Collection: Kawa o nucie czekoladowej
-
Cane sugar | Chocolate | Sweet grapes
Honduras Marcala Honduras | Washed
Regular price From zł 38.50Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 38.50 -
Cherry | Red grapefruit | Dark chocolate
Brazil Cerrado 003 Brazil | Natural
Regular price From zł 35.50Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 35.50 -
Blackberry | Caramel | Walnut | Dark chocolate
JAVA Blend 001 Classic Espresso Coffee Brazil, Costa Rica, Guatemala, Colombia | Various Processes
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Raspberries | Strawberries | Almonds | Milk chocolate
Flower Power drip filter Coffee Africa & America | Natural | Washed
Regular price From zł 44.50Regular priceUnit price / per -
Cherry | Assam tea | Milk chocolate
Congo Umoja Wetu (batch brew) Democratic Republic of Congo | Washed
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Grapefruit | Dark chocolate | Cranberries
Mexico Nahua omniroast coffee Mexico | Honey Process
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Forest fruits | Milk chocolate | Cocoa | Assam
Sweet Kick Espresso Blend coffee Nicaragua | Mexico | Washed
Regular price From zł 40.00Regular priceUnit price / per -
Chocolate | Dried plum | Grapefruit
Guatemala Todosantarita coffee Guatemala | Washed
Regular price From zł 43.00Regular priceUnit price / per
Kawa o nucie czekoladowej
-
Kawa o nucie czekoladowej jest świetnym wyborem dla osób, które lubią taki napój o głębokim i mocnym smaku. Uzyskanie takiego profilu sensorycznego wymaga odpowiedniego sprzętu oraz umiejętności osoby, która zajmuje się wypalaniem samych ziaren. Istotne jest również późniejsze właściwe podejście do samego procesu zaparzania. Po spełnieniu tych warunków można uzyskać napar, który z pewnością przypadnie do gustu wielu entuzjastom kawy.
-
Jak powstaje kawa o nucie czekoladowej?
Kawa o nucie czekoladowej jest uzyskiwana całkowicie naturalnie. Oznacza to, że wcale nie musi być ona wzbogacana sztucznymi dodatkami. Nie powinno się jej także mylić z kawami typowo smakowymi, ponieważ w tym przypadku czekoladowa nuta jest zasługą samych ziaren, choć w tym celu muszą być one poddane odpowiedniej obróbce.
-
Kluczowy proces palenia
Do wydobycia pożądanych cech z naturalnego ziarna koniecznie jest ich właściwe wypalanie. W naszej palarni wykorzystujemy do tego specjalistyczne piece. Ziarna poszczególnych gatunków wypala się w różnych temperaturach i z dobraniem optymalnego czasu, dlatego tak ważna jest wiedza i dobre podejście roasterów. Wyróżniamy różne stopnie palenia, natomiast w przypadku gatunków, które mogą oddać aromat czekolady, zwykle stosuje się tzw. wariant ciemny, czyli mocne palenie, które pozwala wydobyć z takich ziaren drzemiący w nich charakter.
-
Jakich aromatów można oczekiwać?
Warto podkreślić, że w związku z intensywnym stopniem palenia, kawa z takich ziaren będzie na pewno mocna i nieco ciężka w smaku. Powinna być w niej wyczuwalna delikatna i przyjemna goryczka, natomiast raczej niewielki będzie sam pułap kwasowości. Efekt "mocy" tej kawy nie powinien być przy tym mylony z poziomem kofeiny, ponieważ paradoksalnie tego związku jest więcej w przypadku gatunków palonych jasno. W kontekście aromatu wyczuwalny będzie właśnie posmak czekoladowy, w niektórych przypadkach z akcentami karmelu. Należy wspomnieć, że wciąż mogą występować aromaty owocowe, choć z pewnością nie będą już one tak intensywne. Zależnie od określonego gatunku odczuwalny może być natomiast delikatny posmak wiśni, grejpfruta czy winogron. W niektórych odmianach występują także nuty orzechowe. Co bardzo ważne, wszystkie te aromaty są wydobywane z naturalnych ziaren bez wzmacniania ich smaku. Takie bogactwo przygotowanego napoju jest zasługą palenia ziaren i ich odpowiedniego zaparzenia.
