Collection: Kawa o nucie czekoladowej

  • Kawa o nucie czekoladowej jest świetnym wyborem dla osób, które lubią taki napój o głębokim i mocnym smaku. Uzyskanie takiego profilu sensorycznego wymaga odpowiedniego sprzętu oraz umiejętności osoby, która zajmuje się wypalaniem samych ziaren. Istotne jest również późniejsze właściwe podejście do samego procesu zaparzania. Po spełnieniu tych warunków można uzyskać napar, który z pewnością przypadnie do gustu wielu entuzjastom kawy. 

  • Jak powstaje kawa o nucie czekoladowej?

    Kawa o nucie czekoladowej jest uzyskiwana całkowicie naturalnie. Oznacza to, że wcale nie musi być ona wzbogacana sztucznymi dodatkami. Nie powinno się jej także mylić z kawami typowo smakowymi, ponieważ w tym przypadku czekoladowa nuta jest zasługą samych ziaren, choć w tym celu muszą być one poddane odpowiedniej obróbce. 

  • Kluczowy proces palenia

    Do wydobycia pożądanych cech z naturalnego ziarna koniecznie jest ich właściwe wypalanie. W naszej palarni wykorzystujemy do tego specjalistyczne piece. Ziarna poszczególnych gatunków wypala się w różnych temperaturach i z dobraniem optymalnego czasu, dlatego tak ważna jest wiedza i dobre podejście roasterów. Wyróżniamy różne stopnie palenia, natomiast w przypadku gatunków, które mogą oddać aromat czekolady, zwykle stosuje się tzw. wariant ciemny, czyli mocne palenie, które pozwala wydobyć z takich ziaren drzemiący w nich charakter. 

  • Jakich aromatów można oczekiwać?

    Warto podkreślić, że w związku z intensywnym stopniem palenia, kawa z takich ziaren będzie na pewno mocna i nieco ciężka w smaku. Powinna być w niej wyczuwalna delikatna i przyjemna goryczka, natomiast raczej niewielki będzie sam pułap kwasowości. Efekt "mocy" tej kawy nie powinien być przy tym mylony z poziomem kofeiny, ponieważ paradoksalnie tego związku jest więcej w przypadku gatunków palonych jasno. W kontekście aromatu wyczuwalny będzie właśnie posmak czekoladowy, w niektórych przypadkach z akcentami karmelu. Należy wspomnieć, że wciąż mogą występować aromaty owocowe, choć z pewnością nie będą już one tak intensywne. Zależnie od określonego gatunku odczuwalny może być natomiast delikatny posmak wiśni, grejpfruta czy winogron. W niektórych odmianach występują także nuty orzechowe. Co bardzo ważne, wszystkie te aromaty są wydobywane z naturalnych ziaren bez wzmacniania ich smaku. Takie bogactwo przygotowanego napoju jest zasługą palenia ziaren i ich odpowiedniego zaparzenia. 

  • Kawa o nucie czekoladowej w naszym sklepie

    Kawa o nucie czekoladowej jest możliwa do uzyskania tylko z ziaren z odpowiednich gatunków. Bardzo ważne jest to, żeby były one najwyższej jakości i świeżo wypalane. Właśnie na takie produkty możesz liczyć w przygotowanej przez nas ofercie. Proponujemy szeroki wybór ziaren 100% Arabiki najwyższej jakości. W asortymencie naszej palarni JAVA Coffee posiadamy przede wszystkim kawy z Hondurasu, Brazylii, Konga czy Meksyku. W tej kategorii świetnym wyborem będą również odmiany z Gwatemali.

  • Jak ją zaparzyć?

    Większość tych ziaren jest palonych ciemno, w związku z czym są one dedykowane przede wszystkim do przygotowania aromatycznego espresso. W kontekście parzenia nadają się one zwykle najlepiej do automatycznych ekspresów czy kawiarek. Takie nuty smakowe można też uzyskać z niektórych odmian kawy wypalanej w stopniu średnim. Poza wspomnianymi przyrządami, do przygotowania napoju z takich ziaren można skorzystać z metod alternatywnych, takich jak choćby French press.