Palarnia kawy speciality zajmuje się paleniem najlepszej jakości ziaren, bez żadnych defektów, które zazwyczaj mogą pojawić się w wyniku błędów popełnionych podczas zbiorów czy obróbki i zawsze wpływają negatywnie na walory organoleptyczne oraz wartość podstawowego surowca. W przypadku jakości speciality, do pieca może trafić jedynie kawa w stu procentach nieskazitelna. Co wpływa na wysoką jakość takich ziaren?
Spis treści:
Czym się zajmujemy?
Skąd pozyskujemy ziarna?
Jak wypalamy kawę?
Nasza oferta
Profil sensoryczny
Czym zajmuje się palarnia kawy speciality?
Palarnia kawy speciality zajmuje się wypalaniem ziaren najwyższej jakości - ocenianych minimum na 80 w skali 100-punktowej. Wbrew pozorom, nie każda kawa świeżo palona jest więc kawą dobrej jakości. W naszej palarni JAVA Coffee wypalane są ziarna arabiki, która spełnia wymogi określone dla kaw z tego segmentu. Jest pozyskiwana ze sprawdzonych źródeł, testowana pod kątem jakości, umiejętnie wypalana, a następnie niezwłocznie dostarczana do klienta. Jeśli chcesz poznać szczegóły na temat pochodzenia wybranej kawy czy sposobu jej obróbki, zapoznaj się z opisem dostępnym na naszej stronie lub skontaktuj się z nami! Chętnie opowiemy Ci więcej na temat wskazanych odmian.
Skąd pozyskujemy ziarna?
Nasza kawa to ziarna pochodzące z wielu zakątków świata, w tym między innymi z Etiopii, Kolumbii, Gwatemali, Nowej Gwinei, Brazylii, Indii, Kostaryki czy Hondurasu. Pozyskujemy je wyłącznie od sprawdzonych dystrybutorów, którzy sprzedają ziarna kawowca prosto od farmerów zajmujących się ekologiczną uprawą roślin. Takie plantacje są położone na wysokości niekiedy przekraczającej nawet 2000 m n.p.m. Dzięki temu kawowce nie są narażone na negatywny wpływ zanieczyszczonego środowiska, a do ich uprawy nie są niezbędne chemiczne środki ochrony roślin (wiele chorób czy szkodników nie atakuje upraw na takiej wysokości ze względu na warunki klimatyczne). Znamy zatem dokładne pochodzenie każdego ziarna, które wypalamy w naszych piecach i dzielimy się tą wiedzą z naszymi klientami. Samo pochodzenie nie gwarantuje jeszcze jednak, że kawa będzie charakteryzowała się tak dobrą jakością. Kluczowe jest także staranne wyselekcjonowanie ze zbiorów takich ziaren, które nie mają żadnych defektów - dopiero taki surowiec może posłużyć nam do wypalenia idealnej kawy.
Jak wypalamy kawę?
Kawy dostępne w naszym sklepie to głównie kawy palone jasno i średnio, dzięki czemu są one idealne do parzenia metodą dripu czy w ekspresie. Wypalamy wyłącznie te ziarna, których próbki przeszły pozytywnie nasz "test w ciemno" przeprowadzany przez grupę co najmniej 3 osób. W procesie wypalania korzystamy z profesjonalnych pieców, które pozwalają nam zachować pełną kontrolę nad stopniem wypalenia ziaren. Jest to niezwykle ważne, gdyż na efekty takiego procesu ma wpływ nie tylko temperatura, ale i czas wypalania - nawet sekundy mogą zadecydować o ostatecznym smaku i aromacie kawy. Ponieważ świeżo palona kawa ma najbardziej intensywne walory organoleptyczne, dostarczamy ją na zamówienie klienta w ciągu maksymalnie 4 dni. Jesteśmy pewni, że jeśli raz spróbujesz takiej kawy, nie zamienisz jej na żadną inną!
Jakie kawy oferujemy w naszej polskiej palarni kawy speciality?
Polskie palarnie kawy speciality oferują swoim klientom różnego typu kawy, w tym również wiele mieszanek na bazie arabiki i robusty, która uchodzi za kawę gorszej jakości. W JAVA Coffee dostępne są wyłącznie kawy 100% arabika i przede wszystkim jakości speciality. Oferujemy możliwość zakupienia poszczególnych rodzajów ziaren osobno, ale na początek zachęcamy klientów do wypróbowania zestawów testowych, które zostały skomponowane tak, aby każda osoba miała szansę przekonać się w praktyce, jaką kawę lubi najbardziej. Po dokonaniu wyboru warto zdecydować się na kawowy abonament, w ramach którego przesyłamy naszym klientom wybrany rodzaj ziaren regularnie co 4 tygodnie, zawsze tuż po wypaleniu. Jeśli jednak nie zdecydujesz się na jeden konkretny produkt, możesz zamówić również abonament "kawa miesiąca" i co 4 tygodnie testować z nami nowy rodzaj ziaren.