawę ziarnistą specialty do espresso, którą należy odpowiednio zmielić. To idealna metoda parzenia dla osób, które cenią sobie typowo włoską kawę – mocną w smaku i wyrazistą o przyjemnie czekoladowych nutach.
Kawa specialty z AeroPressu
Kolejnym sposobem na zaparzenie kawy jest ptzygotowanie jej za pomocą AeroPressu. Jego wygląd jest dosyć futurystyczny, przypomina on dość dużą strzykawkę. By przy pomocy AeroPressu "wycisnąć" jak najlepszy napar, warto zaopatrzyć się w kawę ziarnistą specialty wypaloną pod filtr, którą należy odpowiednio zmielić. W AeroPressie można zaparzyć zarówno kawy jasno palone, jak i średnio palone, tę metodę parzenia łatwo można dopasować do konkretnych wybranych ziaren. Nie ma jednego, uniwersalnego sposobu na parzenie kawy w AeroPressie, ale warto eksperymentować z przepisami wykorzystywanymi na przykład na World AeroPress Championship.
Czy możliwe jest zatem wybranie jednego, uniwersalnego i obiektywnie najlepszego sposobu na przygotowanie kawy? Jak widać, niekoniecznie. Każdorazowo wybór metody będzie uzależniony od naszych upodobań, od tego jaki sprzęt mamy do dyspozycji, lub na jaki możemy sobie pozwolić, a przede wszystkim od tego, jaką kawę preferujemy. Osoby, które preferują kawy słodkie, pełne owocowych i kwiatowych nut powinny zatem wybierać kawy jasno palone, które idealnie nadają się do metod przelewowych (drip, Chemex, AeroPress), z kolei fani wyrazistych smaków powinni spróbować kawy specialty średnio lub ciemno palonej, dedykowanej do ekspresu kolbowego czy kawiarki.
Leave a comment (all fields required)