-
Kawa o nucie czekoladowej w naszym sklepie
Kawa o nucie czekoladowej jest możliwa do uzyskania tylko z ziaren z odpowiednich gatunków. Bardzo ważne jest to, żeby były one najwyższej jakości i świeżo wypalane. Właśnie na takie produkty możesz liczyć w przygotowanej przez nas ofercie. Proponujemy szeroki wybór ziaren 100% Arabiki najwyższej jakości. W asortymencie naszej palarni JAVA Coffee posiadamy przede wszystkim kawy z Hondurasu, Brazylii, Konga czy Meksyku. W tej kategorii świetnym wyborem będą również odmiany z Gwatemali.
-
Jak ją zaparzyć?
Większość tych ziaren jest palonych ciemno, w związku z czym są one dedykowane przede wszystkim do przygotowania aromatycznego espresso. W kontekście parzenia nadają się one zwykle najlepiej do automatycznych ekspresów czy kawiarek. Takie nuty smakowe można też uzyskać z niektórych odmian kawy wypalanej w stopniu średnim. Poza wspomnianymi przyrządami, do przygotowania napoju z takich ziaren można skorzystać z metod alternatywnych, takich jak choćby French press.
Let customers speak for us
from 384 reviewsPróbowałem różnych smaków Bacanha, a ten jest jednym z moich ulubionych – świeży tropikalny, ale niezbyt słodki. Została mi jeszcze brzoskwinia do spróbowania. Butelka wygląda bardzo estetycznie – aż szkoda ją wyrzucić))
Pyszna!!!
6L Napój Roślinny Minor Figures Oat M*lk [ORGANIC]
It was great according to the recipient!
I absolutely love it, I can't live without my kinto. The quality is amazing, very practical and holds the temperature very good!
Bardzo dobra kawa! Jak nie lubi się kwasowości to najlepszy wybór 😎
Długo szukałem… ale znalazłem właściwą 😁
Polecam ;)
Słodka i pyszna, smakuje całej rodzinie
Niska kwasowość, ładna crema. Stosuję do espresso i napar jest gęsty i mocny. 18gr, mielenie nieco mniej drobne niż 001.
Jest bardzo dobra. Co prawda szukam jeszcze grejpfruta więc kombinuję z przepisem w V60 żeby go znaleźć. Kawka jest pyszna i 100% gwarantuje pyszne, energetyzujące doznania za każdym parzeniem. Nawet w porannym pośpiechu jako "zalewajka" jest znakomita, co wcale nie jest takie oczywiste.
Świetna jakość samej torby jak i nadruku, jak najbardziej polecam. Idealna dla miłośników kawy <3
Zrównoważona smakowo, cielista kawa z okrągłą kwasowością bardzo dojrzałych wiśni, mleczną słodyczą i herbacianą goryczką. Pierwszy aromat który się wybija na pierwszy plan to aromat mocnej czarnej indyjskiej herbaty z cynamonem i kapką mleka (takiego po indyjsku, zagotowanego), w tle zapach kwiatów kwitnącej wiśni. Kawa dość mocno wypalona jak na standard przelewu więc idealnie wychodzi wg. przepisu V60 40/60 40(93°C)/60(<85)°C, 3min 30s.
"Mleko idealne" pięknie się spienia. Smak nienachalny idealny wpołaczeniu z Matcha Moya. Polecam wszystkim.
Matcha jak zawsze najwyższej jakości a miotełka Chasen czyni cuda- matcha pięknie rozmieszana a mleczko idealnie spienione. Polecam.
Elegancka, pozbawiona goryczy słodka kawa z minimalną kwasowością, dość ciemno wypalona. Profil aromatyczny zgadza się z opisem, ewidentnie wyczuwalne grejpfrutowe i żurawinowe słodkie nuty zaokrąglone czekoladą. Kawa pomimo swojego zwiewnego delikatnego charakteru pozostawia długi posmak złożony ze wszystkich wymienionych wyżej aromatów, nawet wypita w postaci przelewu. Wychodzi świetna z V60 jak i Greckiej Briki gdzie nabiera pełnie cielistości, będzie z niej świetne słodkie espresso. Na 100gr. znalazłem pięć uszek słonia i jeden quaker.
Polecam, ekspresowa dostawa