Collection: Decaffeinated coffee

A natural ingredient in coffee is caffeine, which gives one an energy boost. Despite its beneficial effects, this substance can cause numerous undesirable effects in people who are particularly sensitive to it. The ideal solution in such cases is decaffeinated coffee, i.e. decaf.

At JAVA we offer a delicious Colombian decaffeinated coffee both in light and dark roast.

 

  • Decaf jest kawą, która pozbawiona jest kofeiny. Proces dekofeinizacji przeprowadzany jest na początkowym etapie segregacji ziaren i może przebiegać na różne sposoby - naturalnie lub przy użyciu substancji chemicznych, które ten proces znacznie ułatwiają, jednak ich użycie nie pozostaje bez znaczenia dla jakości ziarna. W ofercie JAVA Coffee znajdziesz tylko kawę pozbawioną kofeiny w pełni naturalnymi metodami, bez użycia środków chemicznych, zawsze będą to ziarna najwyższej jakości.

    Należy pamiętać, że Decaf nigdy nie jest jednak pozbawiony kofeiny całkowicie – normy europejskie dopuszczają jej zawartość na poziomie 0,1 do 0,3% w stosunku do ilości początkowej.

  • Decaf Kolumbia Cauca — jaka jest nasza kawa bezkofeinowa?

    Nasz decaf tworzą najlepsze ziarna arabiki z kolumbijskiego regionu Cauca, dojrzewające na wysokości 1600-1820 m n.p.m. Na początkowym etapie obróbki poddawane są naturalnemu procesowi dekofeinizacji – Sugarcane E.A. Decaffeination, który przebiega bez użycia środków chemicznych. Kawę wypalamy na bieżąco, precycyjnie trzymając się receptury według receptury stworzonej  przez mistrza Polski Roasterów 2018 – Rafała Kaniewskiego. Dostępna jest ona  w dwóch profilach palenia: espresso i filtr. Nuty smakowe, jakie można wyczuć w nashem decafe, to jaśmin, granat i truskawka, stanowiące ciekawą oraz zbalansowaną kompozycję.

  • Jak bardzo decaf różni się od zwykłej kawy?

    Najwyższej jakości kawa bezkofeinowa nie różni się znacznie smakiem od zwykłej. Zachowane aromaty  pozwalają ze spokojem się w niej rozsmakować i czerpać pełną satysfakcję z degustacji naparu. Kawa bezkofeinowa pozbawiona jest właściwości pobudzających oraz przyspieszających trawienie, a w zamian za to zawiera większe ilości niacyny, potasu, magnezu oraz jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy.

  • Decaf jako alternatywa klasycznej kawy

    Decaf to idealne rozwiązanie dla amatorów kawy, którzy z różnych powodów zmuszeni są wyeliminować kofeinę z diety. Polecana jest również osobom, które spożywają duże ilości tego napoju. Dawka kofeiny, jaką bezpiecznie może przyswoić organizm, to 400 mg dziennie, czyli dwie filiżanki kawy, co może być niewystarczającą porcją dla jej miłośników. Kawa bezkofeinowa zalecana jest także osobom cierpiącym na problemy z zasypianiem lub przewlekłe bóle głowy. Jest to to również właściwy zamiennik dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Pomimo tego, że najlepiej w tym okresie zupełnie zrezygnować z kawy, jest to opcja, która pozwala co jakiś czas przypomnieć sobie ulubiony smak.

  • Proces dekofeinizacji: POBIERZ