Kawa jakości speciality

Kawa jakości speciality

Kawa jakości speciality to - zgodnie z definicją - kawa, która w specjalistycznej ocenie Q-Graderów otrzymała notę nie niższą niż 80 na 100 pod względem jakości. Już na podstawie tej prostej definicji można wywnioskować, że terminem speciality oznacza się kawę najwyższej jakości. Mianem tym może jednak pochwalić się bardzo ograniczona ilość produktów dostępnych na rynku. Co warto wiedzieć na temat takiej kawy z punktu widzenia smakosza?

Spis treści:
Jakie kryteria musi spełniać taki produkt?
Zasady palenia
Dlaczego warto?

Jakie kryteria musi spełniać kawa jakości speciality?

Kawa jakości speciality spełnia wysokie wymagania zarówno na etapie uprawy, jak i później na etapie palenia. Kluczową cechą takich ziaren jest dbałość o jakość, naturalność i czystość w całym procesie od siewu po zbiór, a także na dalszych etapach produkcji, czyli w trakcie transportu oraz selekcji poprzedzającej palenie. Kawa, aby móc nosić to miano, powinna:
- pochodzić z upraw, na których zbiory odbywają się ręcznie, ponieważ dzięki temu z największą dokładnością można odrzucić owoce niedojrzałe czy takie z defektami;
- przechodzić wieloetapową kontrolę jakości;
- pochodzić bezpośrednio od farmera, aby można było dokładnie określić jej pochodzenie i sposób uprawy.
Ziarna, które znajdziesz w ofercie naszej palarni JAVA Coffee, spełniają wszystkie wymienione wyżej warunki. Nasze kawy są uprawiane na terenach wysokogórskich, na wysokościach przekraczających nawet 2000 m n.p.m. i dzięki temu możemy mieć pewność, że ich uprawa odbywa się w warunkach ekologicznych, w sposób tradycyjny, co przekłada się na naturalność i bogaty "prawdziwy" smak otrzymanego naparu. Jeśli chcesz wiedzieć więcej na ten temat - napisz do nas! Stosujemy zasady pełnej transparentności, dlatego udzielimy Ci wszystkich informacji, jakich możesz potrzebować.

Zasady palenia

O jakości speciality świadczy zarówno jakość surowego ziarna, które jest produktem bazowym, jak i proces palenia. W naszym asortymencie znajdziesz głównie kawy palone jasno, które są najlepsze do metod przelewowych, oraz kawy palone średnio i ciemno - do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki. Jaśniejszy wypał kawy sprawia, że ziarno uwalnia swoje prawdziwe aromaty. Kawy szeroko dostępne na sklepowych półkach są zazwyczaj palone ciemno. Ten zabieg stosuje się po to, aby zakamuflować ich defekty - to właśnie dlatego są w smaku przede wszystkim gorzkie. Zanim ziarna kawy specialty zostaną wypalone, konieczne jest przeprowadzenie testów, a dokładniej porównanie próbek kawy w ramach tak zwanego cuppingu. Taki proces pozwala wyłonić ziarna z największym potencjałem. Warto wspomnieć także, że kawę speciality pali się na świeżo. Chodzi tu zarówno o świeżość ziaren, czyli terminy zbiorów, jak i o samą czynność wypalenia, która powinna nastąpić tuż przed zaparzeniem. Im dłużej wypalona kawa leżakuje, tym mniej wyrazisty jest jej smak, dlatego nasze kawy wysyłamy do klienta maksymalnie 4 dni po wypaleniu. W naszym sklepie oferujemy nie tylko kawę, ale również akcesoria do jej parzenia, takie jak młynki, filtry czy kawiarki. Jeśli jesteś również fanem wysokiej jakości herbat, zapoznaj się z naszą ofertą w tym zakresie. Proponujemy herbaty czarne, zielone, owocowe, ziołowe, rooibos czy matchę.

Kawy

Dlaczego warto spróbować kawy jakości speciality?

Kawa jakości speciality to jeden z tych produktów "luksusowych", na które powinien pozwolić sobie każdy miłośnik kawy. Jeśli nigdy nie pijesz jej bez dodatków, ponieważ czujesz, że jest gorzka i musisz maskować ten smak cukrem czy mlekiem - koniecznie spróbuj naparu z ziaren jakości speciality. Możesz zamówić nasz zestaw testowy złożony z kilku różnych rodzajów kaw. Mamy w swoim asortymencie ziarna z różnych regionów świata - zarówno z Afryki, Ameryki, a niekiedy nawet z Azji! Poszczególne gatunki różnią się profilem smakowym, dlatego jeśli miejsce uprawy niewiele mówi Ci o smaku, zdaj się na ustalone przez nas profile sensoryczne, jak czekolada, orzechy czy owoce. W najlepszej jakości kawie nie wyczujesz bowiem goryczy, lecz takie nuty jak:
- nuty owocowe,
- nuty orzechowe,
- nuty kwiatowe,
- nuty herbaciane,
- nuty czekoladowe,
- nuty karmelowe,
- nuty marcepanowe.

Jaką kawę lubisz?

Jeśli na co dzień pijesz kawę z marketu, ale starasz się wybierać ją starannie, z pewnością wiesz co nieco na temat cech dwóch podstawowych gatunków ziaren - arabiki i robusty. W kawie sklepowej znajdziesz najczęściej ziarna tańszej, bardziej gorzkiej, ale i mocniej pobudzającej robusty lub mieszankę obu tych odmian z jej przewagą. Kawą speciality może być jednak wyłącznie arabika, która jest łagodniejsza w smaku i mniej pobudzająca, co pozwala sięgać po nią nawet kilka razy dziennie. Smak i aromat ziaren arabiki są inne w zależności od lokalizacji uprawy, odmiany kawy, obróbki i wypalenia ziaren. Nie musisz jednak znać się na tym procesie, aby na co dzień pić idealną "małą czarną". Możesz bez obaw zdać się na nas, wybierając kawę według metody parzenia, profilu sensorycznego czy kraju pochodzenia. Kiedy zaś już odkryjesz, jaki wariant lubisz najbardziej, masz możliwość zamówienia kawowego abonamentu, dzięki któremu wybrane ziarna otrzymasz regularnie pod same drzwi - zawsze najwyższej jakości, zawsze świeżo wypalone. Jeśli lubisz pić kawę z dodatkiem napoju roślinnego - służymy pomocą, ponieważ szeroką gamę tych produktów również znajdziesz w naszym sklepie. Oferujemy napoje od cenionych na rynku producentów – Sproud, Rude Health czy Minor Figures. Świetnym dodatkiem do napoju będzie także syrop Bacanha.

Jakość speciality to wyróżnienie i wyznacznik, który mówi, że nie ma na rynku produktu lepszej jakości, wyselekcjonowanego z większą starannością niż kawa, która otrzymała tak wysoką ocenę ekspertów. Jeśli jeszcze nigdy nie miałeś okazji jej spróbować, koniecznie nadrób zaległości. Skorzystaj zestawu testowego i rozpocznij swoją przygodę z najlepszą kawą na świecie.
Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.