Czym jest kawa specialty?

Czym jest kawa specialty?

Kawa specialty zdobywa coraz większą popularność, w związku z czym warto poznać ją bliżej. O tym, co to jest kawa speciality i czym się charakteryzuje, piszemy poniżej. Zapraszamy do lektury!

Co to jest kawa specialty?

Kawa ziarnista speciality to nie tylko kwestia samego nazewnictwa kawy. Warto to zaznaczyć na początku, ponieważ coraz częściej producenci komercyjni używają tego sformułowania, chcąc zaznaczyć jakość premium swoich produktów, a jest to jedynie zwykły chwyt marketingowy. O tym, czy kawa otrzyma miano speciality decyduje Specialty Coffee Association, czyli Stowarzyszenie Kaw Specialty, a dokładniej ocena Q-graderów. Kawa specialty to ta, która w teście uzyskała minimum 80 na 100 punktów. Kawa ta badana jest pod wieloma aspektami, m.in. pod uwagę bierze się defekty samych ziaren, błędy w ich paleniu no i oczywiście smak i aromat kawy.

Jaka jest kawa specialty?

Właśnie wyjaśniliśmy, na jakiej podstawie kawa otrzymuje miano speciality. Dobrze jest więc również wiedzieć, czym się ona dokładnie charakteryzuje. Warto wskazać na kilka kluczowych czynników:

  • świeży zbiór – kawa specialty pochodzi z najświeższych zbiorów,
  • świeże wypalanie – palarnia kawy speciality wypala ziarna w małych ilościach. Jest to działanie celowe, dzięki któremu zapobiega się magazynowaniu kawy,
  • nieliczne defekty ziaren – w partii kawy specialty, wadliwe ziarna nie mogą przekroczyć progu 1,5%,
  • wyjątkowy smak i aromat – kawy specialty nie trzeba dosładzać, jest ona z natury słodka, ponadto jest bardziej wyrazista i cechuje się właściwym poziomem kwaskowatości i gorzkości,
  • zrównoważony rozwój – kawa speciality najczęściej pochodzi z małych plantacji, często uprawiana jest również w trudnych warunkach. Ponadto łańcuch dostaw odbywa się bez pośredników, dzięki czemu ziarna są w stanie szybko trafić do palarni.

Jak smakuje kawa specialty?

Sięgając po kawę specialty otrzymujemy wiele smaków i aromatów, w zależności od regionu, z którego ziarna są sprowadzone. Brak goryczki, kwiatowo-owocowy aromat i niezwykle uzależniająca delikatność, to wyróżniki kawy specialty. Co więcej, naparu tego nie trzeba nawet dosładzać, z uwagi na zawartą w nim słodycz.

Czy kawa speciality to najlepsza kawa?

Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że kawa speciality, zarówno ta w ziarnach, jak i mielona, jest najlepszą dostępną na rynku kawą. Już same plantacje pochwalić się mogą najwyższymi standardami, które u siebie wdrażają. Farmy kaw specialty są przyjazne dla środowiska, ponieważ ich właściciela doskonale zdają sobie sprawę z tego, że smak uzależniony jest czystości wody, stanu gleby oraz bioróżnorodności. Co więcej, decydując się na zakup kawy specialty, wspiera się lokalny biznes, a nie wielkie koncerny, dla których standardem jest ludzki wyzysk i uzyskanie najwyższych przychodów, mimo wszystko.

Jak widać, kawa specialty nie bez powodu uznawana jest za najlepszą kawę na świecie. Różnice w smaku wyczuwa nie tylko prawdziwy smakosz tego naparu, ale przede wszystkim zwykły konsument.

Specialty coffee ziarna
Powrót do blogu