- Turn on embed
- Create a DECO Banner from out app
- Select a matching position
Collection: Light roast coffee
-
Grape | Cranberry | Chocolate | Brown sugar
Nicaragua Las Nubes Specialty Coffee Nicaragua | Natural
Regular price From zł 57.50Regular priceUnit price / per -
Grapefruit | Almonds | Peach | Grape
Brazil Naimeg Paraiso specialty coffee Brazil | Fully washed
Regular price From zł 60.00Regular priceUnit price / per -
Blackcurrant | Orange | Peach | Caramel
Colombia El Faldon Specialty Coffee Colombia | Washed
Regular price From zł 72.00Regular priceUnit price / per -
Earl grey | Orange | Milk chocolate | Plum
Specialty Coffee Rwanda Kamajumba Rwanda | Washed
Regular price From zł 63.00Regular priceUnit price / perzł 63.00Sale price From zł 63.00 -
Raspberries | Strawberries | Almonds | Milk chocolate
Flower Power drip filter Coffee Africa & America | Natural | Washed
4.93 / 5.0
(14) 14 total reviews
Regular price From zł 47.50Regular priceUnit price / perzł 47.50Sale price From zł 47.50 -
Cherry | Assam tea | Milk chocolate
Congo Umoja Wetu (batch brew) Democratic Republic of Congo | Washed
4.56 / 5.0
(18) 18 total reviews
Regular price From zł 43.50Regular priceUnit price / perzł 43.50Sale price From zł 43.50 -
Grapefruit | Dark chocolate | Cranberries
Mexico Nahua omniroast coffee Mexico | Honey Process
5.0 / 5.0
(7) 7 total reviews
Regular price From zł 41.80Regular priceUnit price / perzł 41.80Sale price From zł 41.80 -
Jasmine | Pomegranate | Strawberry
Decaf Colombia Cauca Drip Columbia | Sugarcane E.A. Decaf
5.0 / 5.0
(5) 5 total reviews
Regular price From zł 56.50Regular priceUnit price / perzł 55.00Sale price From zł 56.50 -
Lime | Mirabelle | Brown sugar | Peach
Indonesia Pegasing specialty coffee Indonesia | Natural Carbonic Maceration
Regular price From zł 94.00Regular priceUnit price / perzł 94.00Sale price From zł 94.00
Kawa parzona alternatywnymi sposobami
-
W zależności od tego, w jaki sposób przebiega parzenie kawy, konieczne jest wybranie innego jej rodzaju. Jeśli wykorzystywane są alternatywne metody parzenia, zalecane jest stosowanie jasno palonych ziaren kawy. Sprawdzą się m.in. w przypadku:
• V60;
• Drippera;
• Chemexu;
• Areopressu;
• French Pressu. -
Kawa drip — poznaj naszą ofertę
Zagadkowy drip to nic innego jak metoda przelewowa parzenia kawy. W ten sposób uzyskać można aromatyczny, lekki i klarowny napar z wyczuwalnymi naturalnymi oraz delikatnymi nutami smakowymi . Konieczny jest jednak wybór odpowiednio wypalonej i właściwie zmielonej kawy.
Nasze kawy do przelewowych metod parzenia składają się z najdokładniej selekcjonowanych ziaren pochodzących między innymi z Kenii, Etiopii, Tanzanii, Kolumbii, Salwadoru, Meksyku, Konga i Panamy. Zbierane są z upraw na wysokościach wahających się od 1000 do 2000 m n.p.m., które należą do małych, lokalnych producentów. Każda kawa to niepowtarzalna kompozycja smaków o wyszukanym profilu sensorycznym – od nut owocowych, przez orzechowe, cytrusowe, czekoladowe i kwiatowe. Do alternatywnych metod parzenia stosowane są jasno palone ziarna. Ważne jest, aby wybrać odpowiednią grubość mielenia, która dedykowana jest do parzenia daną metodą. Dobrym rozwiązaniem jest również zakup kawy ziarnistej i przygotowanie jej bezpośrednio przed parzeniem.
-
Kawa drip — odpowiednia grubość i mielenie ziarna
Najlepszą kawę przelewową przyrządza się ze świeżo palonych ziaren. Bardzo ważnym aspektem jest grubość mielenia ziaren – źle zmielone prowadzą do niewłaściwego parzenia. Zbyt drobne mielenie powoduje, że woda spływa wolniej, a to wydłuża czas zaparzania i powoduje pojawienie się nieprzyjemnej goryczy w gotowym naparze. Zbyt grube ziarna przepuszczają wodę za szybko, przez co kawa jest słaba, pozbawiona aromatów i ma mniejszą zawartość kofeiny. Za optimum uznawane jest takie mielenie, by przelewana woda nie kapała, a spływała cienkim i równomiernym strumieniem. Ziarna powinny być mielone w młynku żarnowym, bezpośrednio przed parzeniem kawy.
-
Kawa drip — jak ją parzyć?
W zależności od preferowanej intensywności kawy, z procesem parzenia można eksperymentować. Jednak przy jej przygotowaniu istnieją pewne zasady, których warto się trzymać, aby uzyskać najlepszą filiżankę. Pierwszą z nich jest zachowanie proporcji i odmierzenie ok. 5,5 g kawy na każde 100 ml wody. Ziarno powinno być zalane wodą o temperaturze około 93-95 stopni. Do parzenia kawy niezbędny jest filtr, a odpowiednio przebiegający proces zajmować powinien ok. 2-4 minut. (oczywiście wszystko jest zależne od Waszego przepisu:) )
-
-
-
-
-
-