Kawa mielona 1 kg zapewnia długi zapas świeżych, odpowiednio przygotowanych ziaren do przygotowania aromatycznego napoju. Decydując się na zakup dużego opakowania, warto celować w produkty wysokiej jakości. Kawy różnią się bowiem stopniem wypalenia, krajem pochodzenia czy nawet warunkami uprawy, co ma znaczenie dla profilu sensorycznego. Istotną kwestią jest też grubość zmielenia, która wpływa na smak i aromat. Trafnie dobrana mielona Arabica odpowiednio przechowywana i zaparzona w stosunkowo niedługim czasie po zakupie, nie będzie odbiegać swoimi walorami od wersji ziarnistej.
Spis treści:
Charakterystyka
Moc i smak
Grubość mielenia ziaren
Inne parametry
Jaki produkt będzie najlepszy?
Zróżnicowany wybór
Czym powinna charakteryzować się kawa mielona 1 kg?
Kawa mielona 1 kg jest produktem, który w różnych wariantach jest dostępny w ofercie naszej palarni JAVA Coffee Roasters. Posiadamy bogaty asortyment ziaren z segmentu speciality, co daje pewność wspaniałego aromatu i wyjątkowo pełnego smaku. Nasze kawy pozwalają na przygotowanie sensorycznego i głębokiego napoju, który jednocześnie zachowuje wszystkie zalety wysokiej jakości Arabiki. Niezależnie od stopnia wypalenia czy grubości zmielenia, ziarna posiadają wiele cennych właściwości. Nasze kawy doskonale wpływają na metabolizm i usprawniają procesy trawienia, a także zawierają przeciwutleniacze pomocne w walce z wolnymi rodnikami. Opakowanie 1 kg wystarcza na długi czas, przez co pozwala na przygotowanie wielu porcji ulubionego napoju.
Moc i smak zmielonych ziaren
Nasze kawy są dostępne w kilku grubościach mielenia. Parametr ten wpływa w pewnym stopniu na smak, a także moc gotowego napoju. Z reguły ziarna zmielone drobniej szybciej podlegają ekstrakcji, dlatego mogą uwalniać więcej kofeiny i innych substancji. Warto przy tym pamiętać, że stopień zmielenia powinien być dopasowany do preferowanej metody przygotowywania napoju. Z reguły im dłuższy czas zaparzania, tym grubiej muszą być mielone ziarna.Grubość mielenia ziaren
Kawa mielona drobno jest bardziej intensywna i wyrazista w smaku. Jej barwa może być nieco ciemniejsza, a w smaku charakteryzuje się wyczuwalną goryczką. Wysoki stopień zmielenia najlepiej sprawdza się w przypadku ziaren średnio i ciemno palonych. Drobne mielenie polecamy do przygotowania espresso, a średnio drobne przy zastosowaniu kawiarki. Ziarna średnio zmielone są z kolei idealne w przypadku małego dripa, aeropressu czy zalewajki, czyli kawy zaparzanej bezpośrednio w kubku. Nieco inne parametry osiągają ziarna mielone grubo. W ich przypadku smak napoju jest łagodniejszy, a kwasowość wyższa. Do grubego mielenia najlepiej nadają się ziarna palone jasno, zatem i napar uzyskany z nich charakteryzuje się jaśniejszym kolorem. Te średnio grube polecamy do dużego dripa i frenchpressu. Ziarna grubo mielone są natomiast idealne w przypadku ekspresu przelewowego moccamaster czy też do przygotowania cold brew.Inne parametry
Nasze kawy różnią się także stopniem obróbki. Ziarna jasno palone są idealne do parzenia alternatywnymi metodami, np. Chemexem, aeropressem, ekspresem przelewowym czy dripem. Kawa ciemno wypalona będzie natomiast odpowiednia do parzenia za pośrednictwem ekspresu ciśnieniowego, kawiarki, french pressa czy tygielka. Ziarna Arabiki, które oferujemy w JAVA Coffee, uprawiane są na górzystych terenach, co zapewnia im optymalne nasłonecznienie, właściwą ekspozycję na opady deszczu oraz idealnie niskie pH bardzo żyznej gleby. Nasze kawy pochodzą z plantacji o odpowiednich warunkach klimatycznych, co korzystnie wpływa na ich jakość.