Kawa speciality to kawa najwyższej jakości przeznaczona dla prawdziwych miłośników czarnego naparu. Podobnie jak ma to miejsce w przypadku wielu innych produktów spożywczych, kawę również można bowiem uprawiać i przetwarzać "tańszymi" i "droższymi" metodami. Jeśli cenisz sobie nie tylko wysoką jakość, ale też wkład pracy i zaangażowanie, jakich wymaga osiągnięcie takiej jakości – ten rodzaj kawy to coś dla Ciebie.
Spis treści:
Czym jest taki produkt?
Wybór odpowiednich ziaren
Dlaczego warto spróbować?
Znane pochodzenie
Bezbłędny smak
Czym jest kawa jakości speciality?
Kawa jakości speciality to produkt produkowany z ziaren najwyższej jakości produkowanych w określonych warunkach. Ziarna takiej kawy są pozbawione jakichkolwiek defektów, a w skali 100-punktowej oceny jakości muszą otrzymać co najmniej 80 punktów. Taka jest formalna definicja kawy z tego segmentu stanowiącej zaledwie około 4% wszystkich kaw dostępnych na rynku. Nasza palarnia JAVA Coffee zajmuje się sprzedażą właśnie takiego rodzaju ziaren, które są najwyższej jakości. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat naszej idei i oferowanych produktów – skontaktuj się z nami!
Wybór odpowiednich ziaren
Nie każda osoba, która lubi smak dobrej, świeżo zmielonej i starannie przygotowanej kawy, wie co kryje się za terminem „speciality” i jak wygląda przygotowanie takich ziaren. Co więc warto wiedzieć na temat ich produkcji? Najważniejszą cechą kawy z tego segmentu jest dbanie o jej jakość od etapu uprawy, poprzez zbiór, transport i przechowywanie, aż po wypalanie. W naszej palarni ziarna kawowca pozyskujemy wyłącznie od sprawdzonych dystrybutorów z plantacji, które znajdują się między innymi w Gwatemali, Brazylii, Indii, Kolumbii czy Nowej Gwinei. Uprawy te są ekologiczne, czemu sprzyja ich wysokie położenie nad poziomem morza (zwykle od 1200 m n.p.m.). Ziarna kawowca zbiera się tam ręcznie, co pozwala już na tym etapie wyeliminować owoce niedojrzałe czy niedoskonałe. Jest to wstępna selekcja, po której ziarna przechodzą jeszcze wiele innych testów jakości, w tym test w ciemno, który zalicza z pozytywnym wynikiem jedynie ziarno w pełni wolne od jakichkolwiek defektów. Kolejnym warunkiem uzyskania produktu najwyższej jakości jest precyzyjne przeprowadzenie procesu palenia oraz dostarczenie ziaren do klienta w jak najkrótszym czasie od zakończenia tego etapu. W przypadku naszej palarni są to maksymalnie 4 dni, dzięki czemu mamy pewność, że kawa zachowuje maksymalną świeżość.
Dlaczego warto spróbować najlepszej kawy speciality?
Najlepsza kawa speciality pozwala na zaparzenie naparu, po spróbowaniu którego, większość miłośników nie zechce już wracać do picia "zwykłej" kawy. Jest to w pełni uzasadnione nie tylko ze względu na walory organoleptyczne wysokiej jakości kawy, ale również ze względu na osiągnięcie pewnego stanu świadomości konsumenckiej. Osoba, która poznała właściwości najlepszej kawy i zdobyła wiedzę na temat procesu jej powstawania, wie, że jest ona warta swojej ceny. Kupując taką kawę, klient ma świadomość, że otrzymuje produkt najlepszy z dostępnych na rynku, a cena, którą za niego płaci to inwestycja w dalszy rozwój tych niewielkich farm, które gwarantują ziarnom kawowca zachowanie maksymalnie naturalnego smaku i aromatu oraz pełni właściwości prozdrowotnych.
Znane pochodzenie
Kupując kawę z marketu, nie znasz jej pochodzenia, terminu zbioru, stopnia wypalenia. Nie możesz domyślać się, jak będzie smakowała po zaparzeniu. Tymczasem pochodzenie i sposób obróbki kawy dostępnej w naszym sklepie to informacje dostępne dla każdego klienta. Określamy je w sposób szczegółowy i podpowiadamy, co wynika między innymi z miejsca uprawy czy ze sposobu wypalenia ziaren. Na tej podstawie jesteśmy w stanie przewidzieć dokładnie, jak będzie smakował napar z konkretnego rodzaju ziaren. Znajdziesz u nas zatem ziarna o profilu sensorycznym czekoladowym, kwiatowym, orzechowym czy owocowym. Możesz zamówić subskrypcję tego rodzaju kawy, który z pewnością będzie Ci smakować lub postawić na bardziej urozmaicone rozwiązanie w postaci kawowego abonamentu w wariancie "kawy miesiąca", a wtedy co 4 tygodnie będziesz testować nowe rodzaje ziaren razem z nami.