Collection: Filter / Drip Coffee brewing method
Filter / drip is an alternative coffee brewing method that is one of the most popular and popular all over the world. There are many types of it, which differ in terms of origin, technique and accessories used, and thus in terms of taste and aroma.
Coffee brewed using such methods is distinguished by exceptional lightness, brightness and a tea-fruit aroma. The brewing process is pleasant and takes little time, after all, it takes about 3-4 minutes.
-
Grejpfrut | Jabłko | Rodzynki | Orzech laskowy
Etiopia Chire Etiopia | Washed
Regular price From zł 59.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 59.00 -
Marakuja | Mandarynka | Trawa Cytrynowa | Guava
El Salvador El Cocal Salwador | Natural Anaerobic
Regular price From zł 75.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 75.00 -
Czereśnia | Miód gryczany | Białe winogrono | Malina | Migdał
Burundi Gitwe Burundi | Washed
Regular price From zł 75.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 75.00 -
Czerwone jabłko | Suszona żurawina | Kakao - Winogrono
Meksyk El Jaguar Meksyk | washed
Regular price From zł 58.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 58.00 -
Raspberries | Strawberries | Almonds | Milk chocolate
Drip oBLEND Coffee Africa & America | Natural | Washed
Regular price From zł 44.50Regular priceUnit price / per -
Grejpfruit | Czekolada deserowa | Żurawina
Mexico Nahua omniroast coffee Meksyk | Honey Process
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Wiśnia | Herbata assam | Mleczna czekolada
Congo Umoja Wetu (batch brew) Democratic Republic of Congo | Washed
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Jaśmin | Granat | Truskawka
Decaf Colombia Cauca Drip Kolumbia | Sugarcane E.A. Decaf
Regular price From zł 47.50Regular priceUnit price / per -
Coffee Vac+ Kawa Kongo Umoja 250g [FILTR/DRIP]
Regular price zł 83.25Regular priceUnit price / perzł 90.50Sale price zł 83.25Sale -
CHEMEX® (6 FILIŻANEK) + Burundi Gitwe 250g [DRIP/FILTR]
Regular price zł 247.20Regular priceUnit price / perzł 309.00Sale price zł 247.20Sale -
AEROPRESS® + Kawowy oBlend 250g JAVA [FILTR/DRIP]
Regular price zł 143.60Regular priceUnit price / perzł 179.50Sale price zł 143.60Sale -
BORÓWKA - DAKTYL - PAPAJA - POMARAŃCZA
Kolumbia Eduardo Rojas Kolumbia | Natural
Regular price zł 99.00Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price zł 99.00 -
HARIO zestaw V60 Craft Coffee Maker + Etiopia Chire 250g
Regular price zł 116.10Regular priceUnit price / perzł 129.00Sale price zł 116.10Sale -
Clever Dripper + Salvador El Cocal 250g [DRIP/FILTR]
Regular price zł 202.50Regular priceUnit price / perzł 225.00Sale price zł 202.50Sale -
Czekolada Deserowa | Wiśnia | Czarna porzeczka
Guatemala Nueva Era Guatemala | Natural
Regular price From zł 57.50Regular priceUnit price / per
Let customers speak for us
from 347 reviewsKawka smakuje rewelacyjnie szybka wysyłka
Będę wracać
RUDE HEALTH (sojowe) [ORGANIC]
dobrze
Guatemala Nueva Era
Cudo. Pyszności. Niebo w gębie.
git
Pyszne
Papua Nowa Gwinea Korofeigu [ORGANIC]
Było mi bardzo miło, kiedy oprócz zamówienia dostałam próbkę kawy i naklejki 😅
Mocna, aromatyczna, fantastyczna
3-miesięczna Poczta Kawowa
Jest super
Honduras Marcala
Bardzo miękka i delikatna
Gwatemala Todosantarita
Kawa parzona alternatywnymi sposobami
-
W zależności od tego, w jaki sposób przebiega parzenie kawy, konieczne jest wybranie innego jej rodzaju. Jeśli wykorzystywane są alternatywne metody parzenia, zalecane jest stosowanie jasno palonych ziaren kawy. Sprawdzą się m.in. w przypadku:
• V60;
• Drippera;
• Chemexu;
• Areopressu;
• French Pressu. -
Kawa drip — poznaj naszą ofertę
Zagadkowy drip to nic innego jak metoda przelewowa parzenia kawy. W ten sposób uzyskać można aromatyczny, lekki i klarowny napar z wyczuwalnymi naturalnymi oraz delikatnymi nutami smakowymi . Konieczny jest jednak wybór odpowiednio wypalonej i właściwie zmielonej kawy.
Nasze kawy do przelewowych metod parzenia składają się z najdokładniej selekcjonowanych ziaren pochodzących między innymi z Kenii, Etiopii, Tanzanii, Kolumbii, Salwadoru, Meksyku, Konga i Panamy. Zbierane są z upraw na wysokościach wahających się od 1000 do 2000 m n.p.m., które należą do małych, lokalnych producentów. Każda kawa to niepowtarzalna kompozycja smaków o wyszukanym profilu sensorycznym – od nut owocowych, przez orzechowe, cytrusowe, czekoladowe i kwiatowe. Do alternatywnych metod parzenia stosowane są jasno palone ziarna. Ważne jest, aby wybrać odpowiednią grubość mielenia, która dedykowana jest do parzenia daną metodą. Dobrym rozwiązaniem jest również zakup kawy ziarnistej i przygotowanie jej bezpośrednio przed parzeniem.
-
Kawa drip — odpowiednia grubość i mielenie ziarna
Najlepszą kawę przelewową przyrządza się ze świeżo palonych ziaren. Bardzo ważnym aspektem jest grubość mielenia ziaren – źle zmielone prowadzą do niewłaściwego parzenia. Zbyt drobne mielenie powoduje, że woda spływa wolniej, a to wydłuża czas zaparzania i powoduje pojawienie się nieprzyjemnej goryczy w gotowym naparze. Zbyt grube ziarna przepuszczają wodę za szybko, przez co kawa jest słaba, pozbawiona aromatów i ma mniejszą zawartość kofeiny. Za optimum uznawane jest takie mielenie, by przelewana woda nie kapała, a spływała cienkim i równomiernym strumieniem. Ziarna powinny być mielone w młynku żarnowym, bezpośrednio przed parzeniem kawy.
-
Kawa drip — jak ją parzyć?
W zależności od preferowanej intensywności kawy, z procesem parzenia można eksperymentować. Jednak przy jej przygotowaniu istnieją pewne zasady, których warto się trzymać, aby uzyskać najlepszą filiżankę. Pierwszą z nich jest zachowanie proporcji i odmierzenie ok. 5,5 g kawy na każde 100 ml wody. Ziarno powinno być zalane wodą o temperaturze około 93-95 stopni. Do parzenia kawy niezbędny jest filtr, a odpowiednio przebiegający proces zajmować powinien ok. 2-4 minut. (oczywiście wszystko jest zależne od Waszego przepisu:) )